pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Dunaj: Z brezplačnim zdravstvenim telefonom nad gnečo v čakalnicah
petek, 12.1.2018
         

V avstrijski prestolnici so aprila 2017 uvedli brezplačni zdravstveni telefon, na katerem lahko uporabniki 24 ur na dan vse dni v tednu dobijo nasvet glede zdravstvenih težav in se tako izognejo nepotrebnemu čakanju pri zdravniku. Doslej so zabeležili že 20.000 klicev, kar je povprečno 80 uporabnikov na dan.

  

Sklad Socialni Dunaj je lani po zgledu Velike Britanije, Švedske, Nizozemske, Danske in Švice tudi na Dunaju ter v še v dveh drugih zveznih deželah v okviru avstrijske zdravstvene reforme začel s projektom brezplačne zdravstvene telefonske številke 1450. Namenjena je vsem, ki so v dilemi, ali bi morali obiskati zdravnika ali pa si lahko pomagajo sami. Izkušnje v teh državah so namreč pokazale, da pri 80 odstotkih klicev ne gre za nujne primere, v 60 odstotkih primerov pa si lahko klicatelji ob ustreznih navodilih zdravstvenega osebja pomagajo tudi sami. Na ta način so znižali stroške in številnim pacientom prihranili pot k zdravniku.

Diplomirani zdravstveni tehniki so na telefonski številki dosegljivi 24 ur na dan vse dni v tednu. Uporabnikom ponujajo hitro in enostavno pomoč ter jih varno in po najkrajši možni poti usmerjajo do ustrezne obravnave. Po začetnih vprašanjih o kraju bivanja, starosti, spolu in anamneziji ocenijo nujnost primera, nato pa klicateljem svetujejo, ali potrebujejo zdravniško pomoč. Poleg tega pacientom pomagajo tudi z informacijami o zdravnikih v bližini ter njihovih uradnih urah. Na ta način marsikomu prihranijo nepotrebno čakanje pri osebnem zdravniku ali na urgenci, hkrati pa razbremenijo tudi ambulante.

Od aprila lani do danes so na brezplačnem zdravstvenem telefonu zabeležili že 20.000 klicev. Največ uporabnikov je potrebovalo nasvet zaradi glavobolov, bolečin v hrbtu, vrtoglavice, izpuščajev ali bruhanja. Skoraj tisoč klicateljev so napotili na urgenco, v 700 primerih so jih po telefonu povezali z zdravniki. Šestim odstotkom uporabnikov pa so zdravstveni delavci po telefonu svetovali, kako si lahko pri manjših težavah pomagajo sami.  

Če se bo pilotski projekt do konca letošnjega leta izkazal za učinkovitega, bodo zdravstveni telefon razširili na celotno Avstrijo.

Mirjana Pintar Marčeta, Eurocommpr

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

- Vrni se nazaj na ZANIMIVOSTI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Kaj vajino spolno življenje razkriva o zvezi?
Strokovnjaki že vrsto let raziskujejo različne vidike partnerskega odnosa, med drugim tudi spolnega.
petek, 11.8.2017
 
  Kako shranjevati šale, rute in pašmine?
Uporabimo lahko obešalnik ali leseno lestev.
sobota, 16.12.2017
 
  Aktiven dan za aktivno starost
6. oktober 2017 ob 9.30, Deos center starejših Gornji Grad
ponedeljek, 25.9.2017
 
  Kako se vedemo v gorah, na letalu?
Pravila vedenja nam je zaupala strokovnjakinja za poslovni bonton in diplomatski protokol Bojana Košnik.
torek, 16.7.2013
 
 
 
 


 
Save Save