pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
   
 
Davčne oaze za telebane
sreda, 24.4.2013
         

Kaj so torej te hudimane davčne oaze?
Tudi če o Cipru ne veste čisto nič, ste v zadnjem mesecu zagotovo izvedeli, da je davčna oaza. O njih povprečna Janez in Marija vesta le toliko, da so to davčne hudičeve luknje, pralnice denarja in da je vsakdo, ki ima tam denar, skoraj zagotovo kriminalec. Delno imata prav, delno pa ne. Razlago za nas, finančne telebane, smo poiskali pri Dušanu Jeraju, davčnem svetovalcu iz podjetja Taxgroup.


Kaj je recesija?
Neža Maurer, Slovenka leta 2008, je na pesniški način razložila, kaj je to recesija: ''To je dobro premišljena stvar, kako ljudi prisiliti, da bodo za manj denarja več naredili in se še pobili.''


  

Kaj so? Davčna oaza je država ali administrativna enota, kjer davkov ni ali pa so zelo nizki. Poleg tega omogoča zaščito podatkov, tako da se ne ve, kdo je lastnik nekega podjetja, na primer, ali pa koliko ima kdo na računu, od kod je denar prišel in kam gre. Poslovanje družb v davčnih oazah je zato zelo netransparentno in nesledljivo, obenem pa davčne oaze ne sodelujejo z mednarodnimi institucijami in jim ne poročajo o denarnih tokovih.

Davčne oaze so vse to in še več – omenimo še prijazne uradnike, bančnike, ki razumejo vaše potrebe, odvetnike …  in morda tudi lepe plaže. Treba se je zavedati, da imajo davčne oaze dva obraza – motijo predvsem finančno oblast, ki se trudi pobrati več davka, za večjo skupino ljudi, ki morda niso tako zelo drugačni kot vi ali jaz, pa predstavljajo smiselno alternativo. Žal pa seveda ponujajo zatočišče tudi kriminalnim združbam, omogočajo utajevanje davkov in pranje denarja.

Kje so? Število davčnih oaz po svetu se spreminja, verjetno pa jih bo zaradi pritiskov organizacij, kakršna je OECD, čedalje manj. Vsaj takih, ki bodo poleg nizkih davkov ponujale anonimnost. Sicer pa oblike davčnih oaz najdemo povsod – tudi v Sloveniji na nekaterih območjih ponujamo ugodnejše davčno okolje in stopnjo davka od dohodkov pravnih oseb znižujemo zato, da bi postali prijazno davčno okolje. A zaradi javne objave vseh podatkov o družbah (letna poročila, sodni register …) tipična davčna oaza, žal, ne bomo nikoli.

  

Med bolj znane jurisdikcije, ki se jih drži naziv davčna oaza, štejemo: Bahame, Ciper, Luksemburg, Monako, Liechtenstein, Panamo, Sejšele in Dubaj. Zanimivo je, da sta dve od teh davčnih oaz članici EU in ne izpolnjujeta vseh kriterijev za davčno oazo. Tudi Liechtenstein gre po poti, ki mu bo omogočila, da v prihodnje ne bo imel več te negativne etikete. Ob oazah bi opozorili na več davčno ugodnejših jurisdikcij – Nizozemska, Švica, Malta … Med davčne oaze se uvršča tudi veliko območij, ki so pod jurisdikcijo ZDA in Velike Britanije: Britanski deviški otoki, Jersey, Guernesey, Isle of man, Aljaska, Delaware, Florida, Nevada in Teksas. Seveda gre za davčne oaze, v katerih »uživajo« prebivalci preostalega sveta – uporaba teh davčnih oaz je za rezidente ZDA ali Velike Britanije strogo prepovedana.

Kaj ponujajo? Podjetjem davčne oaze ponujajo vse, kar smo že našteli zgoraj – ugodnejši davčni režim in hkrati odličen servis za podjetnike. Ne smemo pozabiti, da posamezniki denarja ne skrivajo samo pred davčnimi uradniki, temveč tudi pred svojimi zakonci, sorodniki, sovražniki, upniki …  Zagotovo ima vsak račun v davčni oazi svojo zgodbo (med njimi bi našli ljubezenske zgodbe, kriminalke, tragedije, kakšno komedijo, veliko pa bi bilo tudi povsem povprečnih zgodb povprečnih ljudi, ki živijo tudi v vaši bližini).

Kaj imajo od tega omenjene države? Za veliko večino držav, ki ponujajo ugodnosti davčne oaze, je značilno, da je »dejavnost davčne oaze« zanje pomembna gospodarska panoga. Pomembno prispeva k davčnim in nedavčnim prihodkom, zaposlenosti, povečuje bruto domači proizvod. Kaj bo Ciper brez finančnega sektorja ali z okrnjenim?

Ali so nezakonite? Davčne oaze seveda niso nezakonite – države ali pokrajine, ki imajo v pristojnosti urejanje zakonodaje in davčno suverenost, lahko v skladu s svojimi pristojnostmi uredijo pravno podlago za delovanje ugodnejšega davčnega okolja ali t. i. davčne oaze. Po domače povedano, vsaka suverena država si lahko spiše zakonodajo, kakor hoče. Je pa lahko nezakonito poslovanje posameznih družb ali posameznikov, ki poslujejo preko davčnih oaz – seveda z vidika držav, v katerih te družbe plačajo manj davkov in morda kršijo tudi kakšne druge pravne norme.

Morda je največji greh davčne oaze v tem, da nikogar ne vprašajo, od kod prihaja denar, in jih pogosto ne zanima, za kaj se bo porabil (zaradi preprečevanja pranja denarja, financiranja terorizma in izogibanja plačevanja davkov so že dolgo trn v peti večine razvitih držav).

Tekst: TINA NIKA SNOJ


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Revija Jana

- Vrni se nazaj na POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
 

četrtek, 1.1.1970
 
  Izplačilo pokojnine po smrti
ZPIZ ustavi izplačevanje pokojnine ali druge dajatve takoj, ko se v uradni evidenci Centralnega registra prebivalstva.
sobota, 20.4.2013
 
  Stanovanjski krediti so predragi
Razlike med najbolj in najmanj ugodno banko možen prihranek vsaj 5.000 evrov
petek, 19.4.2013
 
 

četrtek, 1.1.1970
 
  Vremenska napoved - projekcije
Vreme in vremenska napoved, temperatura zraka in morja, veter, padavine, biovreme ...
petek, 1.1.2016
 
  Možnost zaposlitve za upokojence
Prejeli smo elektronsko pismo na temo zaposlitev in delo upokojenca. Za vas smo pridobili odgovore ministrstva...
petek, 3.7.2009
 
  Občasno delo upokojencev v 2015
Najnižja urna postavka - 4,20 EUR bruto, največ 60 ur. Upravičenec z delodajalcem sklene pogodbo o ...
torek, 27.1.2015
 
 
 
 


 
Save Save