seniorji.info - Tobak in bolezni srca in ožilja
 
pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Tobak in bolezni srca in ožilja
četrtek, 31.5.2018
         

Svetovni dan brez tobaka vsako leto obeležujemo 31. maja. Kajenju tobaka pripisujemo veliko breme bolezni in prezgodnjih smrti, zato na ta dan po vsem svetu opozarjamo na hude posledice uporabe tobaka in spomnimo na ukrepe, ki zmanjšujejo uporabo tobaka in tako varujejo zdravje ljudi. Letošnji dan obeležujemo pod geslom »Tobak in bolezni srca in ožilja«. Kajenje in pasivno kajenje (izpostavljenost tobačnemu dimu drugih) sta namreč eden najpomembnejših vzrokov za bolezni srca in ožilja. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) zato vse kadilce spodbujajo k opustitvi kajenja. Le popolna opustitev kajenja lahko pomembno zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja ter druge bolezni, ki jih povzroča tobak.

Poleg tradicionalnih tobačnih izdelkov se pri nas pojavljajo tudi drugi izdelki, ki vsebujejo nikotin, npr. elektronske cigarete, ki jih uporablja višji delež mladostnikov kot odraslih. Ob tej priliki želijo opozoriti, da je uporaba elektronske cigarete med mladostniki povezana s pomembnimi tveganji, zato je pomembno, da uporabo tovrstnih izdelkov med mladostniki preprečujemo.

Tobak in srčna obolenja

Zaradi bolezni srca in ožilja umre v svetu več ljudi kot zaradi kateregakoli drugega vzroka smrti. Ne glede na obsežne in resne posledice uporabe tobaka na zdravje srca in ožilja, pa javnost ne ve, da je tobak vodilni vzrok bolezni srca in ožilja in vzrok približno 12 % smrti zaradi bolezni srca in ožilja. Kadilci imajo 2 do 4-krat povečano tveganje za koronarno srčno bolezen in možgansko kap. Pasivno kajenje pa za 20─30 % poveča tveganje za pojav srčno-žilnih bolezni. Darina Sedlakova, vodja Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) za Slovenijo je povedala: »Evropska regija Svetovne zdravstvene organizacije ima najvišjo prevalenco kajenja, to je 28 %. Že ena pokajena cigareta na dan poveča tveganje za srčni infarkt in možgansko kap,« ter dodala: »Obstaja samo en nasvet - nikoli ne začnite kaditi. Če pa kadite, čim prej opustite kajenje. Dobra novica je, da je 15 let po opustitvi kajenja tveganje za koronarno srčno bolezen enaka tistemu pri osebi, ki ni nikoli kadila.«


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save Save

- Vrni se nazaj na MOJE ZDRAVJE

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Kajenje tobaka je ena najbolj razširjenih oblik zasvojenosti
Ob mesecu preprečevanja zasvojenosti.
petek, 17.11.2017
 
 
 
 


 
Save Save
Anketa
Ali verjamete astrološkim napovedim?
  Verjamem in redno spremljam horoskop.
  Prebiram horoskop, ampak ne verjamem vsemu, kar piše.
  Ne verjamem, da lahko nekdo vsem ljudem napove enako.
  Zaupam samo določenim ljudem, da se res spoznajo na astrologijo.
  Niti slučajno ne verjamem v te reči.
   
Št. glasov 40