15 razlogov za veselje, če boste v letu 2020 srečali abrahama

Saša Britovšek, 4.1.2020
Profimedia

Boste kmalu vstopili v peto desetletje življenja? Čestitke! Abraham je od vedno velika prelomnica in opevan jubilej, ki pa ga mnogi pričakujejo z nekaj nelagodja. A ni treba skrbeti, našli smo 15 razlogov, zakaj se lahko 50. rojstnega dne veselite.

1Skočite iz vrtiljaka želja!

Ko ste mlajši, je življenje ena sama tekma: kako dobiti najboljšo službo, najboljšega partnerja, kako izklesati telo ... Ko boste prestopili čudežnih 50, je to za vami. Verjetno ste svojo boljšo polovico že našli, svojo kariero umirili, tudi svoje telo zdaj že odlično poznate in veste, kaj potrebuje.

image
Profimedia Zdaj svoje telo dobro poznate in veste, v čem uživate.

2. ... ali pa se manj vznemirjate, če ste na vrtiljaku

Verjetno res niste dosegli vseh ciljev ali uresničili vseh želja. A zdaj dobro veste, kaj hočete, zato so tudi potrebe manjše. Da, življenje je manj stresno, kot je bilo pred desetimi ali dvajsetimi leti. 

3. Vse manj odgovornosti

Še pred desetimi leti so bili otroci majhni in večino dneva ste skrbeli le za njihovo prevažanje in dostavljanje. Utapljali ste se v obveznostih. Zdaj bo tega vse manj. Več svobode, manj odgovornosti, bolj stabilna služba in več osebnega zadovoljstva puščajo odprta vrata zanimivim novim začetkom.

4. Več časa za dobra dela 

Medtem ko se urnik petdesetletnikov običajno prazni in so za svoje osnovne potrebe že poskrbeli, ga zelo pogosto začnejo polniti tudi z dobrimi deli. Poskusite, videli boste, kako dobro dene, ko se boste počutili koristne. 

5. Vedno lažje je reči "ne" 

Do zdaj ste se že naučili kdaj in kako reči ne. Tudi če vas obkrožajo nerazumevajoče osebe. Če tega še niste dosegli, je zdaj pravi čas, da si končno dovolite reči ne. Pa naj gre za jutranjo budilko, za neprijetno srečanje, morda preprosto izklopite telefon ali počakate z odgovorom na elektronsko pošto. 

6In vedno lažje je reči "da"

Petdesetletniki se vse pogosteje srečajo z "zakaj pa ne?!" Bi se lotili neke nove rekreacije, morda novega hobija, začeli s svojim podkastom ali blogom, morda šli plesat z dvajsetletniki? Da!

image
Profimedia Čas preživet z vnuki je neprecenljiv. 

7. Staranje je privilegij in ne kazen

Z leti ugotovimo, da je dočakati 50. rojstni dan privilegij, ki ga ne doživi vsakdo. 

8. Več finančne svobode

Končno ste dočakali finančno neodvisnost. Do zdaj ste verjetno že uredili svoj stanovanjski problem in si ustvarili prijeten dom. Končno lahko sanjarite o novih prijetnih ciljih. Če še niste finančno svobodni, pa je zdaj čas, da to uredite. Poskrbite za pokojninsko varčevanje in zavarovanje, skrajni čas je. 

9. Dobro se poznate

Pri 50-ih že dobro poznate svoje vrline in pomanjkljivosti. Zanje se ne opravičujete več in jasno je, kaj je za vas pomembno in kaj ne. Temu končno prilagajate tudi svoj življenjski slog in vaša samozavest je zgrajena. Nič več ne zgubljate časa s tistim, kar vam ne prinaša nič dobrega.  

10. Končno razumete druge osebe

Tudi odnosi so se izkristalizirali. Jasno vam je, kako s kom ravnati, kdo je vaša dobra družba in kdo ne. Prav tako ste se naučili izogniti konfliktom in se postaviti v kožo koga drugega. 

11. Izkušnje so vas opremile z modrostjo

Z leti so prišle tudi mnoge izkušnje, ki so vas marsičesa naučile. Zaupate v svoje odločitve in redko podvomite v svoja dejanja. Briga vas, kaj si drugi mislijo, saj verjamete vase. 

image
Profimedia Čas za novo kariero?

12. Znate uživati v odnosih

Pri petdesetih postajamo vse bolj navdušeni nad pristnostjo odnosov in drobne stvari nas prijetno očarajo. Pomembna postajata povezanost in ljubezen.

13. Kreativnost v ospredju

Mnogi se šele v petem desetletju odločijo za velike profesionalne spremembe in uresničijo dolgoletne zamisli. Čas je za kreativnost in nove podvige. 

14. Čas za občudovanje

V ospredje prihaja nostalgija, dragoceni spomini, občudovanje dosežkov, opazovanje otrok, morda celo že vnukov.

image
Profimedia Tudi Jennifer Lopez je že praznovala 50. rojstni dan. Videti je, da je v svoji koži zadovoljna bolj kot kadarkoli prej, prav tako je menda navdušena nad odnosom, ki ga imata z zaročencem Alexom Rodriguezom.

15. Hvaležnost

Včasih ste se gnali za uspehom na vseh področjih, zdaj pa ste se vedno bolj pripravljeni zahvaliti za vse, kar vam življenje ponuja. 

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku