seniorji.info - Prijateljstvo je v vseh obdobjih življenja zelo pomembno ...
 
pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Prijateljstvo je v vseh obdobjih življenja zelo pomembno ...
sreda, 25.10.2017
         

... v zrelem obdobju pa je nepogrešljivo.

Pogovor: Psiholog, dr. Kristijan Musek Lešnik

Čeprav imajo starejši morda več časa za negovanje prijateljskih odnosov, se marsikdo zapre med štiri stene, to pa nikakor ni dobro za njegovo psihično in fizično počutje. Pomen prijateljstva nam je pomagal razumeti psiholog dr. Kristijan Musek Lešnik, predavatelj Univerze na Primorskem in predstojnik Centra za pozitivno psihologijo na FAMNIT. Kako pomembni so pristni odnosi, se zavedajo tudi v Termah Krka, zato so za dobre prijateljice - tudi za zrelejše - pripravili poseben paket druženja Punce, gremo me po svoje.

Sprašuje: Helena Peternel Pečauer

Zakaj ljudje potrebujemo socialno mrežo, ki se ji reče prijateljstvo?

Človek je po svoji naravi socialno bitje, ni ustvarjen, da bi bil sam. Hkrati pa živimo v zelo podivjanem svetu, zato so odnosi z ljudmi, ki nas podprejo, razumejo in nam pomagajo iti skozi življenje, neprecenljivi. Študije so pokazale, da je mogoče socialne veščine, ki so temelj za kakovostne odnose, tudi načrtno spodbujati, a na tem je treba delati. Bistvo prijateljstva so namreč bazične socialne veščine, kako se razumeti, kako komunicirati, reševati težave in konflikte, ki so sestavni del vsakega odnosa.


Psiholog dr. Musek Lešnik: »Če bi me vprašali po receptu, bi gotovo rekel: za odnose si je treba vzeti več časa. Na koncu nam v življenju ostanejo le ljudje in odnosi z njimi. Čim večkrat bi se morali družiti z njimi.«

Poljudno rečemo, da nas z določenimi ljudmi poveže kemija. Kako bi s psihološkega vidika opredelili ta proces?

Ljudje zelo hitro začutimo, ali smo z določenim sočlovekom kompatibilni ali ne. Za razvoj globljega prijateljskega odnosa pa so zelo pomembne daljše življenjske izkušnje, ki se oblikujejo skozi srečanja. Nanj vplivajo tudi podobna razmišljanja, interesi in teme pogovorov. Naj vam povem primer: dobrega prijatelja morda ne vidiš zelo dolgo, ko pa se spet srečaš z njim, se pogovarjata tako, kot bi se nazadnje videla včeraj. To je pravo prijateljstvo, pri katerem ne potrebujemo zavor, skrivanja, lahko smo odprti in zaupljivi. Takšne odnose pilimo skozi različne socialne izkušnje vse življenje.

Kako druženje s prijatelji vpliva na duševno rast in na naše zdravje? Zdi se, da je duševnih stisk vse več ...

Verjamem, da jih je res več. Prav zanje je posameznikova socialna mreža izredno dober blažilec. 'Zdravilo' za marsikatero tesnobo je v odnosih in pogovorih. Saj tudi tisti, ki obiščejo terapevte, psihologe, psihiatre, velikokrat iščejo le pogovor. Profesor Martin Seligman, ki je pred 20 leti utemeljil pozitivno psihologijo, trdi, da so kakovostni medsebojni odnosi, kar prijateljstvo nedvomno je, pomemben gradnik subjektivnega notranjega občutka zadovoljstva, blagostanja, nečesa, čemur rečemo 'dobro se počutim v svoji koži'. Prav ta občutek je neposredno povezan s telesnim zdravjem. Številne raziskave so pokazale, da ljudje, ki so zadovoljni in pomirjeni sami s seboj, tudi fizično bolj zdravi.


Nina Pušlar: »Prijateljice imajo posebno mesto v mojem srcu. Čas, ki smo ga skupaj preživele med oddihom v Termah Dolenjske Toplice, je neprecenljiv.”

Raziskave so pokazale tudi, da je prijateljstvo med ženskami drugačno kot med moškimi, da imamo različen komunikacijski kod ...

Gotovo to drži, čeprav je načeloma med moškimi in ženskimi prijateljstvi več podobnosti kot razlik. Že vsebine in tematike pogovorov so različne, to je odvisno tudi od naših vlog. Zelo težko si predstavljam družbo moških, ki bi se po rekreaciji ob pivu pogovarjala o čustvih. Moška prijateljstva velikokrat temeljijo na skupnih aktivnostih, športu, druženju. Večkrat se pogovarjajo o dejavnostih, ženske pa o čustvih in občutjih. V prijateljskih odnosih si prav zaradi tega lahko privoščijo več iskrenosti in zaupanja.
  
Zakaj ženske nekaterih stvari ne moremo zaupati partnerju, pred prijateljico pa se brez težav razgalimo?

Najbrž je ženski stvari, ki so zanjo posebno ranljive, lažje zaupati nekomu, ki ima vlogo zunanjega suporta in se obenem nahaja v podobni vlogi kot ona, kot pa življenjskemu sopotniku. Enako velja tudi obratno, za moške. Če partnerju razgalimo vse svoje stiske, se lahko poruši ravnovesje v odnosu.

Prijateljice skupen čas pogosto izkoristijo za nakupovanje. Je to v redu, ali bi bilo bolje, če bi si, na primer, privoščile oddih kot na primer paket Punce, gremo me po svoje?

Mislim, da veliko več odtehta takšno druženje, kot so skupne počitnice, skupen sprehod ali pogovor ob kavi. V današnjem potrošniškem svetu ljudje poskušajo s kopičenjem materialnih dobrin kompenzirati primanjkljaje, anksioznost in še kaj. Najpomembneje je, da si eden za drugega vzamemo čas. To vsi potrebujemo. Če bi me vprašali po receptu, bi gotovo rekel: za odnose si je treba vzeti več časa. Na koncu nam v življenju ostanejo le ljudje in odnosi z njimi. Čim večkrat bi se morali družiti z njimi. Zagotovo pa takrat, ko začutimo potrebo, ko jih pogrešamo, ko želimo z njimi deliti svoje dogodivščine, izkušnje in vtise. In seveda takrat, ko prijatelji pogrešajo nas. Vsakič, ko na račun drugih vsakdanjih zahtev potlačimo to željo, sami sebe oropamo za prijetno, pomembno in zdravo izkušnjo.


Socialna mreža je izredno dober blažilec duševnih stisk. 'Zdravilo' za marsikatero tesnobo je v odnosih, pogovorih in skupnih doživetjih.

Dame, vzemite si čas in izberite paket Punce, gremo me po svoje.
Vabljene v Terme Dolenjske ali Šmarješke Toplice, ali pa Talaso Strunjan na morju.

Paket vsebuje:
  • 2 x nočitev s pol penzionom (bogat izbor zdravih jedi) v hotelu najmanj 4*,
  • pijačo dobrodošlice,
  • masažo Življenje je lepo (60 min), ki vam omogoči popolno sprostitev telesa od nog do obraza, saj vključuje tehnike sproščanja mišic, razteg obremenjenih delov in tehnike ogrevanja telesa. 
  • 1 x vstop v svet savn do treh ur brezplačno uporabo kopalnega plašča,
  • neomejeno kopanje v toplih bazenih,
  • nočno kopanje s kozarčkom penine do 23. ure (ob vikendih),
  • brezplačno analizo strukture telesnih tkiv, ki pokaže, ali imate za svoja leta dovolj čvrste mišice, ali pa imate morda preveč maščobnega tkiva. Športni trener vam bo svetoval, kako razmerje izboljšati in pridobiti na kondiciji.
  • vodene rekreativne pohode, nordijsko hojo, vodno aerobiko, sprostitvene vaje, rituale savnanja ipd. 
  • ugodnejšo ponudbo masažnih kopeli in kozmetičnih neg.

Paket velja do 22. decembra 2017. Pohitite z rezervacijo.


Informacije in rezervacija:


Facebook Terme Krka Slovenia

Upokojitev in pokojnine 2017 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Terme Krka

- Vrni se nazaj na PONUDBA ZDRAVILIŠČ

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Človek pol sveta obteče in spozna, da najboljši kruh peče se doma
Sveže in domače v Termah Šmarješke Toplice.
sreda, 4.10.2017
 
  Sladka potepanja po dolenjskem raju
Na Dolenjsko - na oddih in izlet.
sreda, 23.8.2017
 
  Kako zdravo shujšati in preprečiti presnovne motnje
SlimFit v Termah Šmarješke Toplice.
sreda, 12.7.2017
 
  Najboljše darilo
SlimFit za začetek nove poti.
sreda, 10.5.2017
 
  Aktivni oddih zaleže bolj kot počitek
Otočec, nova destinacija za predane strastem.
sreda, 29.3.2017
 
 
 
 


 
Save Save
Anketa
Ali verjamete astrološkim napovedim?
  Verjamem in redno spremljam horoskop.
  Prebiram horoskop, ampak ne verjamem vsemu, kar piše.
  Ne verjamem, da lahko nekdo vsem ljudem napove enako.
  Zaupam samo določenim ljudem, da se res spoznajo na astrologijo.
  Niti slučajno ne verjamem v te reči.
   
Št. glasov 4