pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  RECEPTI  
  MOJE ZDRAVJE  
  MOJ VRT  
  KULTURNI DOGODKI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  RAZVEDRILO  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
  ZANIMIVOSTI  
   
 
   
 
Plečnikovo leto
četrtek, 12.1.2017
         

V letošnjem letu obeležujemo 145. obletnico rojstva in 60. obletnico smrti slovitega ljubljanskega in svetovnega arhitekta Jožeta Plečnika, ki je ustvaril Ljubljano, kot jo poznamo danes. Obletnici bomo obeležili z različnimi dogodki in aktivnostmi, ki bodo potekale skozi celo leto.

  

Najpomembnejši slovenski arhitekt Jože Plečnik je pomembno zaznamoval tri evropske prestolnice: Dunaj, Prago in predvsem rodno Ljubljano. Tu je ustvarjal od leta 1921 do svoje smrti in s svojim prepoznavnim jezikom arhitekture večnosti (»architecture perennis«) v veliki meri uresničil svojo vizijo o preoblikovanju mesta v narodno prestolnico po vzoru antičnih mest.
Plečnik je v antiki iskal razumevanje načina, kako so oblike na začetku arhitekture nastale in iz tega črpal navdih pri ustvarjanju svojega prepoznavnega jezika. Po raznolikosti in obsegu ustvarjenega ga lahko uvrščamo med najpomembnejše ustvarjalce 20. stoletja in med največje, a tudi zadnje univerzalne umetnike.

Plečnikova arhitektura sicer dobro sovpada tudi z vizijo trajnostnega razvoja Ljubljane, saj je arhitekt že pred več kot 100 leti prisegal na lokalne materiale in ponovno uporabo.

  
Osrednji del programa, s katerim bomo obeležili Plečnikovo leto, pripravljajo Muzej in galerije mesta Ljubljane (MGML), del katerih je tudi Plečnikova hiša v Trnovem, v kateri sta urejena muzejska postavitev o Plečnikovem opusu in življenju ter študijski center, ogledati pa si je mogoče tudi Plečnikovo domovanje z originalnim interierom, kot ga je zasnoval arhitekt, in njegovimi osebnimi predmeti.


V petek, 20. januarja 2017, bo v Plečnikovi hiši odprtje razstave Plečnik na Brionih (na ogled bo do 2. aprila 2017), prve od štirih občasnih razstav, ki jih načrtujejo v letošnjem letu. Pri pripravi razstave o zadnjem v celoti dokončanem arhitektovem projektu, gradnji vrtnega paviljona na Brionih leta 1956, MGML sodeluje z Rokopisnim oddelkom Narodne in univerzitetne knjižnice, ki je pridobil dragoceno donacijo dr. Lojzeta Gostiše, ki razkriva do sedaj javnosti neznane izvirne načrte paviljona in fotografije Plečnikovih obiskov Brionov.

Od 14. aprila do 25. junija bo v Plečnikovi hiši na ogled razstava, ki bo osvetlila Plečnikovo snovanje preureditve in opreme zasebnih predsedniških prostorov praškega gradu ter pomembno osebno vez Plečnika s češkim predsednikom Masarykom in njegovo hčerko Alice. Na razstavi bodo predstavljeni načrti in fotografije originalno zasnovanih prostorov iz 30. let 20. stoletja ter replike stolov.

Sledila bo razstava s preprostim naslovom JOŽE, ki bo v Plečnikovi hiši na ogled od 7. julija do 1. oktobra 2017. Na njej bodo v sodelovanju med galerijsko-projektnim prostorom DobraVaga in Plečnikovo hišo svojo aktualno likovno produkcijo predstavili mladi ustvarjalci. Vsak od izbranih ustvarjalcev se bo v prostorih Plečnikove hiše predstavil z grafiko, narejeno po inspiraciji iz del in življenja arhitekta Jožeta Plečnika.

Od 14. oktobra 2017 do 3. januarja 2018 si bodo obiskovalci Plečnikove hiše lahko ogledali še razstavo kustosinje Ane Porok, na kateri bodo predstavljeni Plečnikovi izvirni načrti in arhivske fotografije za projekte, ki se povezujejo z vodo: vodnjaki, spomeniki, obeležja …, od katerih velika večina ni bila uresničenih.

  

Vse razstave v Plečnikovi hiši bo spremljal pester program: od predavanj strokovnjakov do vodstev z avtorji razstav, od umetniških zajtrkov na vrtu, zanimivih programov za šole in vrtce ter programov za družine do šole prostoročnega risanja.

Zanimive razstave predstavljene tudi drugod po Ljubljani

V galeriji na prostem na Krakovskem nasipu bo od 23. januarja do 28. februarja 2017 na ogled razstava Plečnikova Slovenija.

Galerija Jakopič bo od 28. marca do 4. junija na ogled postavila retrospektivno razstavo Damjana Galeta, arhitekta, ki je fotografiral, in fotografa, ki je postavljal arhitekturo v središče svojih interesov, med drugim tudi Plečnikovo arhitekturo.

Od 15. junija do 5. septembra bo Plečniku posvečena razstava na prostem, v Jakopičevem sprehajališču v Tivoliju, ki ga je uredil arhitekt sam.

Na Ljubljanskem gradu bo od 25. maja so 1. oktobra 2017 na ogled razstava Plečnik nad mestom, na kateri bosta predstavljena oba večja Plečnikova načrta za prenovo Ljubljanskega gradu.

V času trajanja razstave bo v drevoredu proti Šancam postavljena razstava Plečnikovih načrtov za obnovo Šanc in arhivskih fotografij, ki so bile posnete v času obnove.

  

V okviru spremljevalnega programa na Gradu pripravljajo tudi cikel treh predavanj na temo Plečnikovega ustvarjalnega opusa, Plečnikovo čajanko – okroglo mizo, na katero bodo povabili različne strokovnjake s področja arhitekture, ter vodene oglede za različne starostne skupine.

Ob koncu leta, od 7. novembra 2017 do 7. januarja 2018, pa bo na Krakovskem nasipu na ogled še razstava Plečnik urbani čebelar, ki jo pripravlja Oddelek za varstvo okolja MU MOL.

Turizem Ljubljana

Pri Turizmu Ljubljana bodo v Plečnikovem letu ponudbo rednih vodenih ogledov dopolnili z ogledom po Plečnikovi Ljubljani, na katerem bodo udeleženci spoznali glavne znamenitosti mesta, ekskluzivno pa si bodo lahko ogledali tudi čitalnico NUK, ki je bila do zdaj za obiskovalce zaprta.

  

Na 3-urnem vodenem ogledu, ki bo potekal ob sredah in sobotah ob 12. uri v slovenskem in angleškem jeziku, si bodo udeleženci ogledali Tržnico, Peglezen, Šance, Gornji trg, Čevljarski most, Kongresni trg, NUK s čitalnico, Križanke in Plečnikovo hišo. Spomladi bodo dodali še dva vodena kolesarska ogleda, ki bosta popeljala udeležence izven centra, do Navja, Žal, cerkve Sv. Frančiška, ogledali si bodo tudi NUK in Plečnikovo hišo.

Udeleženci ogleda se bodo ustavili tudi v kavarni NUK, kjer bodo popili Plečnikov čaj, kot mu ga je pripravljala gospodinja Urška, postrežen v skodelici, iz kakršne je pil tudi sam mojster. Poleg si bodo privoščili še medenjak, saj je bil Plečnik ljubitelj medu, na vrtu je imel celo lasten čebelnjak.

Turizem Ljubljana v okviru vodenih ogledov ponuja tudi ogled pokopališča Žale, javno podjetje Žale pa tudi letos pripravlja teden brezplačnih vodenj po Plečnikovem vrtu Vseh svetih in po pokopališču Žale.


Mestna občina Ljubljana


Upokojitev in pokojnine 2017 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSave

- Vrni se nazaj na KULTURNI DOGODKI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Miro Cerar sprejel novega predsednika ZDUS Janeza Sušnika
Predsednik vlade mu je tudi osebno čestital za imenovanje ...
ponedeljek, 19.12.2016
 
  Lahko noč, ljubezen moja
Film o Simoni Weiss, 16. decembra ob 20. uri na TV SLO 1.
petek, 16.12.2016
 
  Čajanka z Manco Košir
Torek, 6. marca 2018 ob 18. uri v Kozorciju.
ponedeljek, 19.2.2018
 
  Veste, kje vse je Plečnik v Ljubljani?
Veste, katera so njegova dela v Ljubljani?
sobota, 12.11.2016
 
 
 
 
Save Save