pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
10 stvari, s katerimi si krajšamo življenje
nedelja, 31.12.2017
         


Dejstvo je, da tisti trenutek, ko se rodimo, začnemo umirati. Vendar pa nekatere vsakodnevne stvari še dodatno skrajšujejo to pot do smrti.

Strokovnjaki šele danes prepoznavajo škodljivost mnogih med njimi:

1. Ne spite dovolj. Ali pa spite preveč?

Pomanjkanje spanca zdravniki že dolgo povezujejo s kopico raznih zdravstvenih težav in obolenj. Bolezni srca in ožilja, nekatere vrste raka, debelost, sladkorna bolezen, demenca in druge nevrološke bolezni so le nekatere med njimi, ki jih povezujejo s spancem, krajšim od 5 ur. Po drugi strani pa nekateri strokovnjaki trdijo, da je nerazumno velika potreba po spanju (9 ur in več) lahko znak depresije ali celo diabetesa.

2. Slabi odnosi s sodelavci

Raziskava Univerze v Tel Avivu je kot močen dejavnik prezgodnje smrti izpostavila pomanjkanje družbene podpore in občutka sprejetosti. To pa mnogi občutijo ravno na delovnem mestu.

3. Nepotešenost

Suša v postelji lahko negativno vpliva na dolžino našega življenja. Pri moških, ki so izključili večino očitnih negativnih dejavnikov, kot so kajenje, popivanje, pomanjkanje gibanja, nezdravo prehrano itd., so opazili, da dolgoletna seksualna abstinenca skrajša življenjsko dobo. Da o drugih pozitivnih učinkih rednih orgazmov ne govorimo (pa naj bodo plod ročnih spretnosti ali partnerskih aktivnosti).

4. Brezposelnost

Mnoge raziskave so (ne)zaposlenost povezale s kakovostjo in trajanjem življenja. Po raziskavi kanadske vladne organizacije, ki je pregledala podatke o življenjski dobi in zaposlenosti preteklih 40-ih let v 15-ih državah, je zaključila, da je tveganje za smrt pred pričakovano življenjsko dobo kar 63% večja, če smo brezposelni.

5. Preveč nezdrave hrane

Dejavnik prezgodnje smrti, ki ga poznamo vsi. To, da nezdravo prehranjevanje vpliva na prezgodnjo smrt, so seveda ugotovili v Ameriki, kjer so na določenem delu celine opazili večjo smrtnost zaradi srčnih infarktov in diabetesa, ki se je ujemala z nezdravimi prehranjevalnimi navadami in nadpovprečno debelim prebivalstvom.

6. Posedanje pred televizorjem

Sedenje je dejansko tihi ubijalec sodobnega človeka. Strokovnjaki pa trdijo, da je posedanje pred televizorjem še bolj škodljivo. V prispevku o negativnih vplivih sedenja pred televizijo, objavljenem v New York Timesu, so celo zapisali, da vsaka ura, ki jo posameznik po 25-tem letu prebije pred televizorjem, njegovo življenje skrajša za 21,8 minut.

7. Samskost

Na harvardski univerzi so preučevali primere skupnosti, kjer je en spol po številu močno prevladoval nad drugim. To neravnovesje se je posledično kazalo v večjem številu samskih oseb znotraj večinske skupine, katere člani so imeli krajšo življenjsko dobo.

8. Zanemarjanje prijateljev

Pomanjkanje družbenih vezi je povezano s krajšo življenjsko dobo. Podobno kot samskost in slabi odnosi na delovnem mestu, ki smo jih omenili v točkah prej, je tudi pomanjkanje stikov s prijatelji dolgoročno škodljivo za naše zdravje.

9. Dolga pot v službo


Negativni učinki dolge poti v službo so večplastni; nekdo, ki se v službo in iz nje vozi eno uro, bo več sedel in imel manj časa za zdrave aktivnosti pred in po službi. Posamezniki, ki v službo potujejo zelo dolgo, so izpostavljeni večjemu stresu zaradi prometa in strahu pred zamujanjem.

10. Strah pred smrtjo

Čeprav zveni paradoksalno, nam strah pred smrtjo lahko dejansko skrajša življenje. Imenuje se tanatofobija in v neki raziskavi so pri rakavih bolnikih ugotovili povezavo med strahom pred smrtjo in krajšo življenjsko dobo.


moski.hudo.com


Upokojitev in pokojnine 2017 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSave

- Vrni se nazaj na ZANIMIVOSTI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Storž: Cene Griljc
Pri svojih 83-ih letih je že skoraj 60 let gorski reševalec.
sreda, 8.6.2016
 
  V Guinnessovi knjigi rekordov 21 slovenskih
Od bratov Skofič, Martina Strela do največje čokolade.
ponedeljek, 19.9.2016
 
  Letni horoskop 2017 - III.
Raki, Levi in Device v 2017.
sreda, 28.12.2016
 
  Zakaj je smrt nekaj tako tragičnega
Kaj bi bilo, če bi se v času življenja bolj ukvarjali z umrljivostjo ...
nedelja, 5.11.2017
 
 
 
 


 
Save Save