pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
 
Čas je za trgatev
sreda, 13.9.2017
         


Z gotovostjo lahko rečemo, da so redki Slovenci, ki niso vsaj videli, če ne gojili v vrtovih, na brajdah ali ograjah in zidovih tako imenovane trte samorodnice ali strokovno direktno rodne hibride.

  

Večina omenjenih sort je nepogrešljivih slovenskim gospodinjam, predvsem pri pridelavi grozdnega soka ali uporabi kot sadež v različnih sladicah, njihovim možem pa so v preteklosti služile za pridelavo vina.

Skupna značilnost teh sort je, da pri predelavi (pasteriziranju, filtriranju in podobno) ohranjajo prijetno aromo kot tudi barvo, kar je pri predelavi grozdja sort žlahtne vinske trte (cabernet sauvignon, merlot, chardonnay, rebula in druge) težko doseči.

Vse naštete samorodnice so bolj ali manj dvo- ali trivrstni križanci ameriških (Vitis labrusca, Vitis riparia, Vitis aestivalis, Vitis rupestris itd.) in evropske vrste (Vitis vinifera L.) trt.

Navedene samorodnice, ki bogatijo naše vrtove, imenujemo tudi 'stare amerikanke'; v Evropo so jih prinesli v drugi polovici 19. stoletja, ko je trtna uš (Dactylosphaera vitifoliae), prav tako iz Severne Amerike, uničila skoraj vse trte. Opazili so, da so te trte odporne proti novemu škodljivcu v Evropi, in prav zato so jih začeli širiti in saditi. Po nekaj desetletjih so osvojile vso Evropo, ampak k sreči niso nadomestile sort, ki so bile v evropskem prostoru gojene že tisočletja.

  

Pridelava dobrega vina je dandanes že prava umetnost, najboljši vinogradniki si znanje pridobivajo tudi na specializiranih tečajih in predavanjih.
Obstajajo pa določena splošna pravila, ki nam, če se jih vestno držimo in smo vsaj malo spretni z grozdjem, zagotovo prinesejo dobre rezultate.

Svoje kleti bomo kaj kmalu lahko napolnili z odličnim mladim vinom. Pridnost in skrb, ki ju posvetimo trti, je ob ugodnih vremenskih razmerah bogato poplačana. Če smo trto redno krepili z naravnim vitaminskim kompleksom, ki povečuje odpornost proti zunanjim stresom in vremenskim razmeram, in jo pred škodljivci zaščitili z naravnim insekticidom na osnovi ogrščičnega olja, se naše grozdje v času trgatve ponosno bohoti izpod listja.

Pri trgatvi pazimo na vreme
Trgatev je prvi in nikakor ne zanemarljivi korak pri predelavi grozdja, zato se je nanjo potrebno dobro pripraviti. Posoda in oprema morata biti dobro očiščeni, leseni sodi ovinjeni, ostala oprema iz kovin pa posebej zaščitena s posebnim premazom; ostanki kovin v vinu so namreč neprijeten dodatek, ki ga zelo težko odstranimo.

Trgatev naj poteka v suhem vremenu. Ker želimo, da je rdeče grozdje že ogreto za čim prejšnje vretje, ga trgamo le ob toplem vremenu. Pri belih sortah želimo začetek vrenja za nekaj časa zadržati, da jih vmes razbistrimo. Na trgatev se zato odpravimo zjutraj, ko je grozdje še ohlajeno, sicer bomo morali začetek vrenja zadržati z dodatkom prostega žvepla.

Iz arhiva Kluba Gaia, strokovnjaki Kluba Gaia

- Vrni se nazaj na MOJ VRT

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Jesensko gnojenje - kdaj in kako?
Vrtičkarji jeseni začnejo razmišljati o opravilih, ki naj bi poskrbela, da bo zemlja tudi prihodnje leto rodovitna...
petek, 16.9.2011
 
  Jagodičje - kako ga gojiti, naj recepti
Kako oskrbovati grme jagodičja, rešiti težave z njimi, kako iz posameznih vrst jagodičja pripraviti okusne jedi…
sreda, 20.7.2011
 
  Grelna odeja za hladne jesenske dni
Jeseni je konec, prihaja zima. Za vse, ki rabite več topline, vam priporočamo prijetno toplo in mehko odejo...
sobota, 30.10.2010
 
  Vremenska napoved - projekcije
Vreme in vremenska napoved, temperatura zraka in morja, veter, padavine, biovreme ...
petek, 1.1.2016
 
  Jabolka za ozimnico in zdravje
Eno jabolko na dan odžene zdravnika stran - o skrbi za jablane in pripravi ozimnice bomo govorili v servisu...
torek, 20.9.2011
 
  Kako pravilno skladiščimo krompir?
S pravilnim skladiščenjem bomo krompir lahko dolgo obdržali lepega, zdravega in predvsem uporabnega.
četrtek, 15.9.2016
 
 
 
 


 
Save Save
Anketa
Kaj naredite z ostanki hrane?
  Zavržem jih.
  Pojem jih kasneje.
  Iz njih pripravim novo jed.
  Obroke načrtujem tako, da hrana ne ostaja.
  Z njimi nahranim živali.
   
Št. glasov 42