pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Priprava vrta na novo vrtnarsko sezono
torek, 13.3.2018
         

Ko se bliža konec zime, vrtičkarji vedno bolj pogledujete na vrt ter razmišljate o prvih spomladanskih opravilih. Eno takih je prav gotovo priprava vrta na prve setve, kar v prvi vrsti vključuje obdelavo tal in osnovno gnojenje.

Kako se lotiti prvih del na zelenjavnem vrtu, kdaj tla prekopavati in kdaj samo rahljati? Zakaj organsko gnojenje tal, kakšne so njegove prednosti in kakšne sploh vrste organskih gnojil?

Najprej prekopavanje ali globoko rahljanje

Nekateri ste glavno že opravili jeseni. Prelopatali ste zemljo in dodali organsko gnojilo. Druge čaka to opravilo zgodaj spomladi, ko bodo tla dovolj suha, da jih lahko začnete obdelovati. Če je vaša prst težka ali srednje težka, jo prekopljite. Lahka peščena tla pa lahko samo globoko prerahljajte.

Organsko gnojenje

Ključ rodovitnosti pa je kljub dobri pripravi tal prav gotovo kakovostno organsko gnojilo. Pri tem je bistveno, da ohranite živa bitja v tleh, ki predelujejo hranila ter v sodelovanju med tlemi in koreninami rastline oskrbujejo rastline z vsemi za rast in rodnost potrebnimi elementi in mikroelementi. Organska snov ima sposobnost, da vsrka vodo in hranila. Voda in minerali s tem ne odtečejo iz revnih peščenih tal in so na voljo rastlinam, da jih vsrkajo preko korenin. Prav tako pa med delci organske snovi nastanejo prazni prostori, ki se napolnijo z zrakom in izboljšajo prezračenost tal, kar je še posebej pomembno na slabo odcednih glinenih tleh.

Kakovostna organska gnojila

Organsko gnojilo naj bo kakovostno in enostavno za uporabo. Zavedati se morate, da je za dobro uspevanje rastlin pomembna stalna in dobra sestava tal. Tako je npr. 100% organsko gnojilo Plantella Organik v obliki pelet, ki jih po prekopani, zrahljani in izravnani zemlji preprosto potresete in nato prekrijete s tanko plastjo prsti. Uporabite ga lahko jeseni ali spomladi, saj se hranila sproščajo odvisno od temperature tal. Za plodovke uporabite Plantella Organik K z dodatkom kalija. Če želite tla oživiti, dodate Biogreno z večjo vsebnostjo mikroorganizmov.

Gnojila za manjše vrtove

Za vse, ki vrtnarite na manjšem ekološkem vrtu, pa je odlična rešitev gnojilo Bio Plantella Nutrivit Univerzal, 100% organsko gnojilo v obliki granul z uravnoteženim razmerjem glavnih elementov in visoko vsebnostjo huminskih in fulvinskih kislin. Vsaka rastlina potrebuje nekoliko različna, posebej njej prilagojena hranila, zato za jagode in jagodičevje uporabite posebno gnojilo, namenjeno tem rastlinam, ki vsebuje še dodatek naravnega fosforja za boljši okus sadja. Za plodovke uporabite Bio Plantella Nutrivit za paradižnik in plodovke, ki vsebuje dodatek kalija, ki ga te rastline še posebej potrebujejo. Tudi zelene listnate rastline imajo svoje posebne zahteve, zato jim je namenjen poseben Bio Plantella Nutrivit za listnato zelenjavo. Tako Plantella Organik kot tudi gnojilo Bio Plantella Nutrivit sta toplotno razkuženi gnojili, tako da ne vsebujeta semen plevelov in bolezenskih klic.

Strokovnjaki agronomi Kluba Gaia

Klub Gaia


Obiskovalcem spletnega portala seniorji.info je na voljo brezplačni ogledni izvod revije Gaia, ki ga lahko naročite na gaia@klubgaia.com ali na brezplačno telefonsko številko Kluba Gaia 080 81 22.Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSaveSave
Setveni koledar

- Vrni se nazaj na MOJ VRT

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Zaščita jablan
Pri jablanah sta najpogostejši bolezni škrlup in jablanova plesen.
nedelja, 11.3.2018
 
  Priprava visoke grede
Kako jo pripraviti.
sobota, 10.3.2018
 
  Gnojenje vrta
Katere napake delamo pri gnojenju?
petek, 9.3.2018
 
  Kako do deževnikov v vrtu
Deževniki nam povedo, da imamo zdravo, biološko živo vrtno zemljo.
četrtek, 8.3.2018
 
 
 
 


 
Save Save