5 nasvetov proti oteklim in bolečim nogam na potovanju

Barbara Gavez Volčjak , 17.7.2019
Profimedia

Med dolgotrajnim sedenjem v avtomobilu, na avtobusu ali letalu, se pretok krvi po žilah upočasni, posledica pa so otekle noge, krčne žile in nevarnost krvnih strdkov.

Ker se nam z avtomobilom običajno mudi in si ne vzamemo dovolj časa za postanke in razgibavanje, v avtobusu in letalu pa je možnosti za to še manj, je dobro upoštevati nekaj nasvetov, kako ravnati na potovanju, da čim bolj razbremenimo vene.

Dobro načrtujte

Kdor ima težave z zastajanjem krvi v venah, bi se morda moral odločiti za potovanje z vlakom, ker je v njem največ možnosti za gibanje. Tudi vožnja z lastnim avtomobilom ima pomembne prednosti: ko začutimo težave, lahko ustavimo in se sprehodimo ter naredimo nekaj vaj za prekrvitev. Najmanj prostora in možnosti za gibanje je v letalu. Ne moremo se zanašati na razumevajočega sopotnika na sosednjem sedežu, ki bi nam odstopil prostor ob prehodu. Lahko pa morda kupimo vozovnico za ekonomski razred premium, če je v letalu na voljo, saj je tam običajno nekaj več prostora med sedeži, vgrajene pa so tudi poličke za noge.

image
Profimedia

Primerno se oblecite in obujte

Kompresijske nogavice pomagajo mišicam v nogah stisniti vene, da kri laže potuje navzgor. Obujte udobne čevlje, v katerih se noge ne bodo potile in stopala ne bodo utesnjena. Tudi oblačila naj bodo udobna in dovolj široka, brez nepotrebnih pasov in vrvic. Oblecite se v plasteh, saj boste zagotovo izpostavljeni različnim temperaturam, od močnih klimatskih naprav do sončne pripeke.

Redno migajte s stopali

Če je le mogoče, pogosto zamenjajte položaj pri sedenju, iztegnite noge ali prenesite težišče na drugo točko. Nikoli ne sedite dolgo s prekrižanimi nogami. Če ne morete vstati in se sprehoditi, počnite vaje na sedežu: migajte s prsti na nogah, pritegnite in iztegnite pete, krožite s stopali. S tem boste spodbudili upočasnjen krvni obtok.

image
Shutterstock

Pijte dovolj tekočine

Zaradi klimatskih naprav je poleti zrak posebno v letalih in avtobusih zelo suh, zato se izsuši tudi telo. Pijte dovolj vode, zeliščnega ali sadnega čaja, izogibajte pa se alkoholu, saj razširi žile in s tem upočasni krvni obtok. Izogibajte se težki hrani, ki vas uspava, enak učinek pa imajo tudi tablete proti slabosti. Omamljeni se boste premalo gibali in noge bodo kot krofi.

Spodbudite vene

Takoj ko pridete v hotel, si privoščite toplo-hladno prho, s katero boste znova pognali zastalo kri po žilah. Če imate možnost, lezite na posteljo na hrbet in položite noge v dvignjen položaj, denimo na blazine ali ob steno.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku