pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Previdno z drobljenjem tablet ali kapsul
torek, 11.9.2018
         

Zdravila najpogosteje uživamo v tabletah ali kapsulah, ker ti dve obliki v farmacevtski industriji veljata za najbolj obstojni. “Če imate težave pri požiranju, na to opozorite že zdravnika ali farmacevta ob izdaji zdravila, saj ima le-ta od vseh zdravstvenih delavcev največ znanja o zdravilu in vam lahko kompetentno svetuje tudi o načinu uporabe zdravil. Prelamljanje tablet praktično nikoli ne zagotovi enakih odmerkov, zato določene tablete praviloma zaužijemo cele, saj lahko ob zaužitju nekoliko višjega odmerka hitro pride do pojava toksičnih učinkov,” opozarja predsednik Sindikata farmacevtov Slovenije Damir Domjan.

Nekaterih tablet ali kapsul se ne sme drobiti oziroma odpirati. Kot pojasnjuje Domjan, namreč poznamo tablete ali kapsule s prirejenim sproščanjem, ki v prebavilih postopoma in nadzorovano sproščajo učinkovino, zato delujejo dolgotrajneje. Če ne zaužijemo celih tablet, temveč jih zdrobimo, lahko povročimo, da se v telesu hitro in naenkrat sprosti večja količina zdravila. Kar pomeni, da se lahko pojavijo nezaželeni ali celo toksični učinki v telesu, lahko pa se zgodi celo, da zdravilo ne bo učinkovalo.

Gastrorezistentna obloga
Ta ščiti učinkovino pred kislim okoljem v želodcu in želodec pred učinkovino ter slednjo sprošča šele v tankem črevesu. “Če bi posegli v tak sistem, bi se učinkovina sprostila že v želodcu, kjer bi jo kisel želodčni sok razgradil in zdravilo ne bi bilo učinkovito,” razloži Domjan.

Obložene kapsule
Pri kapsulah dejansko obstaja nekaj manevrskega prostora, saj imajo nekatere izmed njih obložena zrnca, torej zrnca s prirejenim sproščanjem, ki jih imenujemo tudi gastrorezistentna zrnca. Ta nadzorovano sproščajo učinkovino in jo ščitijo pred želodčnim sokom. “V tem primeru bi kapsulo smeli odpreti in zaužiti vsebino, a šele, ko to možnost preverite pri farmacevtu. Pri tem je seveda treba biti previden, da zrnc ne zgrizete,” svetuje Domjan.

Filmsko obložene tablete
Obstajajo tudi filmsko obložene tablete, ki se v določenih primerih lahko prelomijo oziroma zdrobijo. Kot pri prejšnjih dveh primerih je to treba preveriti pri farmacevtu, ki mu je poznan razlog filmske obloge. “Z oblogo se lahko učinkovina zaščiti pred vlago in s tem izboljša obstojnost ali nas zaščiti pred kontaktno preobčutljivostjo, ki se razvije ob stiku učinkovine s kožo. Lahko pa je namen filmske obloge preprosto v lažjem požiranju,” pravi Domjan.

Ob prelomu tablete lahko vdihnete delce zdravila
Težave ob prelamljanju oziroma drobljenju tablet pa ne izhajajo samo iz farmacevtske oblike, ampak se lahko pojavijo tudi zaradi same učinkovine. Ob prelamljanju ali drobljenju tablet lahko vdihnemo delce tablet, kar ima lahko za osebo, ki ji zdravilo ni namenjeno, neželene posledice.


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save Save

- Vrni se nazaj na MOJE ZDRAVJE

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Med sedenjem telo dobesedno ugasne
Nekateri ljudje, starejši od 65 let, sede ali leže preživijo več kot deset ur dnevno.
sobota, 1.9.2018
 
  Ste utrudili jetra?
Stavek Vse mi gre na jetra ima veliko večjo težo, kot mu v navalu slabe volje pripišemo, ko ga izrečemo.
četrtek, 30.8.2018
 
  Zdravo črevo, srečno telo
Zakaj je urejena prebava ključna za zdravje?
sreda, 29.8.2018
 
 
 
 


 
Save Save