seniorji.info - Lepa domača trata
 
pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Lepa domača trata
 
         

Med glavna pomladna dela prištevamo urejanje trate okoli hiše. Pomembno si je vzeti čas za to delo, saj jo bomo tako pripravili na novo sezono. S pravilnim gnojenjem, ustrezno košnjo bo trata pripravljena na vse izzive sezone.

Ogled zelenice in odstranjevanje mahu

Pregledamo vse kotičke naše parcele in ocenimo, kaj vse bomo potrebovali za ureditev trate. Prvo delo je odstranitev mahu. Uporabimo sredstvo Plantella Proti mahu 3v1, ki vsebuje železo, kremenove peske in osnovna hranila. Sredstvo posujemo po mahu zjutraj ali zvečer, ko je mah vlažen, saj se ga bo sredstvo tako dobro oprijelo. Čez nekaj dni se mah posuši, porjavi ali počrni in šele tedaj ga odstranimo z železnimi grabljami. Ne grabimo zelenega mahu, ker ga bomo le raznesli po preostali zelenici. Kremenovi peski v sredstvu rahljajo zemljo, hranila pa pomagajo trati k dobremu zagonu rasti.

Naslednja je košnja

S toplimi temperaturami in pomladnim dežjem začne trava bujno odganjati. Pomembno je, da jo na začetku kosimo na višino 4 – 5 cm in ne nižje, ker je še vedno oslabljena od zime. Če jo kosimo prenizko, bo potrebovala bistveno več časa, da se okrepi in začne rasti. Na začetku vso trato pregrabimo in tako odstranimo odmrlo travo. Pogosto so moteči tudi iztrebki deževnikov, glistine. Pograbimo jih in dodamo na kompost, ker vsebujejo veliko hranil.

Sledi gnojenje

Poleg pravilne košnje je najbolj pomembno spomladansko opravilo gnojenje. Zagotoviti moramo vsa potrebna hranila za pravilen razvoj in dober zagon trave, ki se mora do poletnih vročin dobro okrepiti in lepo razrasti. S klasičnim Plantella Specialnim gnojilom za vse vrste trav gnojimo enkrat na mesec: aprila, maja in junija. Ne pozabimo na junijsko gnojenje, ker z njim okrepimo trato, ki bolje preživi poletne sušne razmere. Vedno smo pozorni, da gnojimo pred dežjem ali po gnojenju trato dobro zalijemo. Moderno linijo gnojil pa predstavlja membransko gnojilo Plantella Formula 365 za travo. Pri tem gnojilu se hranila sproščajo iz membrane glede na zunanjo temperaturo in vlago. Z njim gnojimo le enkrat na leto, saj si rastlina postreže po potrebi . Če bomo na novo sejali travo, uporabimo za temeljno gnojenje organsko gnojilo Plantella Organik, ki je povsem naravnega izvora in ne vsebuje bolezni in plevelov ter je dovoljen v ekološki pridelavi. Po zemlji ga potresemo 2 tedna pred setvijo, narahlo zagrnemo z zemljo in dobro zalijemo. Zelo pomembno je uporabiti organsko gnojilo Platnella Organik na parcelah, kjer smo ali bomo na novo navozili zemljo, ki jo je potrebno oživiti.

Zračenje je pomembno

  

Dobro prezračena tla pomenijo odlične pogoje za dobro razraščen koreninski sistem travne ruše. Tako voda dobro odteka in se zmanjša možnost gnilob in ostalih bolezni. Z zračenjem vedno počakamo vsaj do druge ali tretje košnje. Nato z ventrikulatorjem ali vilami prezračimo tla. Ko so prezračena, potresemo Plantella Kremenove peske in jih enostavno z metlo pometemo v odprtine. Trata bo veliko bolj gosta in odporna na obremenitve. Če je trata

namenjena igrišču, športnemu ali le za igro otrok oziroma po njej pogosto hodimo, jo prezračimo vsako leto, drugače pa le na dve leti.

Sejanje prave travne mešanice

Spomladi opazimo velike zaplate gole zemlje. Za dosejevanje uporabimo travno mešanico z oplaščenim semenom Plantella Contessa. To seme vsebuje hranila, kar pomeni boljšo začetno rast, prav tako ga veter ne odnese in ptiči ga ne pojedo. Za različne lege je najbolje uporabiti specifične mešanice. Tako za senčne lege uporabimo Plantella Vivo, ki ima lepo temno zeleno barvo in je primerna za severne lege hiš, pod drevesi, grmi in na ostalih senčnih legah. Če potrebujemo odporno in trpežno travo za vroče in sušne razmere pa izberemo Plantella Adria. Če pa imamo mešane lege na parceli, uporabimo Plantella Univerzal, ki je dobro odporna na gaženje, hitro kali in da lepo temno zeleno barvo.


Strokovnjaki agronomi Kluba Gaia


  

Obiskovalcem spletne strani seniorji.info je na voljo brezplačni ogledni izvod revije Gaia, ki ga lahko naročite na gaia@klubgaia.com ali na brezplačno telefonsko številko Kluba Gaia 080 81 22.


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save Save

- Vrni se nazaj na MOJ VRT

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Halo TV: Spomladanska opravila na zelenjavnem vrtu
Agronom svetuje ...
torek, 10.4.2018
 
  Trati dajmo vse, kar rabi
Želimo lepo trato? Bližajo se pomladanski meseci in narava se počasi prebuja.
sobota, 7.4.2018
 
  Trendi v vrtnarjenju
Glede barv nekateri imenujejo 2018 tudi mango leto.
ponedeljek, 2.4.2018
 
  Debel krompir
S krompirjem je nujno treba kolobariti, na istem mestu je lahko šele po 4 letih.
sobota, 3.3.2018
 
 
 
 


 
Save Save
Anketa
Ali verjamete astrološkim napovedim?
  Verjamem in redno spremljam horoskop.
  Prebiram horoskop, ampak ne verjamem vsemu, kar piše.
  Ne verjamem, da lahko nekdo vsem ljudem napove enako.
  Zaupam samo določenim ljudem, da se res spoznajo na astrologijo.
  Niti slučajno ne verjamem v te reči.
   
Št. glasov 6