pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Novi pogoji za upokojitev v 2016
ponedeljek, 21.12.2015
         

Upokojitev in pokojnine 2017 - informacije


V letu 2016 se pri določenih predpisanih pogojih za pridobitev pravice do starostne ali predčasne pokojnine zvišuje starostna meja in zahtevana pokojninska doba. 

Za izpolnitev pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine v letu 2016 morata biti hkrati izpolnjena pogoja starosti in pokojninske dobe, in sicer za:


Pravico do starostne pokojnine je mogoče v določenih primerih pridobiti tudi pri nižji starosti, kot je navedena v zgornjih tabelah (vstop v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje pred 18. letom starosti, služenje obveznega vojaškega roka, skrb za otroke v prvem letu starosti, delo na delovnih mestih, kjer se je zavarovalna doba štela v povečanem trajanju (beneficirana doba), osebne okoliščine, pogojene z zdravstvenim stanjem, zaradi katerih so bile osebe do 31. 12. 2000 upravičene do štetja zavarovalne dobe s povečanjem, nato pa do prištete dobe).

Za izpolnitev pogojev za pridobitev pravice predčasne pokojnine v letu 2016 morata biti izpolnjena pogoja starosti in pokojninske dobe, in sicer 59 let starosti ter 39 let in 4 mesece pokojninske dobe za ženske ter 59 let in 4 mesece starosti ter 40 let pokojninske dobe za moške

Predčasna pokojnina se odmeri od pokojninske osnove, izračunane na enak način, kot je določen za odmero starostne pokojnine, in v enakem odstotku, kot bi se, glede na dopolnjeno pokojninsko dobo, odmerila starostna pokojnina. Tako odmerjena pokojnina se nato zmanjša za vsak mesec manjkajoče starosti do dopolnitve starosti 63 let za ženske in 65 let za moške za 0,3 odstotka, vendar največ za 18 odstotkov. Zmanjšanje pokojnine je trajno.

Pri predčasni pokojnini ni možno zniževati zahtevane starosti na nobeni podlagi.

Pokojnina se v letu 2016 odmeri od pokojninske osnove, praviloma izračunane na podlagi povprečnih mesečnih plač oziroma zavarovalnih osnov, od katerih so bili plačani prispevki, iz katerihkoli najugodnejših zaporednih 22 let zavarovanja (v letu 2015 se je pri izračunu upoštevalo 21 let) od vključno leta 1970 dalje. 

Vir: ZPIZ

Recepti, nasveti za božič in novo leto

Zdravilne rastline, zelišča, čaji - informacije in nasveti

Upokojitev in pokojnine - informacije


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save

- Vrni se nazaj na POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Upokojitev in pokojnine - informacije
Pogoji, predčasna upokojitev, dohodnina, izračun, zloženka.
nedelja, 1.3.2015
 
  Pokojnine - analiza po letih in mesecih
Pokojnine - analiza po mesecih: starostna, družinska, kmečka, invalidska, vdovska, vojaška, državna...
sobota, 27.11.2010
 
 
 
 


 
Save Save