3 recepti za osvežujoče limonade

L. P. L., 29.7.2019
Profimedia

Limonada z baziliko, ingverjem in sivkina limonada. Katero bi najraje izbrali?

Limonada z baziliko

Najprej naredite sirup iz bazilike. Potrebujete štiri skodelice listov sveže bazilike, štiri skodelice hladne vode in dve skodelici sladkorja.

Sestavine dajte v lonec in kuhajte na zmerni temperaturi tako dolgo, da se sladkor popolnoma stopi. Med kuhanjem mešajte. Nato odstavite in počakajte, da se sirup ohladi. Ohlajenega precedite v čisto steklenico in shranite v hladilnik.

Ko je sirup bazilike pripravljen, se lahko lotite priprave osvežilnega napitka. Potrebovali boste dve skodelici sirupa bazilike, liter hladne vode in sveže iztisnjen sok petih limon. Vse skupaj zmešajte, ohladite in nalijte v kozarce. Okrasite z rezino limone in listkom bazilike. Dodajte še led in pijača je pripravljena.

image
Profimedia Pripravite si osvežujoče brezalkoholne napitke.

Ingverjev napitek

V zimskem času je ingver nepogrešljiv v vročem čaju ali pa kot samostojni topli napitek, v poletnem času pa hladen prijetno osveži.

Za pripravo napitka boste potrebovali liter vode in nekaj centimetrov svežega korena ingverja. Ingver očistite in narežite na tanke kolute. Skuhajte ga v vodi, ko zavre, kuhajte še nekaj minut, nato odstavite in pokrijte. Počakajte, da se ohladi, nato pa precedite, dodajte sok treh limon, nekaj žlic medu po okusu. Napitek dobro ohladite, nalijte v kozarce, dodajte rezino limone in nekaj kock ledu.

image
Profimedia Poletni napitki ohladijo in osvežijo.

Sivkina limonada

Če imate radi sivko, je vse bolj priljubljena poletna osvežitev tudi limonada iz sivke.

Najprej boste potrebovali sivkin sirup. V lonec dajte eno skodelico sivkinih cvetov, dve skodelici vode, eno skodelico sladkorja. Kuhajte tako dolgo, da se bo sladkor stopil, med kuhanjem mešajte. Nato odstavite in ohladite. Ohlajeno nalijte v steklenico in hranite v hladilniku.

Sedaj lahko pripravite sivkino limonado. Potrebovali boste eno skodelico sivkinega sirupa, zmešate jo z litrom hladne vode in s sokom petih limon. Dobro premešajte, ohladite in nalijte v kozarce. Ne pozabite na kocko ali dve ledu.

Anketa

Ste se v letošnji sezoni obolenj cepili proti gripi?

Sudoku