Kopiranje VHS kaset na DVD

Nasveti za uporabo računalnika in programov. Vpišite problem in rešili ga bomo.

Moderator: Mica

Kopiranje VHS kaset na DVD

OdgovorNapisal/-a ferry » 03 nov 2010 12:54

Čas VHS kasetam se počasi izteka. Ker pa imamo na njih veliko dragocenih spominov, jih je škoda zavreči in s tem vse izgubiti, zato jih raje presnemimo na DVD plošče. Imeli jih bomo na sodobnem mediju, po katerem radi segajo tudi mlajši. Prikazal bom najenostavnejši način, kako to sami storite brez uporabe računalnika.

Če imate manj kot 5 VHS kaset je najboljše, da zavijete v prvi foto servis oz. kakšen studio, da nam prekopirajo vsebino na DVD plošče. Če pa imate večje število VHS kaset, pa se dela lotite sami. Potrebujete videorecorder, DVD predvajalnik/snemalnik in TV. Namesto videorecorderja danes uporabljamo DVD predvajalnik/snemalnik. Videorecorder priklopite s scart kablom na snemalnik, tega pa na TV. Vse aparate vklopite, vložite kaseto in poženite videorecorder. Vsebino lahko gledate na TV. Ker se vsebina predvaja prek snemalnika, jo lahko posnamete na trdi disk v snemalniku. To storite tako, da takoj na začetku predvajanja pritisnete tipko REC na snemalniku in vsebina se snema. Ko je kaseta posneta, njeno vsebino lahko ponovno gledate na TV, sedaj iz snemalnika. Če ugotovite kakšno napako, vse izbrišite in snemanje ponovite. Iz snemalnika lahko kopirate (zapišete ali zapečete) vsebino na DVD. To je vse. Pri kopiranju na DVD pazite na dolžino. Če je na kaseti posnetega več kot 120 minut (n.pr. 150 ali celo 180 minut) in želite kopirati na 120 minutni DVD, morate že pri snemanju razdeliti vsebino kasete na dva dela. Vsak del snemajte posebej, drugi del malo zavrtite nazaj, da se nič ne izgubi. To je vse.
Ferry.
Zadnjič spremenil Mica, dne 03 nov 2010 23:26, skupaj popravljeno 1 krat.
Razlog: Odstranila prikrito reklamo. ;)
ferry
 
Prispevkov: 2
Pridružen: 03 nov 2010 11:02

Re: Kopiranje VHS kaset na DVD

OdgovorNapisal/-a anamarija » 06 nov 2010 16:01

Ferry!

Rada bi na cd presnela tudi audio kasete. Imam radio s kasetofonom in cd predvajalnikom(skupaj). Ne vem ali to zadostuje in kakšen je postopek.

Vaš prejšnji odgovor glede videokaset je odličen. Hvala!
anamarija
 
Prispevkov: 106
Pridružen: 21 feb 2010 17:18

Re: Kopiranje VHS kaset na DVD

OdgovorNapisal/-a Mica » 07 nov 2010 12:08

anamarija, če ferry ne bo kmalu odgovoril, naj ti jaz povem, da moraš za snemanje na CD-je imeti CD snemalnik ali pa vse skupaj opraviti prek računalnika, a tudi za to moraš imeti ustrezen kabel, program na računalniku in nekaj malega predznanja.
Predvajalnik, ki ga ima tvoj radio žal ni dovolj. :(
Pred dobrim letom in pol je revija Moj mikro v zvezi s tem objavila članek: http://www.mojmikro.si/pod_lupo/programska_oprema/gospod_tisto_crno_kaseto_se_imate, kjer je kar prijazno napisano, kako se presnemavanja lotiti.
Uporabniški avatar
Mica
 
Prispevkov: 501
Pridružen: 06 jan 2010 23:13
Kraj: Ljubljana

Re: Kopiranje VHS kaset na DVD

OdgovorNapisal/-a ferry » 09 nov 2010 18:51

Tako je, kot je napisala moderatorka Mica. Brez računalnika ni možno kopirati audi kaset na CD. Vendar ne obupati, postopek je sila preprost. Potrebno je malo znanja iz računalništva, malo potrpežljivosti in prositi malo pomoči tiste, ki se na to spoznajo. Potrebujemo radiokasetar ali glasbeni stolp, ki ima vgrajeno vtičnico za slušalke (zelena ali modra barva), računalnik, ki ima prav tako vgrajeno enako vtičnico in audio kabel z vtičakem na obeh koncih. Potem potrebujete še program za urejanje glasbe. Programov je veliko. Pri Windovsu XP ali 7 računalničarji radi dodajo programe Nero, v katerih je tudi program Nero Wave Editor. To je program za urejanje glasbe (tega imam tudi sam in moje potrebe v celoti zadovoljuje). Če ga nimate, si ga morate naložiti z interneta. Zelo dober, enostaven in v slovenščini je tudi brezplačni program Audacity. Delo v programih je precej podobno. Kasete pa snemamo v računalnik takole:

Radio in računalnik povežemo s kablom, v računalnik vložimo kaseto, v računalniku odpremo program za snemanje glasbe, najprej pritisnemo na tipko snemaj in šele nato poženemo kaseto. Poslušamo glasbo in gledamo snemanje. Na koncu najprej zaustavimo snemanje in šele potem izklopimo kasetar. Pritisnemo Play in poslušamo glasbo. Če so na začetku posneti šumi ali zvoki kasetarja , jih lahko izrežemo. Začetek glasbene skale osvetlimo (zasenčimo) in v meniju Uredi poiščemo Izreži. Enako delamo na koncu. Če smo zadovoljni, posnetek shranimo. Snemamo lahko celo kaseto, lahko pa tudi posamezne melodije, v tem primeru iz kasete predvajamo samo posamezno melodijo, jo posnamemo in shranimo. Pa ne samo glasbe, tudi druge zvočne posnetke, ki jih imamo na kasetah lahko naložimo v računalnik Ko imamo vsebino v računalniku ( n.pr. Moja glasba), pa je pot do kopiranja oz. zapisovanja na CD zelo kratka. Ferry
ferry
 
Prispevkov: 2
Pridružen: 03 nov 2010 11:02

Re: Kopiranje VHS kaset na DVD

OdgovorNapisal/-a anamarija » 10 nov 2010 11:13

Pozdravljena Mica in Ferry!

Iskrena hvala za pomoč. Res razumljivi in koristni odgovori.Sedaj si moram vzeti le še čas,da si uredim to precejšnjo zalogo starih kaset, na katerih je precejšja zaloga dobre glasbe in drugih zvočnih zapiskov.
anamarija
 
Prispevkov: 106
Pridružen: 21 feb 2010 17:18


Vrni se na RAČUNALNIK IN PROGRAMI

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron