seniorji.info - Telesna dejavnost – kako začeti
 
pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Telesna dejavnost – kako začeti
 
         

Prisluhnimo duševnemu, telesnemu in socialnemu nivoju pri izbiri telesne dejavnosti.

Različni strokovnjaki se vse pogosteje sprašujejo, ali je mogoče tudi v poznejših letih oz. v tretjem življenjskem obdobju, živeti polno, zadovoljno in kakovostno. Na zgornje vprašanje odgovarjamo pritrdilno ter dodajamo, da je prav z ukvarjanjem z redno telesno dejavnostjo mogoče kakovostno živeti v pozno starost.

Nihče ni »prestar« ali »prešibak« za ukvarjanje s telesno dejavnostjo. Zavedati pa se je potrebno, da ima vsak od nas različno stopnjo telesne zmogljivosti in s tem različne zahteve po telesni vadbi. Dr. Miroljub Jakovljevič pravi, da je proces pri osebah, ki se že dolgo niso ukvarjale s telesno dejavnostjo malo daljši, saj se je potrebno z ljudmi pogovarjati, jim pokazati nekaj prednosti kaj jih čaka. »Najbolj se bojijo starejši ljudje svoje izgube neodvisnosti. Sam proces je precej dolg. Razmišljanje o tem, odločitev, realizacija, največji problem je pa vzdrževanje,« še dodaja dr. Jakovljević.Telo je celosten proces, tudi hormonske spremembe vplivajo na telo. Pomembno je, da spremljamo svoje občutke – kaj se dogaja v nas med kakršnokoli telesno dejavnostjo. Vedno imamo neke opozorilne znake, ki nam rečejo zdaj pa nehaj, zdaj pa pretiravaš.

Če že dlje časa nismo bili telesno dejavni, moramo biti pri izbiri vadbe še toliko bolj previdni. Poznamo številne oblike telesne dejavnosti, s katerimi lahko pričnemo. Vadba sama je lahko duhomorno, zato bomo rednejši, če se priključimo skupinski vadbi. Prav želja po čim hitrejšem doseganju rezultatov – pa naj je to izguba odvečnih kilogramov ali boljši športni dosežek, je najpogostejša napaka mnogih (začetnikov). Ne glede na »hitre rešitve«, ki nam jih ponuja okolje, se moramo zavedati, da je vsaka sprememba proces, ki terja svoj čas.Posameznik, ki sledi programu Zdrave vadbe lahko pričakujejo boljšo gibljivost, gibčnost, boljšo mišično zmogljivost, eksplozivnost. Vaditelji, ki vodijo strokovno vodene vadbe so inštruirani, da posamezniku določajo primerno intenziteto in količino vadbe. Končni namen tega postopka je, da si začne udeleženec Zdrave vadbe po koncu programa izbirati športno dejavnost, ki ga veseli.

Za spremembo moramo najprej sprejeti trdno odločitev in se je držati. Z ustrezno motivacijo ter realno postavljenim ciljem ne bi smelo biti pretežko. Drži pa, da so vsake spremembe najtežje prav na začetku. Da neka dejavnost postane naša navada, jo je potrebno ponavljati najmanj tri tedne. To pa od nas zahteva določeno vztrajnost in disciplino. Združimo prijetno s koristnim. Organizirajmo si pohod, po opravkih se odpravimo s kolesom, pojdimo plavat. Tako načrtovana kot nenačrtovana vadba imata koristi, sta najbolj poceni zdravilo in najbolj široko dostopno.
 
Ponovno prilagamo tabelo s primeri zmerne telesne dejavnosti, ki naj bo vaše vodilo pri izbiri kako lahko poskrbite za svoje zdravje.Zdrava vadba

ZDRAVA VADBA

- Vrni se nazaj na ZDRAVA VADBA

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Telesna dejavnost je zdravilo, ki upočasni staranje
Telesna dejavnost lahko upočasni ali pa celo odloži staranje.
sreda, 16.3.2016
 
  Znebite se odvečnih kilogramov z delom na vrtu
Predstavljamo zdrava živila, ki so dostopna vsem in namige kako smo lahko telesno dejavni.
četrtek, 8.3.2018
 
  Telesna dejavnost – kako začeti
Prisluhnimo duševnemu, telesnemu in socialnemu nivoju pri izbiri telesne dejavnosti.
sobota, 17.3.2018
 
  Zdrava vadba za seniorje s Športno unijo Slovenije
Napoved stalne tedenske rubrike.
torek, 8.3.2016
 
 
 
 


 
Save Save
Anketa
Ali verjamete astrološkim napovedim?
  Verjamem in redno spremljam horoskop.
  Prebiram horoskop, ampak ne verjamem vsemu, kar piše.
  Ne verjamem, da lahko nekdo vsem ljudem napove enako.
  Zaupam samo določenim ljudem, da se res spoznajo na astrologijo.
  Niti slučajno ne verjamem v te reči.
   
Št. glasov 6