pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
 
Najboljša in najslabša hrana za vagino
sreda, 13.9.2017
         

Zdrava prehrana vpliva na vsak del našega telesa, vključno z vagino. Če uživate dovolj beljakovin, boste poskrbeli za uravnano energijo, če boste pojedli dovolj maščob, za zdrave lase, kožo in nohte, polnozrnate žitarice vam bodo dale občutek sitosti in skrbele, da bo vaše telo delovalo brez težav. Kaj pa je dobro uživati za zdravo vagino?

  

Verjamete ali ne, določena živila v resnici lahko pomagajo poskrbeti za zdravo vagino, saj pomagajo zmanjševati menstrualne krče, preprečujejo infekcije, blažijo suhost nožnice. Po drugi strani pa preveč samo enega živila lahko povzroči pridobivanje odvečnih kilogramov in drugih težav, kar pomeni, da pri vseh stvareh velja zmernost, hrana pa naj bo raznolika. Kljub vsemu je tu nekaj živil, ki jih zagotovo vključite v svoj jedilnik za zdravo vagino.

Navadni jogurt

Jogurt ne vsebuje le veliko kalcija in beljakovin, vsebuje tudi probiotike, naravne kulture bakterij, ki živijo v našem telesu. Jogurti vsebujejo zdravo bakterijo, imenovano Lactobacillus acidophilus, ki pomaga ohranjati zdrav nivo pH vagine in s tem primerno kislost področja. Na ta način zmanjša tudi tveganje za razvoj glivične okužbe in nekaterih drugih okužb.

Pri tem so lahko učinkovita tudi druga probiotična živila, kot so kefir, kambuča, kislo zelje. Probiotiki so zagotovo tisti, ki lahko pomagajo izboljšati zdravje naše prebave in hkratu tudi zdravje vagine.

Koncentrirani brusnični sok


Zagotovo ste že slišali, da lahko pijete brusnični sok, da bi preprečili ali ublažili vnetje sečil. A sok je lahko manj zdrav, kot si ljudje v resnici predstavljajo, saj običajno vsebuje tudi veliko sladkorja. Prav zato namesto brusničnega soka pijte koncentrat brusnic. V brusnicah obstaja določena sestavina, ki v koncentratu brusnic lahko pomaga, da mehur postane bolj drseč, in s tem bolj odporen proti okužbi z E.Coli bakterijo, ki je najpogostejša vrsta bakterije, ki povzroča vnetje mehurja. Več kot ga pijete, večja verjetnost je, da boste bakterijo izprali iz sečil, s tem pa se bodo zmanjšali simptomi, kot je bolečina ob uriniranju.

Voda

Če spijete dovolj vode, pridobite več energije in imate boljšo cirkulacijo po telesu. Pitje vode pa pomaga tudi intimnim ženskim predelom, saj blaži suhost nožnice. Ženske, ki se spopadajo s suho nožnico, morajo še posebej poskrbeti za to, da pijejo dovolj vode.

Ingverjev čaj


Študija, objavljena v strokovni reviji Journal of Alternative and Complementary Medicine je pokazala, da je ingver enako učinkovit kot ibuprofen pri blaženju bolečin zaradi menstrualnih krčev. Čeprav so v študiji uporabljali ingverjeve kapsule, lahko pomaga tudi ingverjev čaj, ki ga pripravite tako, da dodate dve čajni žlički nastrganega ingverja v skodelico in ga prelijete z vrelo vodo. Pustite 15 minut, odcedite čaj in spijete. 

Česa ne smete uživati za zdravo vagino:

Sladkarij

Nekaj črne čokolade vsake toliko za blaženje simptomov PMS-a ne bo škodilo. A prekomerna količina sladkorja ni dobra za našo vagino. Še posebej ne za ženske, ki so nagnjene h glivičnim okužbam nožnice, saj se glivice hranijo s sladkorjem in ko jemo sladkarije, pravzaprav spodbujamo njihov razrast.

Alkohol

Tako kot sladkor tudi alkohol spodbuja razrast glivic in lahko celo poslabša menstrualne krče. Občasno si lahko privoščite kozarec vina, a nikar ne pretiravajte s pitjem alkohola, če želite imeti zdrav intimni predel. Študije so pokazale tudi, da pitje alkohola povečuje tudi tveganje za raka dojke. Prav zato se mu v večji meri izogibajte.


vizita.si

Upokojitev in pokojnine 2017 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSave

- Vrni se nazaj na MOJE ZDRAVJE

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Kateri je najbolj zdrav orešček
Razne eksotične vrste oreškov niti niso tako zelo posebne, kar se tiče prehranske sestave. Kar se tiče domačih ...
petek, 14.4.2017
 
  Halo TV: Osteoporoza
Bolezen je izrazito vezana na spol in je gensko pogojena.
nedelja, 2.4.2017
 
  Siva mrena - zakaj nastane?
Meglen vid, težave pri hoji po stopnicah, slabši nočni in globinski vid. Siva mrena lahko nastane po ...
torek, 14.2.2017
 
  Halo TV: Nezdrave maščobe
V Sloveniji poteka raziskava o maščobah. Prve ugotovitve so šokantne.
četrtek, 22.12.2016
 
  Beli ali rjavi sladkor?
Ali je rjavi sladkor res bolj zdrav kot beli?
nedelja, 17.12.2017
 
 
 
 


 
Save Save
Anketa
Kaj naredite z ostanki hrane?
  Zavržem jih.
  Pojem jih kasneje.
  Iz njih pripravim novo jed.
  Obroke načrtujem tako, da hrana ne ostaja.
  Z njimi nahranim živali.
   
Št. glasov 42