Dragi moji,
bolj ko sem se skozi življenje približevala starosti, bolj ko sem opazovala generacijo pred seboj - starše, tete, njihove znance prijatelje, najbolj pa svojo babico, me je začelo preganjati vprašanje, kaj in kam v starosti. Sedaj sem v tistem obdobju, ki mu rečem "rosno stara" in še vedni me preganja to vprašanje. Pa vendar, sem z leti izdelovala nek program, ki se mi je zdel edini prijeten in privlačen, v nasprotju z danimi možnostmi našega sedanjika. Misel na "DOM" me je od nekdaj zmrazila, še huje, ko sem pomislila na babico, ki so jo porinili v samostan - da, prav ste prebrali - v samostan med nune. Žensko polno posvetnih idej , svetovljanko, bistrega duha in krhkega zdravja.
Moja ideja je bila: najti še nekaj starajočih se somišlenikov, ki bi želeli od mirnega zaključka življenja kaj več kot "hiralnico". Potem skupaj ustanoviti svoj dom, za nekaj parov, ki jih veseli življenje, ki imajo voljo do rekreacije , umetnosti, kulturnih dogajanj, narave, ki nočejo le hiranja , ampak kakovostno življenje v obsegu njihovih zmožnosti.
Za tole pisanje sem se odločila, ker sem za praznike prejela pismo svoje ostarele tete, ki ji je bilo dodeljeno tako imenovano "varovano stanovanje". Toliko žalosti in obupa - enostavno ne morem kar pogoltniti. Mislila sem, no, varovano stanovanje bi že bilo nekaj zame, sedaj vem, da tudi to ni rešitev.
V moji glavi je vedno bolj dozorevala ideja o manjši enoti , ki bi imela le nekaj takih stanovanj, v lepem okolju z veliko možnostmi stika z naravo, z vso infrastrukturo in hkrati z vso potrebno postrežbo, ki bi jo posamezniki potrebovali. Lahko bi se družili, ali pa tudi ne, saj zapreš vrata, pa si v svojem stanovanju. Postrežba bi bila najeta samo za potrebe hiše, ne vedno drugi ljudje iz doma, ki imajo ali pa nimajo potrpljenje za ostarele. Osebe za pomoč bi izbirali stanovalci sami in se skupaj odločili za način in količino oskrbe, sklenili bi pogodbo s "hišnim" zdravnikom, našli vzdrževalca in gospodinjo hiše, prehrano bi lahko dogovorili v kaki bližnji restavraciji in ne bi bili odvisni od "domske" hrane, seveda bi lahko kuhali tudi sami, če bi se nam ljubilo, imeli bi šoferja, kar prelepo se sliši, pa vendar. V mnogih filmih sem videla resničnost angleškega podeželja, kjer so hoteli za ostarele. Tudi tista formula mi ne ustreza popolnoma. Mislim da je za mene pravo nekaj med tem in onim.
Sedaj pa me zanima vaše mnenje, dragi SENIORJI.
Jaz sem še dovolj rosno stara, da sem pripravljena to izpeljati, se mi je kdo pripravljen pridružiti na tej poti?