5 živil za čisto kožo

Urška Kereži, 13.4.2019
Profimedia

Prepričanje, da so akne najpogosteje posledica genetike in hormonov, ne drži povsem. Koža dokazano sovraži živila z visokim glikemičnim indeksom.

Akne - kot številne druge kožne neprijetnosti - sprožijo številni dejavniki, vključno s prehrano. Zato je pomembno, da ob spopadanju z njimi najprej pomislimo na jedilnik. V zadnjih letih je namreč vse več dokazov, ki kažejo povezavo med vsebino krožnika ter zdravjem kože. Z aknami se denimo tako občutno pogosteje spopadajo ljudje v zahodnem svetu, medtem ko jih zagovorniki tako imenovane paleolitske prehrane, ki ne vsebuje predelanega sladkorja, sladkih pijač, sladkih kosmičev za zajtrk, čipsa ali belega kruha, domala ne poznajo. Koža torej dokazano sovraži živila z visokim glikemičnim indeksom.

5 živil za čisto kožo
ZELO ZA
Česa več ne maramo, zdaj vemo. Ampak, kaj nam potem ostane? Z nujno potrebnimi antioksidanti, vitamini in minerali se lahko oborožite že s petimi, popolnoma neeksotičnimi živili. In če bodo vsak dan na obveznem seznamu, lahko vidne rezultate pričakujete že v nekaj tednih.
Limona
Danes že vsaka povprečno založena trgovina skoraj vse leto ponuja limone. Dan zato začnite s kozarcem mlačne limonade brez sladkorja in tako telo očistite strupov, čez dan pa ga poškropite tudi po solati in dodajte v pijačo.
Mandlji
Ne samo da so strašno zdravi, mandlji so tudi vaši idealni sopotniki na poti do lepe kože. Vitamin E, ki ga vsebujejo, je že lep čas razglašen za najučinkovitejši naravni antioksidant v boju proti staranju.
Ananas
Še eno sadje z neverjetnimi učinki na zdravje: popravlja prebavo, zmanjšuje vnetne procese in iz telesa izloča toksine.
Rdeča pesa
Folna kislina, vitamin A, magnezij in kalcij so neverjetna kombinacija, ki sestavlja rdečo peso. Z ananasom si jo privoščite v jutranjem zmešančku in pospešite obnavljanje kože ter jo zaščitite pred staranjem.
Česen
Čeprav se mu izogibamo, da se lahko brez zadrege pogovarjamo, je česen od nekdaj znan po antibakterijskem delovanju. Še posebno učinkovit je v boju z aknasto in problematično kožo.

Glikemični indeks in koža

Kot na svoji spletni strani piše Inštitut za nutricistiko, je glikemični indeks (GI) oznaka, ki živila razvršča glede na dvig sladkorja v krvi po zaužitju ogljikovih hidratov. Poznamo torej skupine z nizkim GI, srednjim GI in visokim GI. Takšne torej, ki močno dvignejo nivo krvnega sladkorja dve do tri ure po zaužitju, med njimi so denimo bel kruh, pšenica, kuhan riž in čokolada, ter druge, ki so pri dvigu nivoja krvnega sladkorja veliko počasnejše, denimo ječmen, grenivke, arašidi, jagode, pomaranče.

Dermatologi pri težavah z aknami seveda priporočajo izbor tistih z nizkim GI. To pomeni, da se morate izogibati vsem živilom iz bele moke, kot so kruh, testenine, piškoti, torte. Prav tako mleku in mlečnim izdelkom. Visok vnos enostavnih ogljikovih hidratov namreč povečuje proizvodnjo hormona, imenovanega inzulinski rastni faktor 1, ki nato povzroča težave z nivojem testosterona v krvi. Kombinacija teh dveh pa stimulira žleze lojnice, da proizvajajo več maščobe, ter povzroči, da koža postane trša in s tem manj prepustna, kar je idealno za razvoj aken.

ZELO PROTI
Nekaj kozarčkov in potrebovali boste ves mesec, da spet zasijete. A ne samo alkohol, tudi veliko vrst hrane, in to najbolj slastne, packa kožo. Ni kaj, ocvrti krompirček ali pica očitno res nista zdrava izbira. Da pa je (dobra) volja še na težji preizkušnji, obstaja cel seznam jedi, ki slabo vplivajo na njen videz.
Ocvrt piščanec
Pražena hrana definitivno ni zdrava, saj njena prepojenost z oljem ni nedolžna.
Krompirček
Tudi pomfrit, kot špageti, sodi v skupino hujših prekrškarjev. Visok delež soli je namreč tisti, ki dela preglavice telesu, saj povzroči dehidriranost in sivkast odtenek kože.
Špageti
So slaba, a niti ne najslabša razvada. Kljub visokemu glikemičnemu indeksu vsaj ne vsebujejo mleka, čokolade oziroma velike količine soli in brezglutenske lahko jeste celo (skoraj) brez slabe vesti.
Sladoled
Ob zelo visokem glikemičnem indeksu je še mlečni izdelek, zato ima kar dva minusa in je na vrhu prepovedane liste.
Sirni burger
Glikemični indeks cheeseburgerja je le za spoznanje nižji kot picin, a je, menda na srečo, v njem dejansko le malo sira in tako ne vsebuje veliko "problematičnih" mlečnih beljakovin.
Pica
Se opravičujemo, ampak treba se ji bo enkrat za vselej odreči, če je lepa koža tisto, kar se vam zdi pomembnejše od vznemirjenih brbončic. Saj veste - bliskovit in visok dvig krvnega sladkorja za seboj praviloma pusti akne. Enako ogromne količine sira.
Burito
Kombinacija visokega glikemičnega indeksa ter vsebnost mleka in soli je najhuje, kar lahko naredite svoji koži. In prav ta nokavt dobi z buritom!

Čiste pore odnesejo mozolje

Prvi korak pri odpravljanju aken je tako omejitev vnosa enostavnih ogljikovih hidratov in mlečnih izdelkov, poleg tega pomagajo dermatološki postopki, kot so LED svetlobna terapija, intenzivna pulzirajoča svetloba (IPL), zdravljenje z laserjem, mikrodermabrazija, AHA/BHA-maske in kemični piling. Dermatologi ob tem svetujejo še nanos topičnih proizvodov, ki vsebujejo benzoil perokside, in minimalno uporabo ličil. Topične pripravke je dobro nanesti na kožo že takoj zjutraj ali zvečer pred spanjem, saj čistijo pore, in če se te čistijo pravilno, nikoli ne boste dobili mozoljev.

Nanos topičnih pripravkov
• Kožo zjutraj nežno očistite, zvečer pa uporabite blagi piling.
• Uporabljajte nekomedogeno zaščito pred soncem in se izognite poslabšanju aken.
• Uporabljajte ličila na osnovi lahkih pudrov in prahu.
• Zdravljenje kože ponoči naj sestavljajo pripravki iz benzoil peroksida ali izdelki za nego kože, ki vključujejo mešanico salicilne ter glikolne kisline, saj odpirajo pore.
• Proti aknam so odlični tudi retinoidi.
image
Profimedia
Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku