pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
5 trikov, ki vam bodo olajšali spomladansko čiščenje
nedelja, 8.4.2018
         


Ne glede na to, ali spadate med tiste ljudi, ki svoje stanovanje oz. hišo čistite redno in odvečne stvari sproti pospravljate oz. mečete stran, ali tiste, ki se tega lotite bolj poredko, v vsakem primeru je koristno, da se vsaj enkrat letno lotite generalnega čiščenja stanovanja.

Na srečo obstaja kar nekaj trikov, kako se lotiti spomladanskega čiščenja stanovanja, da smo pri tem uspešni in na koncu tudi zadovoljni.

1. Razdelitev del

Če v hiši ali stanovanju ne živimo sami, potem je logično, da se spomladanskega čiščenja loti cela družina. Otroci naj bodo, glede na svoje zmožnosti in starost, zadolženi za svoje sobe, starša pa naj si med seboj opravila razdelita glede na svoje preference – nekdo raje sesa, drugi pa raje pomiva okna, zato naj prevzameta stvari, ki so jima ljubše. Če živite sami, se najprej lotite tistega opravila, ki ga najmanj radi opravljate, saj bo, če si ga pustite za konec, najverjetneje počakalo do naslednjega spomladanskega čiščenja.

2. Zmerno

Veliko krat se zgodi, da se v navalu pospravljalne mrzlice stvari lotimo preobsežno. Ne glede na to, ali živimo v 3-nadstropni hiši ali stanovanju, velikem 50 m2, pomembno je, da se generalnega čiščenja lotimo po prostorih. Šele ko smo en prostor očistili nesnage in odvečne krame, gremo v drug prostor.

Ob sočasnem čiščenju in pospravljanju več prostorov se namreč zgodi, da nobenega ne dokončamo, kar nam vzame voljo za naslednji dan in tako pustimo stanovanje v še večjem neredu. Zaradi obsežnosti in količine prostorov v hiši priporočamo, da se popravljanja lotite po nadstropjih. Prav tako klet in podstrešje ne potrebujeta tako rednega pospravljanja kot bivalni prostori, zato se lahko pospravljanja in čiščenja teh lotite na nekaj let in ne vsakoletno.

3. Ponovna uporaba

Do kopičenja stvari največkrat prihaja zato, ker se težko ločimo od določenih oblek in predmetov, veliko krat pa jih shranimo le zato, ker se nam zdi, da jih bomo v bodoče morda potrebovali. Pri sortiranju oblek pomislite, koliko krat ste jo že imeli oblečeno in koliko krat jo boste še imeli. Oblek, ki že leta stojijo v omari, najbrž ne boste nikoli oblekli. Take obleke nesite na kakšno humanitarno organizacijo, v primeru čustvene navezanosti (npr. poročna obleka) pa jo dobro zaščitite in shranite. Obleke z luknjami ali madeži, ki se jih ne da ostraniti, poskusite predelati (če so vam ljube), v nasprotnem primeru se sprijaznite s tem, da jih morate zavreči. Take obleke lahko nesete v zbiralnico oblek za reciklažo in s tem naredite nekaj dobrega tudi za okolje.

Podobno storite s predmeti. Vprašajte se, kako pogosto ga uporabljate in če gre za zgrešen nakup in ne darilo ob jubileju, potem lahko kristalno vazo prodate naprej, dodatne vrečke za sesalec, ki se vam je že pred leti pokvaril, pa naj romajo kar v smeti.

4. Vse na svojem mestu

Do nereda oziroma občutka nereda prihaja veliko krat zato, ker stvari po uporabi ne postavimo nazaj na svoje mesto. Da do tega ne bi prihajalo, določimo mesta za posamezno skupino predmetov. Da se manjši predmeti ne izgubijo, lahko uporabimo okrasne škatle. Pri vhodu lahko tako stoji škatla s pripomočki za čiščenje čevljev, v kopalnici škatla z zdravili, v dnevni sobi pa škatla s pisarniškim materialom.

5. Vzdrževanje

Veliko laže, kot ribanje kopalniških ploščič s paleto različnih čistil proti vodnemu kamnu, je seveda sprotno vzdrževanje čistoče. Če namreč vsi družinski člani za seboj počistijo in pospravijo, ostane stanovanje dlje časa čisto in urejeno, spomladanska čiščenja pa manj intenzivna in naporna.


Vir: dominvrt.si


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSave

- Vrni se nazaj na PRAKTIČNI NASVETI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Triki za vedno čist in dišeč hladilnik
Odprta posodica sode bikarbone pomaga nevtralizirati vonjave različnih živil.
sobota, 10.3.2018
 
  Triki, ki jih morda ne poznate
Čeprav je še kako uporaben tudi za druge stvari. Preverite, zakaj vse ga lahko uporabljate.
nedelja, 21.1.2018
 
  Trije triki, da se sol v solnici ne bo strjevala
Proč z grudicami ali zbito soljo!
četrtek, 11.1.2018
 
  Trikrat pečene skutine kocke
Trojne skutne kocke so tako enostavne, da jih lahko pripravi vsak začetnik.
nedelja, 24.12.2017
 
 
 
 


 
Save Save