5 naj živil za več zdravja pozimi

NR, 29.12.2019
Pixabay

Mrzla zima ne prinese sprememb le pri oblačilih in računu za ogrevanje. Tudi telo čuti spremembe v nivoju energije, delovanju metabolizma in celo pri izbiri hrane.

Se na zimo odzovete tako, da izpustite obiske telovadnice in se prepričate, da si zaslužite več kalorij, s katerimi se lahko pogrejete in nadomestite zimsko neugodje? Ne razmišljate samo vi tako. A neizpodbitna resnica je, da vreme ni opravičilo za nezdrave prehranske navade. Tako kot poleti ne smete pojesti preveč sladoleda, ne smete pozimi vsak dan piti vroče čokolade in se sladkati s piškoti. Pogojevati svojo prehrano z letnim časom je lahko zdravo, če ji dodate nekaj jedi, značilnih za zimski čas. Začnete lahko z naslednjimi živili.

Korenovke

Lokalno zelenjavo je pozimi zelo težko kupiti. A korenovke, kot so rdeča pesa, korenje in repa, lahko kljubujejo mrazu, zato lahko kmetje vso zimo ponujajo sveže pridelke - in to prednost lahko izkoristimo. Surovo korenje je odlično za vnos betakarotena, kuhana repa pa za vitamina C in A.

Ovsena kaša

Ovsena kaša je veliko več kot le odlična izbira za zajtrk; telo oskrbuje s hranili, ki so pozimi bistvenega pomena. Zelo je bogata s cinkom, ki je zelo pomemben za dober imunski sistem, in z vlakninami, ki krepijo delovanje srca. Čeprav je bolj priročna instantna ovsena kaša, je nekoliko dražja. Če želite jesti zdravo in poceni, posezite po dobri stari ovseni kaši.

Cink za dober imunski sistem

Juhe

Juhe so najprimernejša zimska hrana - dokler se krotite pri smetani, soli in govedini. Poiščite recepte za mesno ali zelenjavno juho kot osnovo, dodajte pa ji veliko različne zelenjave. Juhi dodajte 100-odstotno polnozrnate krekerje, da bo njena sestava bolj bogata.

Pikantni zvitki s tunino

Za neobičajno alternativo tipičnim vsakodnevnim jedem, ki imajo pogosto preveč maščobe in sladkorja, pripravite suši. Zvitke lahko napolnite s tunino ali lososom. Oboje je odličen vir vitamina D. V zimskih mesecih, ko nismo toliko izpostavljeni soncu, je zelo pomembno, da zaužijemo vitamine, ki jih potrebujejo naše kosti. Pomanjkanje vitamina D je povezano s slabšo rastjo, krhkimi kostmi in celo s povečanim tveganjem za bolezni srca.

Brokoli in cvetača

Poleg cepljenja proti gripi in rednega umivanja rok sta lahko brokoli in cvetača odločilnega pomena za obrambo pred zimskimi obolenji. Bogata sta z vitaminom C, ki zelo močno vpliva na dobro delovanje imunskega sistema. Če pozimi ne morete kupiti svežega, ne obupajte - zamrznjena brokoli in cvetača imata prav tako veliko hranilno vrednost. 

Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku