seniorji.info - Ne zanemarjajte lastnega zadovoljstva!
 
pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Ne zanemarjajte lastnega zadovoljstva!
ponedeljek, 19.2.2018
         

Pogovor: Sanela Banović, dr. med., o življenju, ki šteje

Sanela Banović, dr. med., mlada zdravnica gastroenterološkega oddelka UKC Ljubljana, je prepričana, da za svoje zdravje naredimo največ, če se imamo radi, za to nikoli ni prepozno. Sprostimo se, privoščimo si kaj, pa ne novega avtomobila, temveč počitnice, doživetja! Ta nas osrečijo in ostanejo v glavi veliko dlje od prestižne pločevine, ki nam dela samo skrbi. Poslušajmo svoje telo in naredimo kaj zase - dokler je še čas.

Sprašuje: Helena Peternel Pečauer

S kakšnimi težavami ljudje prihajajo k vam?

Že vrsto let, iz dneva v dan, poslušam bolnike in praktično nihče več mi ne toži o bolečinah, ampak mi pripovedujejo o nekih krivcih za težave nekje zunaj sebe. To ni v redu, ne smemo čakati, da bo nekdo drug kaj spremenil. Ljudje že 1500 let iščemo krivico povsod po svetu, življenje gre pa tiho mimo. Če potegnem črto, lahko rečem, da je glavna težava pri človeku pomanjkanje pozitivne komunikacije in to vpliva tudi na njegovo zdravje v vseh obdobjih življenja, v starosti pa še toliko bolj.

Vse več Slovencev, tudi med starostniki, se spopada s psihičnimi stiskami, kajne? 

Ljudje skrb za psihično zdravje še vedno razumejo kot luksuz. Ne bi se smeli toliko ukvarjati s materialnimi dobrinami, še vedno imamo veliko večja stanovanja in avtomobile, kot jih potrebujemo. Potrebujemo oddih. Zakaj ne bi nekaj razpoložljivih sredstev namenili temu, kar si dejansko želimo in enkrat sebe postavili na prvo mesto? Zakaj ne bi v družbi prijateljev, na primer, za par dni skočili v toplice in se skupaj sprostili, nasmejali, pozabili na vsakdanje skrbi in težave? Nikomur se ni treba sramovati, če začuti potrebo po oddihu ali bližini drugih ljudi. To je v nas že 2000 let, tu ni velike filozofije. Že Hipokrat je vedel, da se ranjencem, ki imajo ob sebi ljudi, rane hitreje celijo ... 

Zdravnica Sanela Banović: »Zakaj ne bi nekaj razpoložljivih sredstev namenili temu, kar si dejansko želimo in enkrat sebe postavili na prvo mesto? Zakaj ne bi v družbi prijateljev, na primer, za par dni skočili v toplice in se skupaj sprostili, nasmejali, pozabili na vsakdanje skrbi in težave?«

Bližina, sprostitev, prijatelji, dobri odnosi z ljudmi ... Je to rešitev?

Prav gotovo. Naj vam opišem s primerom: Če začutimo krče v mišicah, če nam možgani sporočajo, da tam nekaj ni v redu, bomo hitro vedeli, da moramo vzeti magnezij in kalcij, če pa nam sporočajo, da se moramo sprostiti, ali da nujno potrebujemo bližino, to preprosto ignoriramo, namesto da bi uresničili svojo željo. Tako ravnamo leta in leta, napetost v nas se nabira. Tudi če imamo genske predispozicije za kakšno bolezen, ni nujno, da bomo zboleli, le dobro in lepo moramo živeti. 

Napredek medicine nam zagotavlja tudi kakovostno staranje ...

Res, medicina je zelo napredovala in še bolj bo, ampak to ni bistvo. Ljudem lahko predpišemo deset različnih tablet za posamezne težave in kronične bolezni, pa bodo še vedno hudo osamljeni. Ko bolnike vprašam, kako so, mi pogosto odgovorijo, da so fizično v redu, vendar so čustveno popolnoma prazni. Obstaja teoretična možnost, da bi količino zdravil, ki jih morajo jemati, lahko omejili, če bi uredili svoje psihično zdravje, če bi se končno sprostili.

Sanela Banović, dr. med.: »Nikoli ni prepozno, da spremenimo mišljenje. Tudi tisti, ki imajo 65 ali 75 let, si še vedno lahko zagotovijo desetletje ali več zelo kakovostnega življenja. Skrbi me le, da se ljudje pogosto preveč ozirajo na mnenje okolice, zanemarjajo pa lastno zadovoljstvo.«

Foto: Mateja Jordovič Potočnik

Študije pravijo, da slabi odnosi ubijajo.

Neka švedska študija, ki je raziskovala partnerske odnose, je nedvoumno pokazala, da človeka, s katerim živimo in smo z njim najtesneje povezani, z odnosi lahko dvignemo v vesolje, lahko pa ga potisnemo v brezno. Namesto da bi dojeli, koliko moči je v nas, da bi izkoristili orodja, ki so nam dana, da bi skrbeli zase in za svoje zdravje, vse skupaj prepuščamo nekemu zdravstvenemu, finančnemu in še kakšnemu sistemu. Znanstveniki pa so dobili celo Nobelovo nagrado, ker so dognali, da tudi grda, toksična beseda slabo vpliva na naša jetra. Podobno kot strup rdeče mušnice.

Koliko odgovornosti za svoje zdravje nosimo sami?

Vsak človek je v 70 odstotkih sam odgovoren za svoje zdravje, le v 30 mu lahko pomagamo zdravniki. Težava je v tem, da se je razmerje zdaj obrnilo. Ljudje od zdravnika pričakujejo, da bo v 70 odstotkih rešil njihove težave, pri čemer bi sami vložili le 30 odstotkov napora. Najbolje je, da se vprašamo, ali smo zadovoljni s tem, kar smo. Če mi bolnik to potrdi, ga ne želim spreminjati. Ko mi kdo naniza tisoč zunanjih razlogov, zakaj je zbolel, ga vprašam: 'Kaj ste pa sami naredili, da bi to spremenili?' Zelo pomembno je, da se naučimo biti previdno egoistični v odnosu do sebe in da se znamo spoštovati. 


Kako bi morali vzgajati otroke?

Že v najzgodnejšem obdobju bi se morali naučiti pogovarjati. In predvsem poslušati. Prva vzgoja bi lahko močno vplivala na zdravje ljudi v odraslosti. Če nam uspe, denimo, mamo prepričati v spremembe, se bo tudi za otroke marsikaj spremenilo na bolje.

Pa vendar, pravite, da nikoli ni prepozno ...

Res je. Propadlih generacij ni. Tudi tisti, ki imajo 65 ali 75 let, si še vedno lahko zagotovijo desetletje ali dva zelo kakovostnega življenja. Skrbi me le, da se ljudje pogosto preveč ozirajo na mnenje okolice, zanemarjajo pa lastno zadovoljstvo. Obremenjujejo se s tem, kaj bodo rekli ljudje, da jih bodo obsojali. Ampak če v zrcalu vidijo, da so srečni, naj jih ne briga, kaj o njih mislijo drugi.

Čas beži … upočasnijo pa ga doživljaji, vonji, okusi, izleti, smeh, počitnice … Plavanje v toplem izviru, salsa, joga, nordijska hoja, sprehod v zimski idili … vdih, izdih … TO, TO je življenje, ki šteje.  V Termah Krka.

Rezervirajte si nepozabna doživetja TU.
  

Facebook Terme Krka Slovenia 

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Terme Krka

- Vrni se nazaj na PONUDBA ZDRAVILIŠČ

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Ne zamudite Šmarjeških tednov zvestobe
Dragulj v ponudbi Term Šmarješke Toplice!
torek, 23.1.2018
 
 
 
 


 
Save Save
Anketa
Ali verjamete astrološkim napovedim?
  Verjamem in redno spremljam horoskop.
  Prebiram horoskop, ampak ne verjamem vsemu, kar piše.
  Ne verjamem, da lahko nekdo vsem ljudem napove enako.
  Zaupam samo določenim ljudem, da se res spoznajo na astrologijo.
  Niti slučajno ne verjamem v te reči.
   
Št. glasov 40