seniorji.info - ZPStest: Doma pripravljena je lahko do osemkrat cenejša
 
pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
ZPStest: Doma pripravljena je lahko do osemkrat cenejša
četrtek, 1.6.2017
         

V tokratno primerjalno ocenjevanje so na MIPORju vključili 9 predpakiranih svežih solatnih mešanic različnih proizvajalcev in trgovskih blagovnih znamk, namenjenih za takojšnje uživanje.

V okviru primerjalnega ocenjevanja so preverili njihovo sestavo, ocenili vsebino in preverili skladnost označb z zakonodajo. Za vzorce so odšteli od 3,2 pa do 12,5 evra za kilogram. Pregledane predpakirane solatne mešanice pa so v povprečju stale 7,3 evra za kilogram. Tabele in konkretni podatki so objavljeni na www.potrošnikovZOOM.si – v celoti dostopni brezplačno.

Primerjalno ocenjevanje prepakiranih solat za takojšnje uživanje je bilo izvedeno v sklopu primerjalnih ocenjevanj, ki jih Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave (MIPOR) izvaja v okviru koncesije RS za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev. Vse informacije in ugotovitve primerjalnih ocenjevanj so brezplačno dostopne na spletni strani www.potrošnikovZOOM.si. Medije naprošamo, da ob komuniciranju rezultatov primerjalnega ocenjevanja navedejo sofinancerja tj. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Med predpakiranimi solatami, ki so jih izbrali, so bile vse oprane in pripravljene za takojšnje uživanje. »Najprej smo se osredotočili na zunanjost ocenjevanega izdelka oz. prvi stik potrošnika z izdelkom. Ocenjevali smo, ali je embalaža poškodovana ali umazana, preverili smo tudi količino uporabljene embalaže (trajnostni vidik) in ocenili vsebino, pri čemer smo se osredotočili na videz in vonj predpakirane solate,« je predstavila postopek ocenjevanja Nika Kremić in dodala: »Poškodovane ali umazane embalaže pri pregledanih izdelkih nismo opazili. Nekoliko manj smo bili zadovoljni s kakovostjo samih solat. Pri treh izdelkih smo zaznali vonj po gnilem, prisotnih je bilo tudi kar nekaj porjavelih in gnilih listov solate, pri enem pa je imela solata močan, neprijeten vonj po kislem, ki tudi po večkratnem pranju ni izginil. Vsekakor potrošnikom svetujemo, da ne kupujejo predpakirane solate, pri kateri je rok uporabnosti tik pred iztekom. Narezana solata nima več naravne zapore pred vdorom bakterij in je tako bolj izstavljena okužbam in gnitju. Predpakirana solata se torej hitro stara in ima zato kratek rok trajanja (približno en teden), če je shranjena na temperaturi manj kot 5 °C.«

Pregledali so:

 • 0,99, Insalata saporita, zelenjavna mešanica
 • Easy sfiziosa
 • €.C.O. +, solatna mešanica
 • Hofer, solatni miks
 • Mercator, solatna mešanica
 • Solata mešana, L'Insalata dell'Orto
 • Spar, mešana solata
 • Toppo, toscan sveža mešanica solate
 • Veganok, mešana solata

Očiščena, narezana, oprana solata, pripravljena za uporabo, ima tudi svojo ceno. Nas stane manj, če kupimo glavo solate in si jo pripravimo sami doma?

Kot poudarjajo na MIPORju je odgovor odvisen od tega, katero vrečko predpakirane solate boste kupili, saj se cene zelo razlikujejo. Za vzorce so odšteli od 3,2 pa do 12,5 evra za kilogram, medtem ko ocenjevane predpakirane solatne mešanice stanejo v povprečju stale 7,3 evra za kilogram.

Nasvet:

 • Predpakirano solato si pred nakupom kar se da natančno oglejte. Vsebina zavitka mora biti suha in ne sme vsebovati porjavelih, gnilih listov.
 • Čeprav je predpakirana solata oprana, priporočamo, da jo pred uživanjem vsaj enkrat splaknete. Tako jo boste primerno osvežili in odstranili morebitne preostale tujke in bakterije.
 • Priporočamo, da predpakirane solatne mešanice za takojšnjo uporabo porabite takoj, še isti dan.
 • Vsak dan užijte 3 do 5 enot zelenjave. Ena enota je recimo en lonček kuhanega brokolija, ena 250-mililitrska skleda zelene solate ali dva manjša paradižnika.
 • Verjetno ni treba ponovno poudariti, da je zelenjava bogata s potrebnimi vitamini in minerali, velja pa poudariti dejstvo, da začne solata takoj, ko jo odrežemo, izgubljati hranilno vrednost. Zato je pomembno, da od trenutka, ko je odrezana, do zaužitja preteče čim manj časa.

 

Zveza potrošnikov Slovenije


Upokojitev in pokojnine 2017 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.


Save Save Save
Zveza potrošnikov Slovenije - testi in objave 2017

- Vrni se nazaj na PRAKTIČNI NASVETI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  ZPS: Žar - na oglje za piknik, plinski za teraso
Na kaj je treba biti pozoren pri nakupu žara, kako se ...
četrtek, 25.5.2017
 
  ZPS: Cene električne energije in zemeljskega plina v aprilu 2017
Aprilski pregled cen.
torek, 23.5.2017
 
  ZPS: Tržni pregled naravnih mineralnih vod
Velike razlike glede vsebnosti mineralov.
torek, 23.5.2017
 
  ZPStest: Test prehranskih dopolnil z maščobnimi kislinami omega 3
Brez zavajanja glede vsebnosti maščobnih kislin omega 3.
petek, 7.4.2017
 
  ZPS: Prekinitev zavarovanja?
»Za vas imamo boljšo ponudbo!«
torek, 4.4.2017
 
 
 
 


 
Save Save
Anketa
Ali verjamete astrološkim napovedim?
  Verjamem in redno spremljam horoskop.
  Prebiram horoskop, ampak ne verjamem vsemu, kar piše.
  Ne verjamem, da lahko nekdo vsem ljudem napove enako.
  Zaupam samo določenim ljudem, da se res spoznajo na astrologijo.
  Niti slučajno ne verjamem v te reči.
   
Št. glasov 6