pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
   
 
Maja je čas za plodovke
nedelja, 1.5.2016
         

Maja lahko posadimo še na mraz bolj občutljive vrtnine, predvsem kumare, buče, bučke, pa tudi paradižnik, papriko in jajčevec. Poleg sajenja je že sedaj potrebno pomisliti tudi na varstvo in ustrezno prehrano.

Plodovke, kot so paradižnik, jajčevec, paprika, buče, bučke, kumarice, lubenice in melone izvirajo iz tropskih krajev, zato obožujejo toploto in vlago. Najpogumnejši jih sadijo že v začetku maja, bolj zanesljivo pa je, da s sajenjem še malo počakamo. Po prvem maju že lahko opravimo setev kumar in bučk, v sredini meseca sadimo sadike paradižnika, paprike in drugih plodovk.

Rastline premišljeno kombiniramo
V ekološkem vrtnarjenju je še posebej pomembno, da sadimo vrtnine v mešanih kulturah. S pravo kombinacijo različnih vrst zelenjave zmanjšujemo izčrpavanje tal in bolje izrabimo prostor, zato je pridelek večji. Rastline rastejo boljše, se lepše razvijajo in imajo polnejši okus. Združba enakih rastlin je tudi veliko bolj izpostavljena škodljivcem in boleznim kot mešani posevki. Tako lahko zraven kumar sadimo sladko koruzo, na katero obesimo visok fižol. Kumare lahko sadimo tudi na folijo ali ob mrežo z oporo.

Buče in bučke se bodo v vrtu dobro počutile, saj nimajo slabih sosedov. Paradižnik sadimo dovolj narazen, to pa je skoraj tri četrt metra. Ker nam v začetku rasti ostaja veliko prostora, ga lahko izkoristimo za sajenje solate. V zelenjavnem vrtu se vse bolj uveljavlja tudi jajčevec, ki pa nima dobrih »odnosov« s paradižnikom in krompirjem. Ne mara ju tudi paprika, pri kateri je potrebno poudariti še, da ni potrebno saditi dveh sadik skupaj. Med slabe sosede paprike uvrščamo tudi metuljnice, kot so bob, grah in fižol.

Poskrbimo za ustrezno prehrano
Za plodovke je dobrodošlo gnojenje z organskimi gnojili. Ker so velike porabnice kalija, jih  je tega navadno potrebno dodajati, kar smo do sedaj največkrat lahko dosegli le z mineralnimi gnojili. Na trgu je tako dobrodošla novost organsko gnojilo Plantella Organik K, ki je obogateno z naravnimi viri kalija. Prav zaradi visoke vsebnosti kalija je še posebej primerno za plodovke. Med letom večkrat uporabimo tudi tekoče organsko gnojilo na osnovi morskih alg Bio Plantella Vrt, s katerim poleg plodovk zalivamo tudi kapusnice.


 
Pravočasno poskrbimo za zaščito pred boleznimi in škodljivci
Paradižnik je najpogosteje žrtev krompirjeve oz. paradižnikove plesni. Največ sivih las nam povzroča ravno v času obiranja. Če je vreme zelo vlažno in hladno, se bolezen širi hitreje. Zato je pomembno redno škropljenje s pripravkom na osnovi sojinega lecitina Bio Plantella Super-f. Poleg varstva je potrebno upoštevati tudi kolobar, izbiro odpornejših sort, dobrih sosedov ter primernih razdalj sajenja. Pomembno je tudi, da zalistnike in plodove pobiramo v suhem vremenu, rastlin pa ne zalivamo z vodnim curkom in ne po listih.

Kumare v vlažnem in hladnem vremenu napada kumarna plesen, ki povzroči, da listje nenavadno hitro propade. Pepelasta plesen se pojavlja navadno bolj proti koncu poletja, ker ji ugaja suho in vroče vreme. Zasledimo jo tudi na bučah. Proti kumarni plesni in pepelovki rastline redno krepimo s pripravkom na osnovi njivske preslice Bio Plantella Natur-f.

S plesnijo na papriki ne bomo imeli težav, pač pa nam sive lase navadno povzročajo bolezni bakterijskega izvora. Jajčevca bolezni navadno ne ogrožajo, imajo pa njegove liste radi koloradski hrošči, ki jih, tako kot na krompirju, redno obiramo in zatiramo s pripravkom na osnovi naravnega piretrina Bio Plantella Flora verde.

Za zdrave rastline se je torej potrebno potruditi. V ekološkem vrtnarjenju vedno velja pravilo, da je bolje preprečevati kot zdraviti.

Vir, foto: Kluba Gaia

- Vrni se nazaj na MOJ VRT

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

 
 
 


 
Save Save