pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Posvetili večer Tonetu Pavčku in Aniti Napret
četrtek, 24.5.2018
         

Milena Suhodolčan, predsednica KD Anton Aškerc Rimske Toplice

Anita Napret, amaterska likovna ustvarjalka

V petek, 18. maja, so pripravili člani Kulturnega društva Anton Aškerc Rimske Toplice literarni večer, posvečen 90. obletnici rojstva pesnika Toneta Pavčka. Anita Napret pa se je predstavila ob slovenskih dnevih ljubiteljev kulture kot amaterska likovna ustvarjalka.

Predavanje je bilo v nekdanji kleti ob Aškerčevi domačiji.

Anita svoje praktične izkušnje tudi objavlja.

»Vsako leto imamo na tej lokaciji štiri literarne večere,« je povedala Milena Suhodolčan, predsednica društva, »štiri koncerte pa v večnamenski dvorani v Rimskih Toplicah. «Enkrat letno organiziramo tudi Aškerčev pohod, ki bo letos na soboto, 16. junija. Prisrčno vabljeni, veseli bomo vseh pohodnikov.«

Del obiskovalcev pred muzejsko hišo Antona Aškerca.

Upodobila je tudi rojstni hiši svojih staršev.

Pesmi Toneta Pavčka sta brala poleg Suhodolčanove še Aškerčev pranečak Avgust in Jelka Kapun.

Anitino pripoved bi lahko primerjali s Pavčkovo pesmijo Ko hodiš, pojdi vedno do konca. Začela je s spomini na otroštvo, ko je v delavnici očeta Ivana, kovača, zabijala žeblje v tla. Oba starša sta bila pri svojem delu ustvarjalna. Že v osnovni šoli so učitelji opazili njeno nadarjenost. Kasneje se je udeležila številnih likovnih kolonij in si tako pridobila veliko znanja.
Življenje jo je zaneslo v Črno na Koroškem, kjer si je ustvarila družino in nadaljevala s svojo likovno dejavnostjo – ilustrirala turistične zloženke, pesniške zbirke andragoških krožkov, sponzorske plakate, urejala izložbe, sceno za športne sprejeme takratnega smučarskega asa Mitje Kunca, ...Tri leta je bila predsednica koroških likovnikov in v tem času je organizirala tudi likovne kolonije za profesorje Likovne akademije. »Najbolj sem ponosna, da sem se spoznala z izjemnimi likovnimi imeni, tudi s samoukom Jožetom Tisnikarjem, ki je dosegel svetovno slavo. Bil je zabaven in duhovit, česar človek ne bi pričakoval,« je dejala Anita.

Pesniška zbirka Angeli je izšla po pesnikovi smrti.

Po ločitvi spet živi v domačem kraju. »Zdaj sem najbolj usmerjena na krajinarstvo: zasaditev dreves, grmovnic, cvetličnih nasadov... Kiparim po potrebi – če mi kdo kaj naroči. Prav tako velja za slike. Vzamem pa si tudi čas za plezanje, saj sem med aktivnimi člani hrastniške alpinistične skupine Pod Škalo.« Srečujemo jo lahko tudi v delavnicah za otroke in odrasle, kjer ustvarjajo z glino, spoznavajo hrano naših babic, nabirajo zelišča, sodeluje pri turističnih akcijah kraja in podobno.

Popelačka in frigolini so bili sladko darilo gospodinje Jožice Aškerc in Aque Roma RT.

Vmes so nastopili tudi recitatorji Pavčkovih pesmi: Jelka Kapun, pesnikov pranečak Avgust Aškerc in Milena Suhodolčan. Največ so črpali iz njegove pesniške zbirke Angeli, ki je izšla po njegovi smrti.

Leseno podobo Jezusa je Napretova izrezljala iz veje s kuhinjskim nožem.


AVTORICA: Fanči Moljk

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save

- Vrni se nazaj na ZANIMIVOSTI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

 
 
 


 
Save Save