pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
ZPS: Potrebujejo moški posebno kozmetiko?
nedelja, 26.6.2016
         

Minili so časi, ko sta bila moškim za nego na voljo zgolj milo in vodica po britju. Danes je v trgovinah na policah vse več kozmetičnih izdelkov, namenjenih moškim, od mleka za telo do kreme za okoli oči. Gre pri tem le za marketinški trik? Ali moški res potrebujejo specializirane izdelke, ki jih oglašujejo  kot »cell booster«, »turbo navlažitev«, »drzen«, so  ali bi si lahko kakšnega izposodili tudi pri boljši polovici?

Za nego telesa: primerno za oba spola

Tako moška kot ženska koža potrebuje vlago in zaščito pred ultravijoličnimi žarki. Posebni losjoni ali mleka za telo za moške so torej nepotrebni. »Moški tudi ne potrebujejo izdelkov za boj proti celulitu, saj je to izrazito ženska nadloga. Mimogrede, tudi ženskam za tovrstne izdelke ne bi bilo treba zapravljati denarja, saj do zdaj (žal) še niso izdelali učinkovite kreme, ki bi izbrisala celulit,« poudarja Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodaja: »Tudi za nego tistih delov telesa, ki so navadno bolj izsušeni, kot so komolci, kolena in pete, lahko moški in ženske uporabijo enake izdelke.«

Za nego las in preprečevanje neprijetnega vonja: po moško

Moški lasje in lasišče se razlikujejo od ženskih. Moška koža izloča več maščobe, ki je idealno gojišče za bakterije in glivice. »Nakup "moškega" šampona je torej dobra odločitev, saj šamponi za ženske namreč pogosto vsebujejo negovalne snovi in predvsem tisti, ki so namenjeni negi daljših ali izsušenih las, bi stanje na bolj mastnem (moškem) lasišču še poslabšali.«

Tudi pri potenju je kar nekaj razlik med spoloma. Moški se bolj potijo kot ženske, njihov pot pa ima zaradi moških hormonov drugačen vonj kot ženski. Na moški koži je več žlez znojnic, ki izločijo več tekočine kot pri ženskah. Redko komu zadoščata le voda in milo. »Proizvajalci pri izdelavi dezodorantov uporabijo več taktik hkrati. Z dodajanjem različnih sestavin ne poskrbijo samo za preprečevanje neprijetnih vonjav, ampak tudi za zaviranje potenja in razmnoževanje bakterij (razkužila npr. alkohol). Če vas moti tudi potenje, potem je treba izbrati antiperspirant, ki vsebuje aluminijeve soli (na seznamu INCI poiščite aluminijeve soli 'Aluminium …'). Le-te zavirajo delovanje znojnih žlez, tako da izločijo tudi do 80 odstotkov manj potu, kot bi ga sicer. Na zadnjem testu dezodorantov in antiperspirantov smo preizkusili tudi izdelke za moške in pokazalo se je, da za dober dezodorant ni treba odšteti veliko denarja,« poudarja Urša Šmid Božičevič.

Za britje: brivnik si lahko izposodijo tudi ženske

Skoraj 97 % moških se redno brije. Ne glede na to, ali gre za mokro ali suho britje, je izbira "moških" izdelkov za britje prava stvar. »Na testu brivnikov za večkratno uporabo in britvic za enkratno uporabo, ki smo ga pred časom izvedle potrošniške organizacije, se je izkazalo, da so brivniki v primerjavi z britvicami za enkratno uporabo boljša izbira. Učinkovitejši so brivniki z večjim številom rezil, za brivnik pa je smiselno odšteti nekaj več denarja, saj so dražji modeli pri britju učinkovitejši kot cenejši. In to je tudi tisto področje kozmetike, kjer si lahko tudi ženske od moških izposodimo britvico, če si ravno ne želimo rožnate. Resnici na ljubo pa je treba omeniti, da takšna izposoja mnogim moškim ni ravno všeč,« poudarja Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Za nego obraza: moški potrebujejo predvsem vlago

Moška koža je sicer res za približno petino debelejša kot ženska, a kljub temu lahko  za čiščenje obraza uporabijo  klasično (tekoče) milo ali posebno milo oz. gel za čiščenje obraza, za te izdelke pa ni nujno, da so narejeni »posebej za moške«.  »Medtem pa kreme za ženske niso najprimernejše za moško kožo, še posebej bolj »bogate«, ki so namenjene izsušeni koži ali preprečevanju gub oz. drugih znakov staranja, saj njihova koža na obrazu potrebuje predvsem vlago. Moškim torej ni treba kupovati krem iz višjega cenovnega razreda,« svetuje Urša Šmid Božičevič.


Celoten članek je objavljen v reviji ZPStest, junij 2016 in na www.zps.si.
 

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije


 

Objave Zveze potrošnikov Slovenije: tukaj.


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Zveza potrošnikov Slovenije - testi in objave

- Vrni se nazaj na ZANIMIVOSTI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  ZPS: Koencim Q10 – Nujen za življenje, a kje ga je največ?
Eliksir življenja.
četrtek, 16.6.2016
 
  ZPS: Turistično zavarovanje - razmislite, kaj potrebujete
Ali res potrebujemo turistično zavarovanje?
torek, 14.6.2016
 
 
 
 


 
Save Save