3 lastnosti, ki odlikujejo kakovostno ležišče in so pogoj za dobro spanje

Tina Recek, 11.1.2020
Akron

Po noči se jutro pozna, zato še zdaleč ni vseeno, na kakšnem ležišču in v katerem položaju spite; bočni veleva mehkejše ležišče, spanje na trebuhu pa trše posteljno jedro.

Krepčilen spanec je jamstvo, da se boste zbudili spočiti in napolnjeni z energijo in boste kos vsakodnevnim življenjskim izzivom. V veliki meri je odvisen od kakovosti ležišča in spalnega okolja. In kaj je kakovostno ležišče? Roman Dežman iz podjetja Slovenska postelja razlaga, da kakovostno ležišče odlikujejo tri lastnosti, ki so pogoj za dobro spanje. Prva in verjetno najbolj pomembna je trdota ležišča, ki daje ustrezno podporo telesu in zagotavlja, da je hrbtenica v pravilnem položaju. Na to, kolikšna trdota komu ustreza, vplivajo telesna teža oziroma konstitucija, starost in prijeten občutek na ležišču, zato je ležišče pred nakupom treba preizkusiti. Bistvena pri podpori telesa je conska razporeditev trdot po ležišču. V ledvenem delu je kakovostno ležišče ojačano, ker je tam teža spečega največja, mehkejša cona v ramenskem delu pa omogoča, da je hrbtenica vedno v fiziološkem položaju.

Ne pozabite na prezračevanje
Če želite zdravo spalno okolje, obvezno poskrbite za ustrezno prezračevanje. To še posebej velja ob menjavi oken in vgradnji fasadne izolacije. Kot razloži Milan Kuster iz podjetja Lunos, zaradi povečane zrakotesnosti v zaprtem prostoru ni izmenjave zraka in posledično pada vrednost kisika v primerjavi s CO2. V praksi to pomeni, da v povprečno veliki slovenski spalnici dva zakonca že v nekaj urah porabita ves kisik. “Ker pa si zrak najde pot iz sosednjih prostorov in ker hiša ni hermetično zaprta, se zaradi tega nihče ne bo zadušil. A lahko si zamislimo, kakšna je kakovost spanca v takšnih pogojih. Strokovnjaki opozarjajo na sindrom bolnih stavb, ki posledično pomeni sindrom bolnih ljudi, saj ne morejo biti zdravi, če se telo preko noči ne regenerira,” poudarja Kuster. Ker skoraj nihče sredi noči spalnice ne prezračuje skozi okno, še zlasti ne pozimi, je po njegovem mnenju smiselno vgraditi vsaj eno prezračevalno rekuperatorsko enoto, ki poskrbi za izmenjavo zraka brez toplotnih izgub.

Ni vseeno, v katerem položaju spimo

Druga ključna lastnost je dobra zračnost ležišča, ki vpliva na temperaturo v postelji. (Pre)visoke temperature lahko negativno vplivajo na kakovost spanja. Posledica visokih temperatur je pretirano potenje, zaradi katerega se ponoči zbujamo.

Zadnja pomembna lastnost ležišča je udobje. To dosežemo z različnimi materiali na vrhu ležišča, ki so ključni pri različnih spalnih položajih. Če spite na boku, morajo biti ti mehkejši, če spite na hrbtu ali trebuhu, so lahko trši.

image
Beddinghouse Na udoben spanec vpliva tudi posteljnina. Ta naj bo iz naravnih materialov in prijetna na otip. Glede na to, da je zelo opazna v prostoru, jo je smiselno izbrati v nevtralni barvi ali takšno, ki z vzorci in odtenki prostor nežno popestri.

Vsak naj ima svojega

Na trgu vlada pestra izbira materialov, iz katerih je sestavljeno ležišče. Ti so lahko sintetični oziroma umetni in/ali naravni, kot so volna, bombaž, konoplja. Za naravne materiale velja, da posamezniku ponujajo več pozitivnih lastnosti. Pri sintetičnih pa velja omeniti, da niso najboljša izbira, če se ponoči močno potite. Pred nakupom se lahko znajdemo v dilemi, ali naj izberemo posamično ležišče za posameznika ali večje, skupno, na katerem spi še partner. Dežman pojasnjuje: "Pri večjem odstopanju v teži vsekakor zakonca potrebujeta vsak svoje jedro, saj le primerna trdota ponuja dovolj dobro podporo. Tudi če odstopanja v teži ni, sta bolj priporočljivi ločeni jedri, saj se individualno bolj prilagodita uporabniku in partnerja se tako ne motita pri obračanju med spanjem. Z enojno prevleko pa lahko ustvarite občutek skupnega ležišča."​

Kaj ni priporočljivo pred spanjem
• Pitje kave. Temu se izognite pred spanjem. Kofein je namreč stimulans, ki deluje poživljajoče. Zadnjo skodelico kave naj bi spili šest ur pred spanjem.
• Strmenje v ekran mobilnega telefona. In odgovarjanje na elektronsko pošto ali objavljanje bistroumnih misli na družbenih omrežjih. Modra svetloba, ki jo oddaja elektronska naprava, moti naravni ritem organizma. Mobilni telefon naj najde mesto v sosednji sobi, v vašem objemu pa ljubljena oseba.
• Uživanje mastne hrane. S prepolnim želodcem boste težko zaspali, saj mora telo hrano prebaviti, za kar pa potrebuje čas. Zadnji obrok zaužijte vsaj dve uri pred spanjem.
• Pitje preveč vode. Če želite noč prespati mirno do jutra, ne pijte preveč, sicer boste morali zaradi polnega mehurja vstajati in hoditi na stranišče.
• Pitje alkohola. Alkohol resda uspava, a ne pretiravajte z njim, saj povzroča krajšo fazo globokega spanca. Če ste pregloboko pogledali v kozarec, potem se lahko zgodi še kaj bolj neprijetnega, kot je maček po prekrokani noči.

Z obračanjem do večje trajnosti

Četudi ste izbrali optimalno ležišče, ga je treba po določenem času zamenjati z novim. Po Dežmanovih besedah to storimo po približno desetih ali dvanajstih letih. Ali boste dejansko šele po toliko letih kupili novo, je stvar odločitve. Vsekakor pa je dobro vedeti, da lahko podaljšate uporabnost ležišča, če ga redno obračate. To storite vsaj tri- do šestkrat na leto. Z obračanjem dosežete, da se ležišče sproti suši in se v njem ne nabira vlaga. Na ta način je lahko njegova življenjska doba skoraj dvakrat daljša. Zasluge za daljšo uporabnost ležišča ima tudi kakovostna letvena podlaga. Dežman poudari, da ta omogoča optimalen pretok zraka in zagotavlja prožnost, zaradi katere se materiali v ležišču ne posedajo. Marko Peterka iz podjetja Marsen meni, da je najbolj primerno letveno dno izdelano iz vezane bukove plošče oziroma 32 letvic, ki so vpete v kavčukove čepe. V sredinskem delu takšnega letvenega dna so regulatorji udobja, kjer si po potrebi nastavite tršo ali mehkejšo podporo.

Kako visoka naj bo

Ko izbirate posteljo, bodite pozorni še na njeno višino. Peterka pojasnjuje: "Dejstvo je, da starejši ljudje lažje vstajajo z višje postelje. Kako visoka naj bo, je zelo relativno in je odvisno od telesne višine." Obstaja pravilo, ki veleva, da naj bo postelja tako visoka, da ima uporabnik, ko sede nanjo, noge pravokotno glede na tla.

Ne pozabite na vzglavnik

"K zdravemu spancu pripomore tudi vzglavnik. Lahko imamo še tako dobro ležišče, a brez pravega vzglavnika noč ne bo prinesla kakovostnega spanca. Nekdo, ki spi na boku, mora imeti anatomsko oblikovan vzglavnik, ki ustrezno podpre vratni del hrbtenice. Pri spečemu na hrbtu je skoraj vseeno, kakšen vzglavnik ima, saj je ležanje na hrbtu najbolj primeren položaj, ker se vse mišice, živčevje in krvni obtok sprostijo in ni pritiska na določeno točko kot na primer pri spanju na boku, ko je rama ali kolk najbolj obremenjen. Posameznik, ki spi na trebuhu, pa vzglavnika tako rekoč ne potrebuje," še pove Peterka.

image
Beddinghouse Ležanje na hrbtu je po mnenju mnogih strokovnjakov najbolj primeren položaj za spanje, ker se vse mišice, živčevje in krvni obtok sprostijo in ni pritiska na določen del telesa.

Enoconsko za otroke

Otroci imajo specifične lastnosti in potrebe; ker so manjši, lažji in rastejo, je njihovo spanje bolj dinamično. Po besedah Peterke otroci zato potrebujejo enoconsko ležišče. Večconsko je nesmiselno, ker ima otrok določeno obdobje ledveni del v enem predelu ležišča, ko zraste, pa že v drugem. Pomembno je, da otroci nimajo pretrdega ležišča, saj so lažji in se jim že srednje trdo ležišče ne prilega tako kot odraslemu.

image
FOTO: Shutterstock Kdor spi na boku, mora imeti anatomsko oblikovan vzglavnik, ki ustrezno podpre vratni del hrbtenice.

Stilska in barvna povezava

Zagotovo je prijetnejši občutek zaspati v lično opremljeni spalnici. Katarina Globočnik iz podjetja Alples svetuje, naj bo postelja stilsko povezana z drugim pohištvom. Idealno je, če v spalnici nimate mogočnih omar za shranjevanje oblačil, ampak v ta namen izberete garderobno sobo. A kot dodaja sogovornica, je realnost taka, da je za shranjevanje garderobe in perila običajno največ prostora prav v spalnici. V tem primeru je dobrodošlo, da je med posteljnim in garderobnim delom opreme spalnice stilska in barvna povezava, ni pa nujno, da vse pohištvo izvira iz iste kolekcije.

image
Velux Popolna tema je ključnega pomena za dober nočni spanec ali osvežujoč dnevni dremež. Zato pri opremljanju spalnice ne pozabite na zatemnitvena senčila.
Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku