seniorji.info - ZPStest baterij AAA: Visokoleteče oznake so brez vrednosti
 
pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
ZPStest baterij AAA: Visokoleteče oznake so brez vrednosti
torek, 13.6.2017
         Po svetu prodajo več kot 10 milijard baterij na leto, med njimi pa je dobra četrtina takšnih z oznako AAA. Nekateri jim pravijo trojni A (triple A) ali mikro (micro), so pa te baterije primerne za uporabo v energijsko manj požrešnih in manjših napravah.

Na mednarodnem testu, ki je bil izveden v slovenskem laboratoriju, so potrošniške organizacije preizkusile 51 različnih vzorcev, 22 jih je naprodaj tudi v Sloveniji. Za vzorce, ki so naprodaj v Sloveniji, so odšteli med 13 centi in 2,12 evra, a oceno zelo dobro so dobile baterije, za katere so odšteli med 20 centi in 1,5 evra.  

Podobno kot pri baterijah AA je njihova nazivna napetost 1,5 V, pri tistih za enkratno uporabo pa ne moremo govoriti o kapaciteti, saj je ta odvisna od obremenitve – načeloma naj bi bila kapaciteta alkalnih baterij do 1.200 mAh. »A, pozor, na trgu so pod oznako AAA naprodaj tudi baterije z drugačno kemično sestavo. Med nakupovanjem smo odkrili predvsem cink-ogljikove baterije, njihova kapaciteta pa je občutno manjša od alkalnih (do nekaj več kot 500 mAh), kar se je lepo potrdilo tudi na testu,« je povedal Boštjan Okorn iz ZPS in dodal: »Edina vidnejša razlika med obema vrstama baterij je dodatna oznaka LR03 pri alkalnih oziroma R03 pri cink-ogljikovih baterijah. Čeprav lahko že alkalne baterije trgovskih znamk kupimo izjemno poceni (20 centov za eno), pa so cink-ogljikove še cenejše. Kljub temu pa nakupa takih baterij ne priporočamo!«

Na testiranju so baterije preizkusili v brezžični računalniški miški (povezava bluetooth) in v prenosni svetilki. Da bi bilo vse skupaj še bolj primerljivo z realnostjo, so test s prenosno svetilko opravili pri sobni temperaturi in pri temperaturi 0 °C, za oba testa pa so uporabili isti kriterij ocenjevanja. »Rezultati so potrdili pravilnost naše odločitve. Pri standardnem testu uporabe baterij v prenosni svetilki so bile razlike med posameznimi vzorci zares minimalne. Prav tako so bile manj opazne pri testu, ki smo ga izvedli z običajno brezžično miško. Povsem drugače pa je, ko baterije uporabljamo na mrazu. Najslabšim se je zmogljivost v primerjavi z uporabo pri sobni temperaturi zmanjšala za več kot polovico, pri večini pa se je zmanjšala za okrog 30, pri najboljših pa le za 20 odstotkov.«

ZPS nasvet:

  • Alkalne baterije so si med seboj zelo podobne in je praktično vseeno, katero kupite. Pomembno je le, da jo dobite po čim nižji ceni. Med posameznimi modeli so namreč prav pri ceni največje razlike, saj boste za eno odšteli le 20 centov, z nekaj smole pa lahko tudi več kot dva evra!
  • Pri nakupu tudi ni treba preverjati roka trajanja, saj so imele prav vse alkalne baterije, ki so jih kupili ob koncu lanskega in v začetku letošnjega leta, predviden rok trajanja vsaj do leta 2021, nekatere celo tudi sedem let več.
  • Na embalaži boste lahko prej opazili vrsto visokoletečih besed, s katerimi želijo proizvajalci poudariti superiornost svojih modelov. Najbolj pogosto uporabljajo izraze »ultra«, »power«, »super«, »high«, celo »ultimate« in podobne. Na našem testu se je ponovno izkazalo, da so tovrstne oznake popolnoma nepotrebne in kupca lahko samo zmedejo, če že ne zavedejo. Ponovno poudarjamo, da je pri nakupu najpomembnejša oznaka – cena.
  • V majhnih baterijah je shranjene veliko energije, zato jih ne smete uničevati ali pa celo metati v ogenj.
  • Občasno se je malo hitreje in bolj na glas razširila informacija, da je mogoče izpraznjene alkalne baterije za enkratno uporabo ponovno napolniti. Načeloma je to res, a hudič je v podrobnostih. Najprej omenimo, da vsaka baterija potem, ko jo nehamo uporabljati, ponovno pridobi delček kapacitete. Če alkalno baterijo vstavimo v polnilnik, bomo to kapaciteto še dodatno povečali, a nikoli do 100 % prvotne; v najboljšem primeru bomo dosegli približno 80 %. Z več polnjenji se kapaciteta še zmanjšuje. Med polnjenjem pa se povečuje notranja upornost in baterija postane pri veliki obremenitvi neuporabna. Ob tem se prav lahko zgodi, da pride do razlitja, baterija pa med polnjenjem postane zelo vroča. Vse skupaj je torej precej tvegano, zato je na embalaži opozorilo, da baterij ne polnite. To opozorilo velja upoštevati, če ne želite poleg baterije uničiti še naprave ali polnilnika. Za večkratno uporabo raje kupite ustrezne polnilne baterije.


Rezultati testa baterij so objavljeni v reviji ZPStest, junij 2017 in na www.zps.si  

Zveza potrošnikov Slovenije


Upokojitev in pokojnine 2017 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.


SaveSaveSave
Zveza potrošnikov Slovenije - testi in objave 2017

- Vrni se nazaj na PRAKTIČNI NASVETI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Svetovalni servis: Uporaba pametnih telefonov
Zaradi pametnih telefonov se spreminja način komuniciranja in medsebojni odnosi.
sobota, 28.1.2017
 
  Poskrbimo za domače ljubljence
Hladni jesenski dnevi so lahko neprijetni za naše domače ljubljence, kakšna naj bo hrana, zaščita pred zajedavci...
nedelja, 13.11.2011
 
  Naučite se uporabljati pametni telefon
Če znamo pametno uporabljati pametni telefon nam bo pri vsakdanjih opravilih in življenju prišel še kako prav.
torek, 15.11.2016
 
  Kako sušimo prostore z vlago?
Slovenijo čedalje pogosteje prizadenejo poplave. Med posledicami so tudi poplavljeni bivalni prostori. 
četrtek, 9.10.2014
 
 
 
 


 
Save Save
Anketa
Ali verjamete astrološkim napovedim?
  Verjamem in redno spremljam horoskop.
  Prebiram horoskop, ampak ne verjamem vsemu, kar piše.
  Ne verjamem, da lahko nekdo vsem ljudem napove enako.
  Zaupam samo določenim ljudem, da se res spoznajo na astrologijo.
  Niti slučajno ne verjamem v te reči.
   
Št. glasov 6