seniorji.info - Trpežne zasaditve za vroče dni
 
pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Trpežne zasaditve za vroče dni
torek, 12.6.2018
         

Ob koncu pomladi v nas narašča ustvarjalni nemir, ko razmišljamo o poletnih kreacijah naših cvetličnih zasaditev, hkrati pa nas skrbi odhod za nekaj dni na počitnice. Razpeti smo med čim bolj enostavnimi zasaditvami, kar se tiče oskrbe, a hkrati želimo, da so čim bolj slikovite in tudi uporabne v kulinaričnem smislu.

Do nedavnega je veljalo nepisano pravilo, da se za ocvetličenje oken in balkonov vključuje izključno cvetoče okrasne rastline, vendar si sedaj zasaditev brez strukturnih rastlin praktično ne znamo več predstavljati. Prav tako se je mit o zasaditvah samo z okrasnimi rastlinami počasi razblinil, tako da sedaj vsebinsko lahko govorimo o sledečih sklopih:

- zasaditve z okrasnimi rastlinami: cvetočimi in strukturnimi

- zasaditve z okrasnimi rastlinami in zelišči

- zasaditve z okrasnimi rastlinami in vrtninami

- mešanica vsega prej že omenjenega

Pri mešanih zasaditvah je potrebno kar nekaj vedenja o posameznih rastlinah, ki jih želimo vključiti v poletno, tako rekoč neposredno sobivanje. Z ustreznim izborom si lahko prihranimo marsikatero neprijetno izkušnjo, kot je neugleden izgled zasaditve, s tem pa, ko prisluhnemo rastlinam, preprečimo razvoj določenih bolezni ali pa se izognemo napadu škodljivcev.

Nezahtevne zasaditve strukturk

Z vključitvijo strukturk dobimo že polovično obarvanost korita, saj pri njih nismo vezani na intenziteto cvetenja, temveč le na barvo listja, ki je z vsakim dnem gostejše in manj dovzetno na vremenske neprilike. Cvetje je mišljeno bolj kot dodatek, če ga pa ne bi bilo, bi strukturke na svojstven način barvno zapolnile vrzel.

Med delno prevešajočimi mehkimi pisanolistnimi medenimi travami - Holcus mollis 'Albo - variegatus', kot dvoje oči izstopita torenija - Torenia fournieri 'Summerwave Rose' in T. four. 'Summerwave Blue', nad vsemi pa se na sredini gosposko ponaša pisanolistna kopriva - Coleus x blumei 'Peter's Wonder'

Strukturki sladki krompir ali batata - Ipomoea batatas 'Marguerite' in moljevka - Plectranthus fruticosus 'Variegatus', popolnoma enakovredno in nepogrešljivo gresta vštric z mešanico cvetočih mesnatih pelargonij - Pelargonium x peltatum 'Grandeur' in bršljank - P. 'Ville de Paris'.

Kulinarične zasaditve

Nadvse priročno je, kadar se na kuhinjskem oknu najde mesto za vrtnine in začimbe. Prijetno je odpreti okno in tik pred kosilom nabrati sestavine, npr.: za paradižnikovo solato ali omake, juhe, kot tudi domač pesto, ali pa stegniti roko in nabrati zelišča, s katerimi aromatiziramo sadno kupo, naredimo osvežilni koktajl ali čaj.

Zasaditev kuhinjskega okna: koktajl previsni rdeči paradižnik - L. 'Tumbling Tom Red', rdečelistna grmičasta bazilika - Ocimum 'Magic Blue', česnov drobnjak - Allium tuberosum 'Neko', pritlikav curry - Helichrysum italicum 'Aladin', zlati origano - Origanum vulgare 'Goldtaler', poprova meta - Mentha x piperita, citronska verbena - Lippia citriodora, koktajl previsni rumeni paradižnik - L. 'Tumbling Tom Yellow'.

Mini zelenjavni vrt na balkonu, kjer zasadimo: por - Allium porrum, blitvo - Beta vulgaris var. vulgaris 'Bright Lights', stebelno zeleno - Apium graveolens var. dulce, cvetačo - Brassica oleraceavvar. botrytis ter cvetoči timijan - Thymus vulgaris

Mini zelenjavni vrt na balkonu, kjer zasadimo: por - Allium porrum, blitvo - Beta vulgaris var. vulgaris 'Bright Lights', stebelno zeleno - Apium graveolens var. dulce, cvetačo - Brassica oleraceavvar. botrytis ter cvetoči timijan - Thymus vulgaris

Vodilna rastlina naj bo preizkušena in trpežna. Poleg tradicionalnih pelargonij, tako visečih kot pokončnih ali dišečih, so za sončno lego hvaležne bolivijske begonije in izvedenke z zvončastimi cvetovi v različnih barvnih niansah. Dodajmo dišavnice, kot so: timijan, sivka, žajbelj, viseči rožmarin, bazilika, neprava vanilija, ali listnate, kot so: afriški smilj, grenkuljica, hojhere, dihondre ipd. Zapolnimo korito še z drobno cvetočimi, kot so: mleček, bidens, verbena, lantana, skevola. Višino na sončni legi bodo odlično poudarile cvetoče trave: gavre, perjanke, salvije ipd.

Redna oskrba

Vodi za zalivanje skozi celotno rastno sezono vsaj enkrat tedensko dodajamo gnojilo s kar 11 vitamini in morskimi algami. Za cvetoče je to Plantella Cvet, ki ima dodane še aktivatorje cvetenja, za listnate pa Plantella List. V primeru velikih temperaturnih sprememb in stresnih situacij bo rastlinam v veliko pomoč tekoče organsko gnojilo z biostimulanti Bio Plantella Vita, ki najhitreje deluje, če ga škropimo po listih. Rastline ob zalivanju opazujemo, da zaznamo morebitne spremembe zaradi napada škodljivcev, bolezni ali drugih dejavnikov. Le če bomo ukrepali v začetni fazi, bomo lahko uspešni.


Avtorji: Strokovnjaki agronomi Kluba Gaia


  

Obiskovalcem spletne strani seniorji.info je na voljo brezplačni ogledni izvod revije Gaia, ki ga lahko naročite na gaia@klubgaia.com ali na brezplačno telefonsko številko Kluba Gaia 080 81 22.


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save Save

- Vrni se nazaj na MOJ VRT

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  SVETOVALNI SERVIS: Okrasni grmi
Gost oddaje je Peter Ribič z Biotehniškega centra Naklo.
četrtek, 24.5.2018
 
  Kako do živih tal v vrtu?
Če so tla bogata s hranili, je taka tudi naša hrana.
petek, 27.4.2018
 
 
 
 


 
Save Save
Anketa
Ali verjamete astrološkim napovedim?
  Verjamem in redno spremljam horoskop.
  Prebiram horoskop, ampak ne verjamem vsemu, kar piše.
  Ne verjamem, da lahko nekdo vsem ljudem napove enako.
  Zaupam samo določenim ljudem, da se res spoznajo na astrologijo.
  Niti slučajno ne verjamem v te reči.
   
Št. glasov 40