10 nasvetov proti gripi, ki je te dni že na pohodu

Saša Britovšek, 16.1.2020
Shutterstock

Kaj lahko storite, da se bolj zaščitite pred bolečim grlom in smrkavim nosom?

1. Veliko zelenega in listnatega

V prehrano vključite veliko zelene listnate zelenjave, ki bo uravnotežila vašo prehrano in krepila imunski sistem. Priporočamo rukolo, ohrovt, brokoli, zelje, brstični ohrovt, tudi redkev in repo. Ta zelenjava s svojimi sestavinami telesu pomaga povečati beljakovine, ki so potrebne za delovanje imunskega sistema.

image
Profimedia Zeleni čaj

2. Vitamin D

Pomanjkanje vitamina D lahko privede do slabih kosti, težav s srčno-žilnim sistemom in šibkega imunskega sistema. Če ga ne prejmemo dovolj od sončne svetlobe, hrana, naj se na vašem krožniku znajdejo rumenjaki, gobe, losos, tuna in goveja jetra. Dodatke vitamina D lahko tudi kupimo v lekarni, najbolje tiste, ki vsebujejo D3.

3. Veliko gibanja

Za svoje zdravje boste veliko storili, če boste v svoj urnik vsaj trikrat na teden vnesli telesno aktivnost. Telo, ki je vajeno rednega gibanja, se lažje bori proti kroničnim boleznim in vnetjem. Gibanje zmanjšuje stres in povečuje prekrvavitev, prav slednje je najboljše zdravilo proti prehladu.

4. Dovolj spanja

image
Profimedia Miren spanec

Če ste izpostavljeni virusom, bo dober spanec tisti, ki vas lahko obvaruje pred boleznijo. Raziskava je pokazala, da so zdravi odrasli, ki so dva tedna spali osem ur dnevno, imeli bili bolj odporni proti virusom. V daljših obdobjih spanca telo namreč začne sproščati posebne beljakovine citokine, ki telesu pomagajo v boju proti okužbam.

5. Izogibajte se pitju alkohola

Raziskave potrjujejo, da alkohol poškoduje telesne celice, ki skrbijo za vzdrževanje imunskega sistema. Zato so osebe, ki pijejo več alkoholnih pijač, bolj izpostavljene bakterijskim in virusnim okužbam, pri njih pa je manj učinkovito tudi cepljenje. 

6. Umirite se

image
Profimedia Vadba joge

Privoščite si jogo ali meditacijo. Učinkovit način uravnavanja stresa privede namreč do boljšega zdravja. Kortizol, ki se izloča v stresnih okoliščinah, lahko privede do vnetij in slabšega imunskega sistema. 

7. Pijte zeleni čaj

Zeleni čaj je že stoletja povezan z dobrim zdravjem in priporočljivo je, da ga spijemo več skodelic dnevno. Njegove koristi gre pripisovati visoki ravni antioksidantov, imenovanih flavonoidi. Ščiti nas tudi pred visokim krvnim tlakom in tveganji za boleznimi srca in ožilja.

8 Obarvajte svoje obroke

Ne pozabite na raznoliko hrano in pri kuhanju uporabljajte kar se da široko barvno paleto sestavin. Takšno kuhanje omogoča, da boste zaužili čim več vitaminov, tudi iskanega vitamina C. Ta sicer ni tako vsemogočen, ko smo nekoč verjeli, a njegova prisotnost lahko vendarle nekoliko okrepi imunski sistem.

9. Družite se

image
Profimedia Samota je dejavnik tveganja

Zdravniki že nekaj časa ugotavljajo, da obstaja povezava med kroničnimi boleznimi in osamljenostjo. Samota je tako postala dejavnik tveganja, saj poveča stres, ki pa upočasni imunski odziv telesa in sposobnost celjenja.

10. Vzdržujte dobro higieno

Omejite možnosti okužb, kar lahko storite tudi z vzdrževanjem dobre higiene. Saj veste: skrbno si umijte roke pred obroki in pred pripravo hrane. V času, ko so na pohodu gripa ali prehladi, bodite oboroženi z dezinfekcijskimi robčki in pred uporabo očistite tipkovnico, telefon in podobne aparate, ki se jih dotikate. Vedno imejte na voljo svojo brisačo, ščetko in jedilni pribor.

Anketa

Koliko ur dnevno posvetite gibanju?

Sudoku