pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  RECEPTI  
  MOJE ZDRAVJE  
  MOJ VRT  
  KULTURNI DOGODKI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  RAZVEDRILO  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
  ZANIMIVOSTI  
   
 
   
 
ZPS: Težave s pleteninami
sobota, 25.2.2017
         

Kakšna mešanica je optimalna, da se pulover, jopica, majica ... že po kratkotrajni uporabi ne  bodo `svaljkali´, `muckali´.... .?

Piling

Svaljki oziroma nopki (strokoven izraz za ta se pojav je `piling´) so tipična težava tekstilnih izdelkov, ki so mehki na otip. Piling je posledica mehanskih obremenitev med nošenjem (trenje, drgnjenje) in negovanjem izdelka (predvsem pri pranju). Lastnost je značilna tako za izdelke iz kemičnih (sintetičnih) kot tudi iz naravnih vlaken in njihovi mešanic. Vlakna, ki niso dovolj vezana v preji, lahko pokukajo iz njene površine in se zaradi mehanskih sil med nošenjem in negovanjem na površini pletiva oziroma tkanine med seboj zapletajo v vozličke, nopke, svaljke. Pri sintetičnih vlaknih se piling zelo pogosto pojavi zaradi gladke površine, pri naravnih vlaknih pa se pojavi, če vsebuje tkanina kratka, nevezana vlakna. Gre torej predvsem za izdelke iz manj kakovostnega,  kratkovlaknatega bombaža in volne ter za sintetične izdelke, ki jih v procesu nastajanja niso ustrezno zaščitili pred tovrstnimi poškodbami (to pomeni, da jih niso med predenjem in/ali pri končni obdelavi tkanine oziroma pletiva obdelali na poseben način).

Primerna nega

  

Običajno je težava značilna cenejša oblačila, vendar pa je lahko pojav tudi posledica našega napačnega ravnanja pri negi in nošenju izdelkov. Naj opozorim na pretirano drgnjenje pri pranju, na neupoštevanje priporočil proizvajalca pri izbiri programa pranja (ročno ali strojno pranje, programi z močnejšim mencanjem), ali če preveč napolnimo stroj oziroma operemo mehka in občutljiva oblačila skupaj s težkimi tkaninami.  Piling ali podobne površinske poškodbe lahko nastanejo tudi, če nismo pozorni na primer  na ostre robove všitih  oznak na vrhnjih oblačilih (suknjiči, plašči, jakne...). Poškodbe so opazne na bokih, kjer so običajno všite oznake.

Naš nasvet je lahko le splošen: pozorni moramo biti predvsem pri cenejših izdelkih, za kakovostnejšo izdelavo  (močneje vita preja, obdelave in apreture) je pač treba plačati. Najlažje prepoznamo kakovost pri bombažnih izdelkih, saj so narejeni iz boljše preje z daljšimi vlakni in imajo značilen lesk. Tudi pri volnenih izdelkih je do neke mere mogoče prepoznati kakovostne izdelke, pri katerih je verjetnost za tovrstne poškodbe manjša, težje pa je to pri mešanicah in sintetičnih izdelkih. K pravilni izberi še največ pripomorejo izkušnje z blagovnimi znamkami.
 

Zveza potrošnikov Slovenije


Upokojitev in pokojnine 2017 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.SaveSaveSaveSaveSaveSaveSave
Zveza potrošnikov Slovenije - testi in objave

- Vrni se nazaj na ZANIMIVOSTI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  ZPS: Sladkor - naravno prisoten ali (tudi) dodan?
Sladkor v živilih je dodan v različnih oblikah in med ...
četrtek, 16.2.2017
 
  ZPS: Preverjanje dejanskega stanja nepremičnine
Kakšne pravice so pravice kupca in obveznosti prodajalca?
sreda, 15.2.2017
 
  ZPS: Konzervans ali antioksidant?
Potrošnik sprašuje o razliki med konzervansi in antioksidanti.
sobota, 24.2.2018
 
  ZPStest: Žitni kosmiči s suhim sadjem
Bogati z vlakninami, a tudi s sladkorjem.
sobota, 11.2.2017
 
  ZPS: Zavarovanje kritičnih bolezni
"Gospa oprostite, niste upravičeni do zavarovalnine, ker še niste dovolj bolni!"
petek, 20.1.2017
 
 
 
 
Save Save