5 živil za boljši fokus in spomin

P.K., 9.7.2019
Profimedia

Prehrana je ključnega pomena, ne le za telo, temveč ima učinke tudi na naše možgane. Tako lahko s pravilnim izborom hrane zbistrimo svoj um ali pa povzročimo motnje v delovanju naših možganov, kar lahko vodi tudi v resnejša zdravstvena stanja, kot so demenca in alzheimerjeva bolezen.

Z naraščanjem bolezni demence in alzhimerjeve bolezni je še kako pomembno, da ohranjamo zdravje svojih možganov in krepimo spomin. Ocene obolelih za demenco po svetu presegajo 50 milijonov ljudi, po nekaterih napovedih naj bi se v svetu s to boleznijo do leta 2030 soočalo že več kot 82 milijonov prebivalcev tega sveta. V Sloveniji je 33.000 oseb z demenco. Za demenco je značilno, da v povprečju za vsako obolelo osebo skrbijo še tri druge osebe, navajajo v Slovenskem združenju za pomoč pri demenci Spominčica – Alzheimer Slovenija, kjer so oblikovali šest priporočil za zdrav življenjski slog pod geslom ZDRAVO.

Rešitev je preprosta – zdrav življenjski slog:
Zdrava prehrana in navade
Dovolj spanja
Redna telesna dejavnost
Aktivno družabno življenje
Vseživljenjsko učenje
Obvladovanje stresa

V ZDA je demenca prizadela 5,7 milijona ljudi, od tega je pri več kot 60 odstotkov obolelih bolezen napredovala v alzheimerjevo bolezen. Ameriški inštitut The Chopra Center, ki združuje znanja uradne in alternativne medicine, je oblikoval prehranjevalne smernice kot pomoč pri krepitvi možganov v izogib boleznim demence.

Ustanovitelj The Chopra Centra je dr. Deepak Chopra, v Indiji rojeni zdravnik, je najbolj slavna ameriška osebnost na področju alternativne medicine. V svoji karieri je napisal preko 60 knjig, ki so praviloma postale uspešnice, prevedene v več kot petintrideset jezikov.

Ste kdaj pomislili, da bi pekovsko pecivo, ki si ga privoščite ob jutranji kavo, lahko z leti močno vplivalo na vašo pozabljivost? Ali da bi k pozabljivosti prispevala sladkana kava, ki ste jo uživali leta in leta? Dr. Deepak Chopra ugotavlja, da s prekomernim uživanjem sladkorja, tudi v alkoholu, lahko z leti pride do kratkotrajne izgube spomina. K temu dodatno prispevajo tudi predelana živila, ki jim primanjkuje bistvenih hranil in so polna kemikalij, kar negativno vpliva na naše možganske celice. Zaradi prekomernih vsebnosti živega srebra bi se bilo po priporočilih inštituta Chopra dobro izogibati tudi nekaterih ribam, kot so mečarica, tuna, morski pes in skuše.

image
Profimedia Dr. Deepak Chopra

Katera živila izboljšujejo spomin?

1. Kokosovo olje

Sprva so mu pripisovali veliko vsebnost nasičenih maščob, a se je izkazalo, da gre za nasičeno maščobo na rastlinski osnovi, ki pripomore k zvišanju "dobrega" holesterola v krvi. Študije so pokazale, da kokosovo olje izboljšuje kognitivne sposobnosti pri bolnikih z alzheimerjevo boleznijo. Raziskovalci so ugotovili, da sicer kokosovo olje različno vpliva na različne kognitivne sposobnosti. Torej ni nujno, da izboljša kognitivne sposobnosti možganov kot celote, vendar je pomagal alzheimerjevim bolnikom izboljšati specifične kognitivne sposobnosti, ki so povezane z jezikom in orientacijo. In če lahko kokosovo olje izboljša možgane bolnikov z alzheimerjevo boleznijo, si zamislite, kaj lahko stori za zdrave možgane brez znakov demence

Chopra predlaga: Olje se zaradi nasičene maščobe strdi pri sobni temperaturi. Stopljenega ga lahko vmešate v ovseno kašo ali kavo oziroma ga uporabite pri kuhanju namesto masla ali olivnega olja.

2. Rožmarin

image
Profimedia

Rožmarin se veliko uporablja kot začimbo v kuhinji, vendar nosi zdravilne lastnosti, ki so jih prepoznali tudi izven nje. V rožmarinu se nahajata dva antioksidanta, ki varujeta zdravje naših možganov. Če so možgani zdravi, bo dobro deloval tudi naš spomin.

Chopra predlaga: Uporabite ga lahko pri kuhanju ali ga namočimo v vroči vodi za čas. V juho lahko dodate tudi jedilno eterično olje rožmarina ali vanjo potopite svežo vejico.

3. Kurkuma

image
Profimedia

Kurkuma je izjemno zdravilo za različne bolezni, predvsem notranja vnetja, pri čemer koristi tudi pri vnetju možganov, ki povzročijo možganske bolezni, kot so različne oblike demence. Njene protivnevne lastnosti ohranjajo možgane zdrave in spomin oster.

Chopra predlaga: Kurkuma je indijska začimba močnega okusa, ki jo lahko dodamo številnim jedem. Prav tako lahko pripravite kurkumin čaj ali pa jo uživate v kapsulah. Najbolj je koristno uživanje kurkume s črnim poprom. Raziskave kažejo, da uživanje kurkume s črnim poprom poveča absorpcijo kurkumina za 2000 odstotkov.

4. Orehi

image
Profimedia

Orehi imajo podobno kot kurkuma prav tako antioksidacijske in protivnetne lastnosti. Njihova posebnost je ta, da izboljšujejo nevrone v možganih, ki so odgovorni za prenos misli v gibanje. Če je ta signalizacija med nevroni napačna, se izgubijo motorične sposobnosti in zmanjša spomin, ki sta oba simptoma demence in alzheimerjeve bolezni. Orehi tudi pripomorejo k tvorbi zdravih tkiv v možganih. Ko se oblikujejo nova tkiva, ta preprečijo degeneracijo možganov, ki vodi v izgubo spomina.

Chopra predlaga: Vključite jih v prehrano kot prigrizke, lahko jih vmešate h kosmičem ali jih zmešate s sadjem v smoothie.

5. Ekstra deviško oljčno olje

image
Profimedia

Oljčno olje je bogato z nenasičenimi maščobami in ima protivnetne lastnosti, ki koristijo zdravju možganov. Ekstra deviško oljčno olje ima po navedvah The Chopra Centra celo tako močne protivnetne lastnosti, da je močan kot jemanje ibuprofena za vnetje.

Oljčno olje vsebuje tudi antioksidante, ki so znani kot polifenoli, ki so se izkazali za koristne pri zmanjševanju starostnih sprememb pri učenju in spominu pri miših. Študijo so izvedli v Španiji in je pokazala, da so udeleženci doživeli izboljšano kognitivno funkcijo, tudi boljše delovanje možganov.

Chopra predlaga: Uporabite jo lahko za kuhanje in v domačih solatnih prelivih. Lahko ga polijete po svežih testenin ali pa ga uporabite v domačih pestih. Več oljčnega olja kot boste vključili v svojo prehrano, več dobrega boste storili za vaše možgane.

Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku