40-letnica nakupa igre Bingo

Filip Matko Ficko, 14.12.2018
Filip Matko Ficko

Prijateljska skupina Fortuna (skupina starih ljudi za samopomoč), ki deluje v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, se je zadnjič v letošnjem letu, pred bližajočimi božičnonovoletnimi prazniki, sestala 12. decembra popoldne.

Njihova voditeljica, ambasadorka prostovoljstva v DOSOR-ju, Marija Erveš, je ob tej priložnosti prinesla s seboj družabno igro Bingo. Kajti družabna igra Bingo je v domačem (ožjem ali širšem) okolju pravzaprav replika velikih javnih iger, npr. tombole.

image
Filip Matko Ficko Skupina Fortuna ob igri Bingo.
 

Po mnenju strokovnjakov s področja družbenega življenja namreč tudi igra, tako kot življenje, združuje pojme celotnosti, pravila in svobode, čeprav le v vnaprej določenem okviru. Razne kombinacije v igrah so tudi vzorci resničnega, tako osebnega kot družbenega življenja. Igra skuša uvesti neke vrste red v neskladje odnosov ter omogoča prehajanje iz naravnega stanja v kulturno stanje, iz povsem spontanega v namerno.

image
Filip Matko Ficko Igra Bingo: od številke 1 do številke 75!
 

A igra tudi dopušča, da se skozi upoštevanje pravil lahko prebije tudi potlačena spontanost, kot tudi najboljše osebne reakcije zoper pritiske od zunaj. Igra je torej pravzaprav simbol boja. Zatorej so igre duša človeških odnosov in pri otrocih učinkovito vzgojno sredstvo.

image
Filip Matko Ficko Žrebanje številk.
 
image
Filip Matko Ficko Prvi je prekril vse številke stanovalec Smiljan.
 

Igre Bingo so se torej »Fortunaši« lotili zelo resno: voditeljica Marija je žrebala številke (od 1 do 75!), ostali so na karticah prekrivali izžrebane številke in vse je kot prvi imel pokrite Smiljan. Lahko je izbiral med tremi glavnimi dobitki, za njim Marica in nato še Mladen. Tolažilni nagradi sta pripadli voditeljici Mariji in spodaj podpisanemu.

image
Filip Matko Ficko Igra Bingo je bila kupljena leta 1978!

Ob zaključku druženja ter pospravljanju elementov igre Bingo so ugotovili, da je na pokrovu igralne škatle letnica prodaje igre: 1978 ! Torej je igrica Bingo bila kupljena pred 40-imi leti in je še vedno v prizanesljivi uporabi.

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku