pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Nasveti za odličen paradižnik
četrtek, 28.5.2015
         

Paradižnik ima rad toploto, deževna leta pa mu niso najbolj pisana na kožo. Kljub temu pa smo lahko z nekaj ukrepi pri vzgoji paradižnika prav uspešni tudi v deževnih poletjih.
 
V dobro pripravljenih gredicah, ki smo jim dodali visokokakovostno dolgodelujoče organsko gnojilo v obliki pelet Plantella Organik, ki hranila sprošča glede na temperaturo in potrebe rastline, smo paradižniku zagotovili dober začetek. Paradižnik namreč potrebuje veliko primerno razporejene hrane, ker se ob preveliki količini tvori večje število listov, to pa pomeni manj plodov in več možnosti za nastanek bolezni in škodljivcev.

Paradižnik: gojenje, uporaba, bolezni - informacije in nasveti


Ker je ta vrtnina precej požrešna, ji je tako kot drugim plodovkam poleti potrebno dodajati hranila. Najbolje, da jo dognojujemo z organskim tekočim gnojilom z dodatkom morskih alg Bio Plantella Vrt.

Paradižnik potrebuje dovolj prostora
Idealna razdalja med rastlinami v vrtu je vsaj 70 cm, sicer smo ustvarili idealne pogoje za najnevarnejšo paradižnikovo bolezen, krompirjevo plesen. Ta za svoj razvoj potrebuje le šest ur vlage – v gostih nasadih zadostuje že kapljica rose pri temperaturi nad dvajset stopinj Celzija.

Če imamo v vrtu sicer malo prostora, lahko med sadike paradižnika posadimo solato berivko, glavnato solato ali nadzemno kolerabico. Avgusta posejemo motovilec ali špinačo, ki bosta zavetja pred žgočim soncem zelo vesela. Ob robu gredice nam v boju pred paradižnikovimi boleznimi pomagajo meta, bazilika in kamilica, za privabljanje koristnih organizmov in čebel pa poskrbijo žametnica, ognjič in kapucinka. Gladiol in dalij v bližino paradižnika ne sadimo. 

Zaščita pred boleznimi
Najbolje je, da paradižnik zaščitimo s posebno streho, ki pa mora biti postavljena dovolj visoko. Pomagamo si tudi z ekološkimi pripravki, s katerimi paradižnik krepimo še preden se bolezen pojavi, redno pa jih uporabljamo enkrat na teden in po vsakem večjem deževju. 

V ta namen lahko uporabimo ekološki pripravek na osnovi njivske preslice Bio Plantella Natur-F ali pa na osnovi sojinega licitina Bio Plantella Super-F, ki okoli rastline naredi ovoj in tako bolezni prepreči vdor v rastlino.

Paradižnik: gojenje, uporaba, bolezni - informacije in nasveti
 


Rastlina naj ostane zračna
Poleti odstranjujemo zalistnike ko so čim manjši, da ne povzročimo prevelikih ran. Pred odstranjevanjem se izogibamo krompirjevi gredici, da s prsti in oblačili ne prenesemo glivic iz krompirja na paradižnik.

Enako velja tudi, ko poleti paradižnike obiramo. Da bo nasad čim bolj zračen, paradižniku odstranjujemo tudi spodnje liste. Pričnemo tedaj, ko so prvi plodovi veliki kot večji oreh, odstranimo pa vse liste do prvih plodov. List ob plodu pustimo. Pozneje enakomerno odstranjujemo do pet listov na teden po celi rastlini.

Paradižnik: gojenje, uporaba, bolezni - informacije in nasveti

Da plodovi v vročem in suhem poletju ne bodo propadali, rastlino listno dognojujemo s Plantella tekočim kalcijevim gnojilom, za večjo odpornost na bolezni, škodljivce in stresne pogoje pa vsakih štirinajst dni dodajamo tudi naravni vitaminski kompleks Bio Plantella Vita, ki zlasti z vitamini skupine B rastline krepi.

Strokovnjaki Kluba Gaia

Obiskovalcem spletnega portala seniorji.info je na voljo brezplačni ogledni izvod revije Gaia, ki ga lahko naročite na gaia@klubgaia.com ali na brezplačno telefonsko številko Kluba Gaia 080 81 22.
Spletna stran: www.klubgaia.com.


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

- Vrni se nazaj na MOJ VRT

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Vremenska napoved - projekcije
Vreme in vremenska napoved, temperatura zraka in morja, veter, padavine, biovreme ...
petek, 1.1.2016
 
  Toča in rastline
Ko nas toča preseneti in nam ne uspe pravočasno umakniti ali zavarovati rastlin smo razočarani, žalostni... Kaj storiti?
sreda, 27.7.2016
 
  Poletna oskrba in nega sadnega drevja
Poletje je čas uživanja sadov spomladi vloženega dela, ne smemo pozabiti na najnujnejšo oskrbo sadnih rastlin.
nedelja, 26.7.2015
 
  Nasveti za najlepšo trato
Zdi se, da vzdrževanje lepe zelenice ni zahteven projekt, izkušnje naših poslušalcev pričajo, da temu ni tako.
sobota, 24.6.2017
 
  Toča in rastline
Ko nas toča preseneti in nam ne uspe pravočasno umakniti ali zavarovati rastlin smo razočarani, žalostni... Kaj storiti?
sreda, 27.7.2016
 
 

četrtek, 1.1.1970
 
  Kako pravilno zalivamo?
Poletje vselej prinese tudi dneve, ko moramo rastlinam v vrtu pomagati z namakanjem. Za razliko od zalivanja...
ponedeljek, 10.8.2015
 
 
 
 


 
Save Save