seniorji.info - Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva
 
pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva
 
         Zajtrk je obrok, ki ga ne bi smeli nikoli izpustiti, saj začne v tem primeru telo hitro porabljati mišično maso, ki je glavni porabnik kalorij tako v mirovanju, kot med telesno dejavnostjo. Ko telo zazna nižji vnos kalorij, se zaradi bojazni po nadaljevanju nizkega vnosa prilagodi in zniža svojo dnevno porabo ter zmanjša velikost mišic, ki za delovanje potrebujejo veliko kalorij. To vodi do padca hitrosti presnove in nižje dnevne porabe kalorij.

Če zjutraj nimate časa, da bi v miru pojedli zajtrk, popijte vsaj kozarec soka ali skodelico čaja, kos sadja, zavitek suhega sadja, piškotov ali kruhkov pa vzemite s seboj in jih zaužijte med potjo. Zajtrk je v prijetni družbi zagotovo en najlepših načinov kako začeti dan, poleg tega pa vas bo že zjutraj napolnil z energijo, ki jo boste čez dan potrebovali in poskrbel za zdrav metabolizem in odlično počutje.

Če ne marate hrane, ki se jo ponavadi uživa za zajtrk, enostavno pojejte nekaj drugega. Vedno se najde primerno živilo, ki vsebuje vsa pomembna hranila, in bo za vas okusno. Lahko je to hrana, ki jo jeste za kosilo ali večerjo: paradižnikova juha, sir s sadjem, kos pite, palačinke. Veliko bolje je takšna živila pojesti zjutraj in jih čez dan porabiti, kot zvečer in se nato ubadati z občutki krivde.

Če imate željo izgubiti kakšen kilogram, preskakovanje obrokov, predvsem zajtrka, nikakor ni pravilen pristop doseganja vašega cilja. Raziskave namreč kažejo, da tisti, ki bijejo bitko s kilogrami, najpogosteje ne zajtrkujejo. Če zjutraj pustite telo stradati, negativno vplivate na svoje počutje, zdravje in telesno težo. Telo reagira tako, da zniža bazalni metabolizem (dnevno porabo kalorij) zato prvi obrok, ki ga zaužijemo okoli opoldneva, namesto v energijo takoj preusmeri v maščobno zalogo, da se obvaruje pred nadaljnjim stradanjem. Prav tako je večja verjetnost, da boste hitreje posegli po hrani v poznih večernih urah. Če želite preskočiti kakšen obrok, naj bo to večerja, nikakor pa ne zajtrk, saj ta obrok ne povečuje telesne teže in se porablja čez dan.

Želimo vam, da si vsako jutro naredite čisto po svoje in ob tem uživate v družbi svojih najdražjih. Naslednjič vas povabimo na humanitarno prireditev 10 krogov za 10 nasmehov, ki poteka od 23. do 29. maja po različnih lokacijah po Sloveniji. V sklopu akcije se boste lahko s tekom ali hojo pridružili vsem, ki želimo s športno aktivnostjo prispevati za socialno najšibkejše. Akcija poteka v okviru Mednarodnega tedna gibanja, katerega nacionalni koordinator za Slovenijo je Športna unija Slovenije, organizator 10 krogov za 10 nasmehov pa že več let Športno društvo Vztrajaj – Never Give Up.

Več o prireditvi si poglejte v prispevku TV Capodistria, v katerem vodja projekta Matej Makarovič pove vse o projektu 10 krogov za 10 nasmehov.


Foto: spletZDRAVA VADBA

- Vrni se nazaj na ZDRAVA VADBA

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Svetovni dan gibanja in brezplačni športni dogodek v Ljubljani
Nagrajenci in Praznik športa, 10. maja v Ljubljani!
torek, 3.5.2016
 
  10 minut za zdravje na delovnem mestu
Preproste vaje tudi v delovnem okolju.
sobota, 31.3.2018
 
 
 
 


 
Save Save
Anketa
Ali verjamete astrološkim napovedim?
  Verjamem in redno spremljam horoskop.
  Prebiram horoskop, ampak ne verjamem vsemu, kar piše.
  Ne verjamem, da lahko nekdo vsem ljudem napove enako.
  Zaupam samo določenim ljudem, da se res spoznajo na astrologijo.
  Niti slučajno ne verjamem v te reči.
   
Št. glasov 6