seniorji.info - Štirje najboljši recepti za kvašene pustne dobrote
 
pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Štirje najboljši recepti za kvašene pustne dobrote
četrtek, 8.2.2018
         

Verjetno ga ni med nami, malega ali velikega, ki ne bi pust nestrpno pričakoval zaradi vseh dobrot, ki si jih takrat privoščimo. Krofi, flancati, ocvirkovka, vse diši še bolj mamljivo in slastno! Za vas smo zbrali štiri najboljše recepte za kvašene dobrote, ki jih lahko enostavno spečemo kar sami in tako razveselimo najbližje, male ali velike sladkosnede. Naj bo peka uspešna, rajanje pa zabavno!


Pustni krofi


Sestavine:
– 2 kocki kvasa Fala
– 1,5 dl mleka
– 3 dl jogurta ali kislega mleka
– 0,7 dl ruma
– 900 g moke
– 60 g masla
– 60 g sladkorja
– 2 zavitka vaniljevega sladkorja
– 1 zavitek pecilnega praška
– 9 rumenjakov
– 3 male žličke soli
– lupinica domače ali bio pomaranče

Priprava:

1. Rumenjake, sladkor in vaniljev sladkor nad soparo mešamo toliko časa, da naraste in dobimo penasto zmes. Moko presejemo, vmešamo pecilni prašek, kvas Fala raztopimo v mlačnem mleku in ga prilijemo k moki ter dodamo kislo mleko (ali jogurt) in spenjena jajca. Dodamo lupinico neškropljene pomaranče, rum in sol ter zamesimo kvašeno testo. Najprej mešamo na najnižji hitrosti in med mešanjem dodajamo zmehčano maslo. Nato zvišamo hitrost mešanja na najvišjo in mešamo toliko časa, da se sestavine res lepo povežejo med seboj in postane testo lepo gladko in odstopa od posode. Posodo s testom prestavimo na toplo in jo prekrijemo s folijo in pustimo vzhajati.

2. Vzhajano testo stresemo na pult in pregnetemo ter oblikujemo valj. Razrežemo ga na 80 g težke kose, vsakega pa nato v dlaneh oblikujemo v čim bolj gladke kroglice. Roke le toliko pomokamo, da se testo ne prijema, potem pa ne dodajamo več moke. Kroglice položimo na pomokano površino na toplo in prekrijemo s prtom.

3. Vzhajane krofe položimo v vročo maščobo z gornjo stranjo navzdol in cvremo približno tri minute na eni strani v posodi, pokriti s pokrovko. Ko se obarvajo, jih obrnemo in ocvremo še na drugi strani do konca brez pokrovke. S penovko poberemo krofe iz posode, napolnimo še vroče z marelično marmelado in pustimo na papirnati krpi, da vpije odvečno maščobo. Ohlajene okrasimo z mletim sladkorjem.


Foto: odprtakuhinja.si

Pisani flancati

Sestavine:

– 1 kocka kvasa Fala
– 1,25 dl mleka
– 18 dag jogurta
– 56 kg moke
– 6 dag sladkorja
– 2 zavitka vaniljevega sladkorja
– 4 rumenjaki
– 5 žlic ruma
– 3 dag masla
– 1,5 male žličke soli
– nekaj kapljic vaniljevega koncentrata
– limonina lupinica

Čokoladni preliv:
– 20 dag temne čokolade
– 3 dag kokosovega masla

Beli preliv:
– beljak
– mleti sladkor

– okrasni sladkorčki

Priprava:

1. Nad soparo zmešamo rumenjake, sladkor in vaniljev sladkor, kvas Fala raztopimo v toplem mleku. V posodo odmerimo sol, dodamo moko, spenjena jajca, raztopljeni kvas, jogurt, rum, vaniljev koncentrat in naribano lupinico neškropljene limone ter zamesimo kvašeno testo. Med mešanjem dodamo še zmehčano maslo. Zadnjih deset minut mešamo na najvišji hitrosti, da postane testo gladko in se ne trga med prsti. Testo pokrijemo in damo na toplo vzhajati.

2. Vzhajano testo pregnetemo in ga še enkrat vzhajamo. Ko je testo drugič vzhajalo, ga stresemo na pult, pregnetemo in pustimo nekaj minut počivati. Nato ga razvaljamo, razrežemo na pravokotnike in vse zložimo na pomokano krpo (iz obrezanih delov lahko oblikujemo krofe – dobro pregnetemo, pustimo nekaj minut počivati, nato oblikujemo približno 8 dag težke kroglice). Prekrijemo jih z drugo krpo in pustimo ponovno vzhajati.

3. V vzhajane flancate zarežemo črto in jih ocvremo v vročem olju. Položimo jih z gornjo stranjo navzdol v olje in pokrijemo s pokrovko. Ko se na eni strani lepo obarvajo, jih obrnemo in ocvremo na drugi strani brez pokrovke.

4. Ocvrte flancate zložimo na papirnati prtiček, da vpijejo odvečno maščobo. Ko se malo ohladijo, jih okrasimo s staljeno čokolado, belim jajčnim prelivom in okrasnimi sladkorčki ali posujemo s sladkorjem v prahu.

5. Čokoladni preliv: temno čokolado stalimo skupaj z kokosovim maslom nad soparo in dobro premešamo.

6. Beli preliv: beljak in mleti sladkor zmešamo v gosto, kompaktno zmes.


Foto: slovenskenovice.si

Mini krofki lizike

Testo:

– 1,5 kocke kvasa Fala
– 2 dl mleka
– 750 g bele moke
– 180 g kisle smetane
– 60 g sladkorja
– 40 g masla
– 1 zavitek pecilnega praška
– 1 dl ruma
– 6 rumenjakov
– lupinica limone
– nekaj kapljic koncentrata vanilje
– 2 mali žlički soli

Preliv:
– 20 dag temne čokolade
– 4 dag kokosovega masla
– okrasni sladkorni bombončki

Priprava:

1. Moko presejemo in ji primešamo pecilni prašek. Nad soparo zmešamo rumenjake, sladkor in vaniljev sladkor ter penasto zmes dodamo moki. Kvas Fala raztopimo v mlačnem mleku, ga prilijemo k moki, dodamo lupinico neškropljene limone, rum, kislo smetano in sol ter zamesimo kvašeno testo. Najprej mešamo pri najnižji hitrosti in med mešanjem dodajamo zmehčano maslo. Nato zvišamo hitrost mešanja na najvišjo in mešamo toliko časa, da so sestavine res lepo povezane med seboj in postane testo lepo gladko. Posodo s testom prestavimo na toplo in jo prekrijemo s folijo, da se testo ne izsuši, ter pustimo dobro uro, da vzhaja. Če imamo čas, vzhajano testo pregnetemo oziroma stepemo s kuhalnico in damo še enkrat vzhajati, sicer takoj oblikujemo krofke.

2. Vzhajano testo stresemo na pult, pregnetemo, oblikujemo v valj in ga razrežemo na približno 25 g težke koščke. Te v dlaneh oblikujemo v kroglice, ki jih damo ponovno vzhajati na toplo.

3. Vzhajane krofke ocvremo v vročem olju, in sicer s pokrovko, ko se cvrejo na prvi, in brez, ko se cvrejo na drugi strani.

4. Krofke poberemo s penovko iz maščobe, položimo na papirnati prtiček, da vpije odvečno maščobo. Če želimo, jih še vroče napolnimo z marelično marmelado. Ker pa so obliti s čokolado in zelo majhni, jih ni treba.

5. Čokolado in kokosovo maslo stalimo nad soparo in dobro premešamo.

6. Ohlajene krofke potopimo v raztopljeno čokolado in nabodemo na paličico. Ko se čokolada malo ohladi, lizike do konca okrasimo z bombončki ali belo čokolado.


Foto: odprtakuhinja.si

Ocvirkovka

Testo:
– 1 kocke kvasa Fala
– 3 dl mleka
– 800 g bele moke
– 180 g kisle smetane
– 80 g masla
– 80 g sladkorja
– 3 jajca
– 2,5 male žličke soli

Nadev:

– 1/2 l ocvirkov
– ščepec soli
– 1 jajce za premaz

Priprava:

1. Kvas Fala raztopimo v toplem mleku in ga prilijemo k moki. Dodamo vse ostale sestavine brez masla in zamesimo kvašeno testo. Najprej mešamo počasi, med mešanjem dodajamo zmehčano maslo, na koncu na najvišji hitrosti, da se sestavine dobro povežejo in postane testo gladko. Posodo pokrijemo in pustimo testo na toplem vzhajati.

2. Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo in pustimo počivati nekaj minut.

3. Spočito testo razvaljamo na pravokotnik. Premažemo ga z ocvrtimi ocvirki (brez masti), posolimo, če so ocvirki manj slani, in zvijemo v zavitek. Tega položimo v namaščen model in damo spet na toplo vzhajati.

4. Vzhajano ocvirkovko premažemo s stepenim jajcem, na več mestih prebodemo z iglo in prestavimo v vročo pečico. Pečemo pri 175 °C približno 50 minut, da se dobro prepeče. Pečeno ocvirkovko pustimo nekaj minut v modelu, pozneje pa jo še mlačno stresemo iz modela in pustimo, da se do konca ohladi.


Foto: kruhinpotica.com


Vir: Odprta kuhinja


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save

- Vrni se nazaj na RECEPTI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Recept za najboljše krofe
Katera moka je najboljša za krofe, kako in kdaj pride v krofe marmelada, druge vrste pustnega peciva?
ponedeljek, 27.2.2017
 
  Katero vino izbrati za silvestrovo?
Ste že do zadnje podrobnosti oblikovali silvestrski jedilnik? Katero vino izbrati kot spremljavo določeni jedi?
nedelja, 31.12.2017
 
  Svetovalni servis: Jedi iz češenj in jagodičja
Zavitki, kompoti, marmelade, torte, sokovi, sladoledi …
sreda, 22.6.2016
 
 
 
 


 
Save Save
Anketa
Ali verjamete astrološkim napovedim?
  Verjamem in redno spremljam horoskop.
  Prebiram horoskop, ampak ne verjamem vsemu, kar piše.
  Ne verjamem, da lahko nekdo vsem ljudem napove enako.
  Zaupam samo določenim ljudem, da se res spoznajo na astrologijo.
  Niti slučajno ne verjamem v te reči.
   
Št. glasov 4