pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  RECEPTI  
  MOJE ZDRAVJE  
  MOJ VRT  
  KULTURNI DOGODKI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  RAZVEDRILO  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
  ZANIMIVOSTI  
   
 
   
 
SPAF 2016 postavlja v fokus Fausta v režiji Tomaža Pandurja
nedelja, 6.11.2016
         

Ljubljanska Drama že drugo leto zapored slavnostno zaključuje mednarodni Seulski festival uprizoritvenih umetnosti (SPAF)

Faust, koprodukcija SNG Drama Ljubljana in Festivala Ljubljana v režiji Tomaža Pandurja, je osrednja in hkrati naslovna predstava festivala SPAF 2016. Fotografija Igorja Samoborja v vlogi Fausta je namreč objavljena na naslovnici vseh programskih publikacij festivala, izpostavljena v napovedih festivalskega mednarodnega programa, na plakatih in ostalih promocijskih sredstvih, ki v 10-milijonski južnokorejski prestolnici opozarjajo na letošnji SPAF. Tako organizatorji kot južnokorejska ministrica za kulturo, šport in turizem ljubljansko predstavo Faust izpostavljajo kot »veličastno zadnjo mojstrovino genialnega režiserja Tomaža Pandurja«. Na razprodanih predstavah, ki bosta v soboto, 29., in v nedeljo, 30. oktobra, na odru velike dvorane Centra gledališke umetnosti Arko (Arko Arts Theatre) zaokrožili tradicionalno en mesec trajajoč festival, organizatorji pričakujejo 1100 gledalcev. SPAF se je letos preminulemu slovenskemu režiserju poklonil tudi s predavanjem Livije Pandur o gledališkem opusu in gledališču Tomaža Pandurja, ki ga je 27. oktobra gostil Center za umetnost Južne Koreje.

»SPAF, ki letos poteka že 16., se je v prvih 15-ih letih delovanja z okoli 600 prireditvami iz 40-ih držav trdno vzpostavil kot reprezentativni svetovni festival uprizoritvenih umetnosti ter vsako jesen obogatil Seul s posebno vznemirljivim utripom in bogato ponudbo kulturno-umetniških prireditev. Letošnji 16. SPAF predstavlja 16 predstav iz 6-ih držav, med njimi tudi predstavo svetovno priznanega umetnika Tomaža Pandurja, režiserja veličastne predstave Faust v izvedbi gledališča SNG Drama Ljubljana …« je v svojem uvodnem nagovoru za katalog SPAF 2016 na prvem mestu med tujimi festivalskimi gosti izpostavila ministrica Južne Koreje za kulturo, šport in turizem Yoon-sun Cho. »Izvršni odbor Seulskega festivala uprizoritvenih umetnosti 2016 je soglasno prepoznal umetniško izjemnost slovenske uprizoritve Faust v režiji Tomaža Pandurja,« pa se je glasil stavek v navdušenem prvem uradnem vabilu, ki ga je pred meseci v Ljubljano odposlala izvršna direktorica festivala SPAF 2016 Rhew In-hwa, po vrnitvi iz uspešnega gostovanja v Bogoti pa se ga je razveselil tudi Tomaž Pandur.

Seulski festival uprizoritvenih umetnosti velja za enega najpomembnejših in najuglednejših mednarodnih festivalov uprizoritvenih umetnosti v Aziji ter osrednji festival v Južni Koreji, ki predstavlja izbor umetniško najbolj izstopajočih domačih in tujih uprizoritev različnih žanrov: od gledaliških do plesnih in multimedijskih predstav. Letošnji SPAF poleg tekmovalnega programa domače plesne umetniške produkcije gosti tudi ugledne gledališke institucije iz različnih koncev sveta: Poljsko gledališče iz Vroclava z uprizoritvijo Woodcutters Holzfällen v režiji znamenitnega režiserja Krystiana Lupe; belgijski Point Zéro z uprizoritvijo L' Ecole des Ventriloques v režiji Jeana-Michela d'Hoopa; Montréal Danse in koreograf Benoît Lachambre s plesnim performansom Prisms; plesno gledališče Ultima Vez iz Belgije s predstavo Speak Low if you Speak Love v koreografiji Wima Vandekeybusa ter SNG Drama Ljubljana in Festival Ljubljana s Faustom v režiji Tomaža Pandurja.

Po Koreji Faust kmalu v Cluju, drugo leto na Kitajskem

Mednarodna gostovalna pot Fausta se je pričela takoj po ljubljanski festivalski premieri v Križankah, še pred repertoarno premiero v Drami. Lani oktobra se je Pandurjev ljubljanski Faust prvič predstavil gledališkemu svetu v Guanjuatu, kulturni prestolnici Mehike, na 43. Cervantesovem mednarodnem festivalu; letos marca v Kolumbiji na 15. Ibero-ameriškem gledališkem festivalu v Bogoti; maja na Češkem, na festivalu progresivnega gledališča Gledališki svet Brno 2016, junija v Skopju na Mednarodnem festivalu gledališča Makedonski Naroden Teatar (MNT-Fest). Po vrnitvi iz Seula se ekipa Fausta novembra odpravlja v Romunijo, kjer bo predstava v Cluju slavnostno odprla Mednarodni gledališki festival Interference 2016. Julija naslednje leto pa bo uprizoritev Faust postala prva slovenska predstava v slovenski zgodovini, ki bo gostovala na mednarodnem festivalu osrednjega kitajskega nacionalnega gledališča – Ljudskega gledališča v Pekingu, kar predstavlja zgodovinski premik v slovensko-kitajskih gledaliških odnosih in sodelovanju.

SNG Drama Ljubljana na osrednjem korejskem gledališkem festivalu že tretjič
Prvo korejsko gostovanje ljubljanske Drame se je zgodilo pred več kot desetimi leti na enem od prvih Seulskih festivalov z uprizoritvijo de la Barcove igre Življenje je sen v režiji Janusza Kice. Leta 2015 pa je Drama slavnostno zaključila 15. SPAF z uprizoritvijo Ponorela lokomotiva Stanisława Ignacyja Witkiewicza v režiji Jerneja Lorencija.

Vir: SNG Drama

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSave

- Vrni se nazaj na KULTURNI DOGODKI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Izšel je katalog IKEA 2017
Katalog IKEA 2017 spodbuja k opustitvi velikih pričakovanj.
sreda, 31.8.2016
 
  Manca Košir: PROSTAŠKA BESEDA
»Tisto, kar manjka, niso metode, teh je še preveč! Vam so metode večno zatočišče, čeprav globoko v sebi veste...
sreda, 28.9.2016
 
  Halo TV: Razveza zakonske zveze
V letu 2015 se je razvezalo 2.432 zakonskih zvez.
nedelja, 23.10.2016
 
  Naj Prostofer 2015
Izbor najboljšega prostovoljnega šoferja 2015.
ponedeljek, 17.10.2016
 
  Dunaj in Ljubljana – mesti prihodnosti
Ob koncu Dunajskih dni v Ljubljani sta se Zoran Janković in Renate Brauner ozrla v prihodnost.
četrtek, 22.9.2016
 
 
 
 
Save Save