pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  VIDEO NOVICE  
  SREDIŠČA DRUŽENJA  
  MEDGENERACIJSKO  
  KULTURNI DOGODKI  
  PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
  POČITNICE, HOTELI, APARTMAJI  
  MOJE ZDRAVJE  
  MOJE ZDRAVJE - INFORMACIJE  
  VAROVANA STANOVANJA  
  POKOJNINE IN FINANCE  
  GLASBA  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  IZLETI IN ŠPORT  
  IZOBRAŽEVANJE  
  POMOČ IN OSKRBA  
  TURISTIČNE KMETIJE  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  MOJ HOBI  
  BLOG  

 

   
 
   
 
     

 
Maja je čas za plodovke
sobota, 9.5.2015
         

Maja lahko posadimo še na mraz bolj občutljive vrtnine, predvsem kumare, buče, bučke, pa tudi paradižnik, papriko in jajčevec. Poleg sajenja je že sedaj potrebno pomisliti tudi na varstvo in ustrezno prehrano.

Plodovke, kot so paradižnik, jajčevec, paprika, buče, bučke, kumarice, lubenice in melone izvirajo iz tropskih krajev, zato obožujejo toploto in vlago. Najpogumnejši jih sadijo že v začetku maja, bolj zanesljivo pa je, da s sajenjem še malo počakamo. Po prvem maju že lahko opravimo setev kumar in bučk, v sredini meseca sadimo sadike paradižnika, paprike in drugih plodovk.

Rastline premišljeno kombiniramo
V ekološkem vrtnarjenju je še posebej pomembno, da sadimo vrtnine v mešanih kulturah. S pravo kombinacijo različnih vrst zelenjave zmanjšujemo izčrpavanje tal in bolje izrabimo prostor, zato je pridelek večji. Rastline rastejo boljše, se lepše razvijajo in imajo polnejši okus. Združba enakih rastlin je tudi veliko bolj izpostavljena škodljivcem in boleznim kot mešani posevki. Tako lahko zraven kumar sadimo sladko koruzo, na katero obesimo visok fižol. Kumare lahko sadimo tudi na folijo ali ob mrežo z oporo.

Buče in bučke se bodo v vrtu dobro počutile, saj nimajo slabih sosedov. Paradižnik sadimo dovolj narazen, to pa je skoraj tri četrt metra. Ker nam v začetku rasti ostaja veliko prostora, ga lahko izkoristimo za sajenje solate. V zelenjavnem vrtu se vse bolj uveljavlja tudi jajčevec, ki pa nima dobrih »odnosov« s paradižnikom in krompirjem. Ne mara ju tudi paprika, pri kateri je potrebno poudariti še, da ni potrebno saditi dveh sadik skupaj. Med slabe sosede paprike uvrščamo tudi metuljnice, kot so bob, grah in fižol.

Poskrbimo za ustrezno prehrano
Za plodovke je dobrodošlo gnojenje z organskimi gnojili. Ker so velike porabnice kalija, jih  je tega navadno potrebno dodajati, kar smo do sedaj največkrat lahko dosegli le z mineralnimi gnojili. Na trgu je tako dobrodošla novost organsko gnojilo Plantella Organik K, ki je obogateno z naravnimi viri kalija. Prav zaradi visoke vsebnosti kalija je še posebej primerno za plodovke. Med letom večkrat uporabimo tudi tekoče organsko gnojilo na osnovi morskih alg Bio Plantella Vrt, s katerim poleg plodovk zalivamo tudi kapusnice.


 
Pravočasno poskrbimo za zaščito pred boleznimi in škodljivci
Paradižnik je najpogosteje žrtev krompirjeve oz. paradižnikove plesni. Največ sivih las nam povzroča ravno v času obiranja. Če je vreme zelo vlažno in hladno, se bolezen širi hitreje. Zato je pomembno redno škropljenje s pripravkom na osnovi sojinega lecitina Bio Plantella Super-f. Poleg varstva je potrebno upoštevati tudi kolobar, izbiro odpornejših sort, dobrih sosedov ter primernih razdalj sajenja. Pomembno je tudi, da zalistnike in plodove pobiramo v suhem vremenu, rastlin pa ne zalivamo z vodnim curkom in ne po listih.

Kumare v vlažnem in hladnem vremenu napada kumarna plesen, ki povzroči, da listje nenavadno hitro propade. Pepelasta plesen se pojavlja navadno bolj proti koncu poletja, ker ji ugaja suho in vroče vreme. Zasledimo jo tudi na bučah. Proti kumarni plesni in pepelovki rastline redno krepimo s pripravkom na osnovi njivske preslice Bio Plantella Natur-f.

S plesnijo na papriki ne bomo imeli težav, pač pa nam sive lase navadno povzročajo bolezni bakterijskega izvora. Jajčevca bolezni navadno ne ogrožajo, imajo pa njegove liste radi koloradski hrošči, ki jih, tako kot na krompirju, redno obiramo in zatiramo s pripravkom na osnovi naravnega piretrina Bio Plantella Flora verde.

Za zdrave rastline se je torej potrebno potruditi. V ekološkem vrtnarjenju vedno velja pravilo, da je bolje preprečevati kot zdraviti.

Iz arhiva kluba Gaia, strokovnjaki Kluba Gaia

Obiskovalcem spletnega portala seniorji.info je na voljo brezplačni ogledni izvod revije Gaia, ki ga lahko naročite na gaia@klubgaia.com ali na brezplačno telefonsko številko Kluba Gaia 080 81 22.
Spletna stran: www.klubgaia.com. 

- Vrni se nazaj na MOJ VRT

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Sajenje plodovk
Paradižnik, paprika, kumare, buče in bučke ter ostale plodovke so tudi pri Slovencih zelo priljubljene.
petek, 17.5.2013
 
  Cepljenje sadnega drevja
Kdaj in kje nabirati cepiče, kako je z njihovim shranjevanjem, kdaj in kako cepiti sadno drevje?
četrtek, 2.4.2015
 
  Ali veste da prepih škoduje rastlinam?
Moramo biti pozorni, da z nihanjem temperature ali s prepihom zaradi odprtih oken ne škodujemo rastlinam.
četrtek, 17.11.2011
 
 

četrtek, 1.1.1970
 
  Redna skrb za zdravje rastlin 1. del
Potrebno je redno pregledovanje rastlin, da lahko pravočasno ukrepamo ob pojavu bolezni ali škodljivca.
sreda, 13.5.2015
 
  Pozor: Radič brez grenkega okusa
Radič lahko s svojim nekoliko grenkim okusom odžene marsikaterega ljubitelja različnih prilog in solat. Zato se...
sobota, 29.10.2011
 
  Prihaja čas prvega gnojenja
Začetek marca velja za pravi čas za prvo spomladansko dognojevanje.  Kdaj gnojiti in kako določiti pravi odmerek?
sobota, 19.3.2011