seniorji.info - ZPS: Kapa, majica in sončna očala: obvezni dodatki na soncu
 
pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
ZPS: Kapa, majica in sončna očala: obvezni dodatki na soncu
četrtek, 13.7.2017
         
Poleti se soncu ne moremo izogniti, pordeli koži in opeklinam zaradi sonca pa prav gotovo. V poletnih mesecih preživimo na soncu veliko časa, tudi takrat, ko dnevi niso počitniško obarvani. Soncu smo izpostavljeni na sprehodu, kolesu, vrtu … Ustrezna majica, kapa (ki naj ne ščiti le obraza, ampak tudi vrat) in sončna očala so nepogrešljivi dodatki, ko smo izpostavljeni sončnim žarkom. Vsa oblačila pa ne ščitijo enako dobro. Zaščitna sposobnost oblačil je odvisna od vrste dejavnikov. Na kaj je torej treba biti pozoren pri izbiri?

Barva: bela ali črna?
Pomembno vlogo pri zaščiti ima tudi barva oblačil. Poleti radi izbiramo svetla in bela oblačila, vendar pa ta bolj prepuščajo sončne žarke kot temnejša in intenzivno obarvana in kože ne varujejo pred škodljivim ultravijoličnim sevanjem. Bela oblačila niso primerna zaščita pred soncem!
favicon Rezultati testa izdelkov za zaščito pred soncem: ob bok prestižnejšim blagovnim znamkam smo postavili cenejše konkurentke

Vrsta tkanine – izbirajte temne, neraztegljive majice iz gostega pletiva
Močneje obarvane tekstilije so boljša izbira, ker bolje zadržijo sončne žarke. Na učinkovitost zaščite vplivata tudi gostota in raztegljivost materiala. Bolj gosto pletena majica, ki se ne razteguje, zagotavlja učinkovitejšo zaščito, saj sončni žarki težje prodrejo skozi luknjice pletiva do kože. To pride še dodatno do izraza, če primerjamo učinkovitost zaščite mokre majice iz bombaža z majico iz umetnih materialov. Razteznost bombaža se v mokrem stanju poveča, majica se razvleče, kar zmanjšuje zaščito. Na niti iz umetnih materialov pa vlaga ne vpliva. Pri učinkoviti zaščiti ima torej pomembno vlogo tudi material.


Bombažne majice imajo lahko dobro zaščitno sposobnost, a le, če so izdelane iz neraztegljivih materialov v temnih barvah, dovolj tanke in čim bolj gosto pletene. Črna je torej prava izbira!Oblačila z UV zaščito – tudi pri njih izberite temnejše barve
UV-oblačila so izdelana iz sintetičnih vlaken, v katera lahko že med procesom tkanja vpletejo snovi, ki vpijajo ultravijolične žarke (titanov dioksid, cinkov oksid, srebro), lahko pa jih nanje nanesejo v obliki površinskega nanosa (apreture). Prednost sintetičnih vlaken pred naravnimi je tudi v tem, da so lahko izredno tanka, njihov prerez je pravilen, okrogel, zato lahko iz njih izdelujejo bolj goste tkanine oziroma pletiva, tako da med nitmi praktično ni prostora, skozi katerega bi lahko sončni žarki dosegli kožo. Oblačila iz takšnih materialov so lahka in zato prijetnejša za nošenje v vročini, tudi med igro v vodi ali ob njej oz. pri športnih dejavnostih, ker se hitreje sušijo.

Na oblačilih z UV-zaščito je zapisan tudi podatek o stopnji zaščite – UZF (ultravijolični zaščitni faktor). Proizvajalci navajajo stopnjo zaščite po evropskem (najvišja stopnja zaščite je UZF 40+) ali avstralsko-novozelandskem standardu (najvišja stopnja UZF 50+.), pomen faktorjev pa je primerljiv z zaščitnimi faktorji pri sončnih kremah: čim višji je, boljša je zaščita.

Vse majice z UV-zaščito niso enako učinkovite. Na testu, ki smo ga opravili preteklo leto (ZPStest 7-8/2016), se je izkazalo, da med izbranimi vzorci preizkusa niso uspešno prestale samo majice v beli barvi. Zato tudi pri izbiri majic z UV-zaščito velja, da je bolje izbrati intenzivnejše in temne odtenke. Predvsem bodite pozorni na barvo predelov na ramenih in hrbtu, ki so pogosto najbolj izpostavljeni soncu. Odločitev za temno barvo upoštevajte tudi pri izbiri pokrival z UV-zaščito ali brez nje.

Kroj: čim daljši rokavi in zaprti izrez pri vratu
Izberite majice, ki pokrijejo čim večjo površino kože. Rokavi naj bodo čim daljši, vratni izrez pa čim manjši. Majice z ozkimi naramnicami nikakor niso ustrezna zaščita. In ne pozabite na spodnji del telesa, oblecite hlače do kolen, saj so prava izbira.

A ne zanašajte se le na oblačila. Če je le mogoče, bodite med 11. in 16. uro v senci in ne na soncu. Ko pa ste na soncu, na izpostavljene in nezaščitene dele nanesite kremo za sončenje.Vir: ZPSUpokojitev in pokojnine 2017 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSave

- Vrni se nazaj na ZANIMIVOSTI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Kako vemo, da so sončna očala res kvalitetna?
Cena ni vedno glavni pokazatelj kvalitete očal.
ponedeljek, 6.7.2015
 
  Recept - domača krema za sončenje
V Nasvetih pa vam tokrat ponujamo recept in navodila za pripravo popolnoma naravne domače kreme za sončenje.
petek, 3.7.2015
 
  ZPS: Test sončnih krem za otroke -zaščita dobra, vodoodpornost manj
Višji zaščitni faktorji minimalno prispevajo k dodatni zaščiti.
ponedeljek, 30.6.2014
 
  Zaščita kože pred nevarnim soncem
Kako pravilno zaščitimo kožo, kateri so znaki obolenj, kako opekline zdravimo sami in kdaj moramo k zdravniku?
ponedeljek, 23.6.2014
 
 
 
 


 
Save Save
Anketa
Ali verjamete astrološkim napovedim?
  Verjamem in redno spremljam horoskop.
  Prebiram horoskop, ampak ne verjamem vsemu, kar piše.
  Ne verjamem, da lahko nekdo vsem ljudem napove enako.
  Zaupam samo določenim ljudem, da se res spoznajo na astrologijo.
  Niti slučajno ne verjamem v te reči.
   
Št. glasov 4