pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Kako izbrati pravi avto za “seniorska leta”?
 
         

Preverili smo, katera vozila so še posebej primerna za starejše voznike in na kaj je treba biti pozoren pri nakupu.

Pričakovati je, da se bo število voznikov, starejših od 65 let v naslednjih petnajstih letih podvojilo. Na to dejstvo bodo morali odgovoriti tudi proizvajalci avtomobilov in izdelati starejšim čim bolj prijazna vozila. Delen odgovor na njihove potrebe so sicer že vse večje možnosti prilagajanja voznikovega sedeža in volana, nas pa je zanimalo, katera vozila so že danes posebej primerna za starejše voznike.

Prostornost in preglednost
Zaradi povečane okornosti morajo starejši pri izbiri vozila pomisliti na vrsto manjših pomembnosti. Kot denimo na to, da se vrata odprejo dovolj na široko in je omogočen udoben vstop v vozilo. Če je za mlajše značilno, da vstopajo najprej z nogo v vozilo, mnogo starejših najprej sede, ter nato pod volan potegnejo še noge. Za udoben vstop, še bolj za iztop iz vozila, je primerno tudi, da sedež ni nizko pri tleh.

Želja po aerodinamičnosti in posledično manjši porabi goriva pogosto nasprotuje odličnosti pogleda iz avtomobila, zlasti pri vožnji po ozkih ulicah ali parkiranju. Stebrički ob vetrobranskem in zadnjem steklu naj bodo zato čim tanjši.

To poveča preglednost pri zavijanju, pri nadzoru drugih udeležencev v prometu ter pri vožnji vzratno oziroma parkiranju. Ker je večina navajena, da se pri vzratni vožnji na sedežu obrne nazaj, je zaradi težje okretnosti starejšim dobrodošla učna ura vzratne vožnje s pomočjo stranskih ogledal. Ta naj bodo tudi karseda velika.

Učinkovita pomagala so tudi parkirni senzorji, ki z zvočnim signalom sporočajo oddaljenost od preprek. Premislimo tudi, na kakšnih relacijah se bomo večinoma vozili, daljših, krajših, po mestu ali makadamu.

Gumbi in avtomatika
Merilniki kilometrov, hitrosti, in ostalega delovanja avtomobila naj bodo čim preglednejši oziroma večji ter tako dobro vidni. Digitalni izpis hitrosti se hitreje in jasneje zareže v možgane, kot pa če zapis hitrosti ‘iščemo’ okoli kazalca na okrogli skali za hitrost.

Starejši voznik naj se po možnosti tudi izogne vozilu, ki ima na armaturni plošči veliko raznih gumbov za upravljanje funkcij avtomobila oziroma druge opreme.

Čeprav je večina bolj vajena ročnega prestavljanja, naj starejši pomislijo na avtomatičnega. Z malo vaje se kmalu navadimo na lahkotnost vožnje brez razmišljanja o prestavni ročici. Danes vozilo z avtomatskim menjalnikom morda porabi zanemarljivo več centilitrov goriva kot tisto, ki imajo ročnega.

Čeprav se starejši večkrat skušajo izogniti tehničnim novotarijam, pa jih je nekaj zelo uporabnih. Bluetooth omogoča brezročni telefonski pogovor, navigacijska naprava pa lažjo orientacijo.

Varnost in dolga vožnja brez okvar
Tako opremljeni s predznanjem o potrebah starejših voznikov, smo se odpravili k prodajalcu vozil znamke Toyota. Po nekaterih svetovnih raziskavah, se pri izbiri novega avtomobila starejši namreč največkrat odločijo prav za eno od vozil te znamke.

Zakaj? »Gotovo zato, ker je poleg visoke stopnje varnosti, ki je vgrajena v konstrukciji vozila,  zagotovljena pa je tudi dolga uporaba vozila, ne da bi se ta kvarila.

  

Starejši zelo cenijo zanesljivost. Vse kar predstavlja toyotino vozilo je naredjeno iz kakovostnih materialov. To pomeni, da je potrebno le običajno redno servisiranje, stroški vzdrževanja vozila so tako zminimalizirani.

Pritegne pa jih tudi spogledovanje s klasično obliko vozila začinjeno s funkcionalnostjo,« nam pove Matjaž Kozin, direktor prodaje in marketinga v ljubljanskem Toyota Centru.

Preiskusili smo tri toyotina vozila v treh cenovnih razredih, za katere starejši v Sloveniji kažejo največ zanimanja. Terenec Rav 4 v najosnovnejšem modelu stane nekaj manj kot 23 tisoč evrov. Srednjerazrednjega aurisa dobimo že za slabih enajst tisočakov. Na zunaj majhnega, znotraj pa velikana - yarisa, pa je treba odšteti okoli devet tisočakov.


Rav4

Stalen pogon na vsa štiri kolesa omogoča odlično stabilnost na cesti tudi v slabših voznih pogojih. Zaradi posebnega elektronskega vbrizga goriva pri toyotinih vozilih, je poraba tudi terenca razmeroma skromna; pri dizel motorju v povprečju med osem in devet litri na sto kilometrov vožnje.
Polovico prodaje rav-a v Sloveniji so ravno starejši, običajno ga kupijo, ko gredo v pokoj, so nam povedali v toyotinem prodajnem centru v ljubljanskem BTC.

Vožnja sama je primerna visoki kategoriji vozila. Nevajeni terenskega vozila bodo navdušeni nad višjim položajem in s tem omogočeno večjo preglednostjo nad prometom. Ter sprva morda malce zamišljeni nad trdim vzmetenjem (terenec pač!), ki pa se izkaže že takoj ko zapeljemo po gubah asfalta nakupovalnega središča na Rudniku. Da o slabši, luknjičasti cesti ali makadamu niti ne govorimo. Tam se izkaže vsa prednost visokega in nekoliko tršega vozila.


Auris

Kljub temu da je sedež namešćen najnižje od vseh treh vozil, ki smo jih imeli na preiskušnji, pri vstopanju in iztopanju ugotoviš, da ni posebnih težav. Vrata se odpro dovolj na široko, strop je dovolj visok, da tudi višji vozniki z glavo ne udarijo ob rob. Nižino sedeža se da precej popraviti z odličnim nastanitvenim mehanizmom, sedenje za volanom je zelo prostorno. Preglednost je pri vožnji spredaj odlična, pri parkiranju pa je zaradi aerodinamično zaobljenega nosa navzdol – ni. Zanesti se je pač treba na občutek – ali senzorje. Sedenje zadaj je razmeroma udobno tudi za potnike z nekoliko daljšimi nogami.

Armatura je nezapletena, številke obratov in kilometrov pa nekoliko premajhne za hiter pogled. Prestavna ročica je malce višje kot običajno, pomaknjena naprej, a se zlahka navadimo, ker je tako ročica precej bolj pri roki. Prestavljanje je kratko, lahkotno, natančno, razmerje zelo ‘elastično’. Dostopnost do kontrolnih gumbov na armaturi je odlična. Kljub motorju 1,6 je auris živahen avto in lahkotno obvladljiv. Vsa testirana vozila so imela šeststopenjski menjalnik, na sto kilometrov pa smo z aurisom porabili dobrih šest litrov goriva.


Yaris

Najmanjši preiskušanec yaris je avtomobil, po katerem starejši zelo radi posežejo. Kljub majhnosti je notranjost zelo prostorna, tudi za dolge noge. Velika vrata omogočajo neproblematičen vstop in iztop tudi večjim ali obilnejšim postavam. Zadnja klop je premična nazaj, kar omogoča udobno sedenje tudi večjim sopotnikom, in naprej, kar poveča prtljažni prostor. Razveseli prostoren predalček za odlaganje na srednji konzoli, tisti na vratih pa je ‘bolj za silo’.

Enostavnost kontrolnih gumbov je dobrodošla, tudi yaris jih ima za radio na sredini volana. Ekranček za hitrost, vrtljaje in kilometre je nameščen na sredi armaturne plošče. Za vid so velike številke za hitrost v digitalni obliki pravo olajšanje. Živahen malček s solidno preglednostjo, je zelo okreten v mestu, soliden pa je tudi kot prevoznik na daljših relacijah, s povprečno porabo okoli pet litrov goriva.

Testiranje vozil je omogočil TOYOTA CENTER LJUBLJANA d.o.o., Leskoškova 1, 1000 Ljubljana,T: 080 29 92, M: prodaja@toyota-center.si

TOYOTA CENTER LJUBLJANA v svojih poslovalnicah v BTC (Leskoškova1) in VIČ (Tržaška 132) vabi na brezplačen preizkus in testne vožnje vseh modelov vozil. Pokličite in si zagotovite termin in strokovnega svetovalca. Za upokojence – dodatne ugodnosti pri nakupu do 30.4.2011.

oglasno sporočilo


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

- Vrni se nazaj na PRAKTIČNI NASVETI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
 

četrtek, 1.1.1970
 
  Vremenska napoved - projekcije
Vreme in vremenska napoved, temperatura zraka in morja, veter, padavine, biovreme ...
petek, 1.1.2016
 
  Pogoji za upokojitev 2011
Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije je podal informacije o upokojevanju v letu 2011
torek, 4.1.2011
 
  Katera zelišča so proti kašlju?
Kašelj je v zimskem času zelo pogosta nadloga, ki spremlja prehlad, gripo in druga sezonska obolenja.
četrtek, 29.10.2015
 
  Pravni nasveti
Nasveti, ki nam v življenju pridejo vedno prav - oddaja na 1. programu Radia Slovenija jih prinaša veliko...
sobota, 13.11.2010
 
  Nasveti 7. - 11. februar 2011
Prava temperatura za vino, kako izbrati pravi kozarec, vitaminski napitki, permakulturni vrt, zelišča proti kašlju...
sobota, 12.2.2011
 
 

četrtek, 1.1.1970
 
 
 
 


 
Save Save