seniorji.info - Podelili nazive Štajerski zdravnik leta 2018
 
pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Podelili nazive Štajerski zdravnik leta 2018
torek, 29.5.2018
         

V Mariboru so razglasili prejemnike nazivov Štajerski zdravnik leta v petih kategorijah časnika Večer in Zdravniške zbornice. Na podlagi zahval, ki so jih svojim zdravnikom z glasovanjem izrekali bralci Večera, so bili podeljeni nazivi Štajerski zdravnik leta v kategorijah: družinski zdravnik, pediater, ginekolog in zobozdravnik. Strokovna komisija zdravnikov Zdravniške zbornice Slovenije pa je izbrala Medicinski dosežek štajerske regije.

Štajerski družinski zdravnik leta 2018

Dejan Kupnik, doktor medicine, specialist, dela kot družinski zdravnik v ambulanti Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca v Kamnici, hkrati pa je tudi predstojnik enote Splošno zdravstveno varstvo. Na Medicinski fakulteti v Mariboru predava kot gostujoči strokovnjak na področju družinske medicine in oživljanja, v središču njegovega zanimanja pa sta sporazumevanje s pacienti in oživljanje otrok. Do leta 2013 je delal kot zdravnik v enoti nujne medicinske pomoči.

Štajerski pediater leta 2018

Pediatrinja Mojca Švab Zavratnik, doktorica medicine, je specializacijo opravila v ZD dr. Adolfa Drolca Maribor, kjer se je od mentorja dr. Kurta Kanclerja naučila prisluhniti, opazovati in pomagati. Ob delu je veliko izkušenj pridobila tudi z vzgojo svojih štirih sinov, vse skupaj pa ji pomaga, da lahko danes v ambulanti v Šentilju s podporo lokalne skupnosti počne natanko to, kar si je od malega želela: poskuša biti tam, dostopna, sprejeta, v korist in pomoč.

Štajerski ginekolog leta 2018 

Ginekologinja Unita Zupanc je končala medicinsko fakulteto in specializacijo v Beogradu, tam je več kot deset let tudi delala. Pozneje jo je življenjska pot pripeljala v Slovenijo. Mati dveh sinov se je za specializacijo odločila, da bi lahko po svojih močeh pomagala ženskam. Njene pacientke v Zdravstvenem domu Celje pa jo poznajo kot strokovnjakinjo na svojem področju, ki zna zmeraj prijazno prisluhniti bolnicam.

Štajerski zobozdravnik leta 2018 

Vesna Kaloh, doktorica dentalne medicine, je specializirana za področje ortodontije, posebno nevidnih brezkovinskih aparatov. Redno se izobražuje na slovenskih in mednarodnih strokovnih srečanjih s področja klasične in moderne ortodontije in o svojih spoznanjih tudi predava. Verjame, da svojim pacientom vrača nasmeh na obraz ne le s svojo strokovnostjo pri zdravljenju, ravnanju in beljenju zob, temveč tudi s pozitivno energijo, ki jo oddaja.

Medicinski dosežek štajerske regije leta 2018 

Implantacija individualno izdelanega kolčnega vsadka pri revizijskih operacijah kolka – Andrej Moličnik, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, Ortopedski oddelek UKC Maribor.

Gre za inovativno in najnaprednejšo metodo zdravljenja velikih kostnih defektov medenične kosti z metodo izgradnje proteze po meri bolnika. Izgradnja proteze je rezultat domačega znanja in je plod sodelovanja s strokovnjaki s Strojne fakultete v Mariboru.

Pri tej metodi s pomočjo CT-globinskega slikanja in rekonstrukcije opravijo računalniško analizo obsežnega kostnega defekta, nato pa sledi načrtovanje in izdelava optimalnega, po meri izdelanega vsadka s pomočjo 3D-tiskalnika. Takšen vsadek omogoča optimalno nadomestitev kostnih defektov v medenični kosti, poleg tega pa tudi optimalno rekonstrukcijo anatomije in biomehanike kolčnega sklepa ter varno fiksacijo vsadka.

Do sedaj so na Ortopedskem oddelku UKC Maribor po tej metodi uspešno operirali 8 bolnikov.

Uporablja se, kadar je zaradi večjega defekta potrebna rekonstrukcija kolčnega sklepa – z metodo izgradnje proteze po meri bolnika. Omenjena metoda zagotovo predstavlja novost in velik napredek pri revizijskih endoprotetičnih operacijah kolka, saj zagotavlja boljši funkcionalni rezultat, s tem pa tudi daljšo življenjsko dobo omenjene proteze.Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save

- Vrni se nazaj na MOJE ZDRAVJE

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

 
 
 


 
Save Save
Anketa
Ali verjamete astrološkim napovedim?
  Verjamem in redno spremljam horoskop.
  Prebiram horoskop, ampak ne verjamem vsemu, kar piše.
  Ne verjamem, da lahko nekdo vsem ljudem napove enako.
  Zaupam samo določenim ljudem, da se res spoznajo na astrologijo.
  Niti slučajno ne verjamem v te reči.
   
Št. glasov 40