10 ukrepov proti zatekanju nog v poletnih mesecih

Bonbon, 30.7.2019
djd

Kronična bolezen ven je za nekatere predvsem estetska težava, za večino pa resna bolezen, ki pomembno zmanjšuje kakovost življenja. A obstajajo številne možnosti preprečevanja napredovanja bolezni in lajšanja težav.

Vsaka druga ženska in vsak četrti moški trpita zaradi težav z nogami, ki so posledica nepravilnega delovanja ven. Pri polovici prebivalstva je tako prisotna kronična bolezen ven, pri desetini kronično vensko popuščanje. Težave se pojavijo postopoma, opozorilni znaki pa so utrujene in težke noge po dolgem stanju ali sedenju, otekla stopala, pretesni čevlji v vročem vremenu in izrazit odtis, ki ga pusti elastični rob nogavic na nogah. Ko težave napredujejo, se lahko pojavijo še občutek napetosti, srbenje, mravljinčenje, nočni krči v mečih, spremembe na koži, krčne žile, otekline na nogah in vnetje ven. V skrajnih primerih v žilah nastane krvni strdek, ki lahko resno ogrozi zdravje.

Vzroki za nevšečnosti

Težave so lahko posledica čezmerne telesne teže, dolgotrajnega stanja ali sedenja na delovnem mestu, premalo telesne dejavnosti, pripomorejo pa tudi dedna nagnjenost k šibkim vezivnim tkivom, kronično zaprtje in nosečnost. Tudi starost je pomemben dejavnik, starejši ko smo, pogosteje nas pestijo težave, dodatno pa na vene slabo vplivata napenjanje trebuha (na primer pri nošenju težkih bremen, igranju na pihala, težkem odvajanju blata ali napornem treningu) in kajenje.

image
Profimedia
Opozorila
• Če imate več simptomov, ki opozarjajo na hujše težave s prekrvitvijo in se stopnjujejo, obiščite zdravnika.
• Če se simptomi po tednu samozdravljenja ne izboljšajo, se posvetujte z zdravnikom.
• Če se simptomi po uporabi zdravil in medicinskih pripomočkov ne izboljšajo, ponovno obiščite zdravnika.

Kaj narediti?

Po naših žilah se pretaka okoli pet do šest litrov krvi. Ko kri teče mimo pljuč, se obogati s kisikom, od tam pa jo srce prečrpa v arterije. S kisikom bogata kri pride po arterijskem obtoku do tkiv, kamor odda kisik. Kri brez kisika se po venah vrača proti srcu. Po njih se premika zaradi pritiska okoliških mišic, podobno, kot se moker košček mila zaradi pritiska prstov premakne v dlani. Na stene ven rahlo pritiskajo tudi stene arterij in tako pomagajo potiskati kri navzgor proti srcu. Vsakih nekaj centimetrov so v venah nekakšni ventili v obliki dvojnih vrat, ki se odpirajo samo navzgor in navzven. Pravimo jim zaklopke, njihova naloga pa je, da skrbijo za pravilno smer pretoka krvi.

Zaradi naštetih dejavnikov se lahko v organizmu sčasoma razvijejo različne bolezni ven, ki jih sprva niti ne opazimo. Ko vene izgubijo prožnost, se poveča pritisk na zaklopke, zato te prej ali slej ne tesnijo več dobro. Kri ne teče več nepretrgoma nazaj proti srcu, temveč zastaja v nogah. Kadar se te težave pojavljajo vsakodnevno, govorimo o kroničnem venskem popuščanju. Medtem ko so na koži vidne krčne žile bolj lepotna pomanjkljivost, pa pomenijo resen zdravstveni zaplet razjede na nogah in krvni strdki.

Simptomi in znaki

Med najpogostejšimi so bolečine, srbenje, pekočina, občutek toplote na koži, težke, otekle, utrujene, nemirne, napete noge, krči. S starostjo in napredovanjem bolezni se pojavijo še metličaste, mrežaste vene ali krčne žile (varice), otekline in kožne spremembe, denimo temnejša obarvanost, pa tudi venska razjeda.

Zdravljenje

V začetku zadostujejo kompresijske nogavice, ki pospešijo krvni obtok in znižajo pritisk v venah. Zaradi stiskanja ven zaklopke namreč delujejo bolj pravilno in usmerjajo kri navzgor proti srcu, zato se zmanjšajo otekline. Težave s krčnimi žilam, otekle, težke in boleče noge pa učinkovito blažijo tudi izvlečki divjega kostanja, ki hkrati krepi še vene in izboljšuje venski obtok v nogah. Pri hujših oblikah kroničnega venskega popuščanja pa se zdravnik lahko odloči za zdravljenje z zdravili ali celo za zahtevnejše posege.

10 ukrepov proti zatekanju nog v poletnih mesecih
1. Dvignite noge

Čim višje, vsekakor višje od srca. To storite vsak dan, najbolje tri- do štirikrat za pol ure. Ko greste spat, si pod gležnje podložite blazino.
2. Izogibajte se vročini
Poiščite si prostor v senci. Pomagate si lahko tudi z ventilatorjem ali hladilnim sprejem. Izogibajte se toplim kopelim, vročemu prhanju in savnanju.
3. Bodite aktivni
Hoja in plavanje poživita cirkulacijo. Najbolje, da telovadite zjutraj ali zvečer, ko je še hladno. Intenzivna vadba zatekanje nog še poslabša.
4. Pijte veliko vode
Spijte najmanj dva litra vode na dan in z njo razredčite količino soli ter jo pomagajte odplakniti iz telesa. Lahko dodate kakšno rezino eko limone ali kumare, ki pomagata v boju proti zatekanju.
5. Pazite na prehrano
Zlasti na količino soli. Izločite visoko predelana živila, predvsem mesne izdelke pa tudi omake, juhe, vključite čim več sadja in zelenjave, rdeče pese, listnate zelenjave, kot sta solata in špinača, buče, stročji fižol, šparglje, čebulo, limone in ananas.
6. Nosite kompresijske nogavice
Čim ožje, čeprav jih težko spravite nase. S pritiskom zmanjšujejo obseg razširjenih ven, povečajo krvni pretok in preprečujejo nabiranje tekočine v gležnjih in stopalih.
7. Ne bodite predolgo pri miru
Med delavnikom si privoščite redne premore s sprehodom, ko sedite, si nekaj podstavite pod noge, izogibajte se križanju nog v kolenih, najbolje da so ravno na tleh ali prekrižane v gležnjih.
8. Masirajte se
Z obema rokama s krožnimi gibi nežno masiranje noge od stopal proti kolenom.
9. Moč magnezija
Če vam ga primanjkuje, je zatekanje logična posledica. Zaužijte več temnolistne zelenjave, kot sta špinača in kodrolistni ohrovt, oreščke, semena, ribe, avokado, banane in temno čokolado.
10. Divji kostanj je odličen za spodnje okončine
Semena drevesa divjega kostanja pomagajo ožiti membrane krvnih žil in spodbujajo boljši venski pretok.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku