pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
   
 
Kriv sem, ker sem dvakrat zadel na lotu
torek, 3.4.2012
         

Stari pregovor o sreči pri kartah in nesreči v ljubezni očitno drži

Življenje loto milijonarjev res ni lahko. Kaj šele, če ste iz majhnega kraja na Štajerskem. Alojz Klaneček je na lotu dvakrat v štirih letih zadel sedmico. Kljub zajetnemu kupčku denarja na bančnem računu zaradi počasnosti sodišč že dve leti životari s 400 evri na mesec.

  

Prvi dobitek za modro hišo. Starše so kraj na Dravskem polju. Sredi vasi je temno modra hiša. Nikakor je ne morete zgrešiti. »Ta barva je odlična pozimi. Veliko se privarčuje pri ogrevanju, ker se fasada segreje s soncem,« je takoj razložil Alojz Klaneček, lastnik hiše. Kupil si jo je leta 2003, ko je na lotu prvič zadel sedmico, ter jo popolnoma obnovil.

Hiša ni prav nič razkošna – nima ne bazena ne zlatih pip. Je tipična slovenska družinska hiša. Tako kot je Alojzova zgodba tipična slovenska zgodba. No, skoraj tipična, kajti Alojz je edini slovenski dvakratni dobitnik sedmice na lotu. Kako človek dvakrat zadane na lotu? »Verjamem v boga. Če verjameš, potem dobiš. Drugi so hodili po gostilnah, jaz sem igral loto.« Loto igra od petnajstega leta. Vsak drobiž, ki ga je prihranil, je zapravil za loto listke. Dobil je male dobitke, štirice, največ je bila petica. Nato pa v štirih letih dvakrat sedmico.

Ker je to res neverjetno, je takoj pokazal dokazila. Ker originalne listke zadrži Loterija Slovenije, je sedaj njegov dokaz bančno nakazilo. Februarja 2003 je dobil 31 milijonov tolarjev. Leta 2007 pa 574.000 evrov. Za prvi dobitek je listek vplačal na mariborski avtobusni postaji. Nikoli ni imel stalnega vplačilnega mesta in niti ni igral na stalne kombinacije: »Verjamem, da te mora sreča poiskati.« Za prvi dobitek je bilo žrebanje v nedeljo. Ko je prišel iz službe, je pogledal na teletekst, stran 627, ali je kaj zadel. Ko je prvič videl številke, si je rekel, eh, saj ni res. Pa je čez nekaj časa še enkrat preveril in številke so bile še vedno prave.

Bil je tiho in si še vedno mislil, da ni res. Niti domačim ni povedal. Potem je poklical v Ljubljano, kako je z izplačilom. Rekli so mu, da mora počakati 14 dni in da naj pride v Ljubljano. Šel je na vlak, a je doma pozabil zemljevid. Tako je skoraj ves dan blodil po Ljubljani, da bi našel sedež Loterije. Od dobitka je nekaj denarja vzel s seboj, večino je vezal na banki. Ni se hvalil z dobitkom. Domačim je samo povedal, da se bo počasi odselil. Takrat je živel na domačiji v Halozah, ki si jo je delil z bratom in njegovo družino.

Odločil se je, da si bo kupil hišo v Staršah na Dravskem polju. In avto. Ne BMW ne mercedes, ampak clia. »Nikoli mi ni bilo do velikih in luksuznih avtomobilov.« Normalno je hodil v službo, nikomur ni nič povedal. Takrat je delal na Mariborskem kliničnem centru. Po poklicu je ... »Več poklicev imam. Delati sem začel že kot sedemletnik, ko sem pomagal sosedom. Ja, smo bili pač revni in je bil vsak dinar dobrodošel.« Izučil se je za elektroinštalaterja. Pa ni dobil službe in je šel v TAM za navadnega delavca. Tam je naredil prekvalifikacijo za kleparja in ključavničarja, nazadnje še za bolničarja, tako da je na koncu delal v operacijski dvorani na Mariborskem kliničnem centru. Sedaj je invalidsko upokojen, ker ima okvarjene kolke. Pravi, da je to nogometna poškodba. Nogomet je igral od malega, največje uspehe pa je dosegal v tretji ligi na Hrvaškem. »Moja mama je bila Zagorka, zato smo vedno hodili tja.«

Do druge sedmice s tarotom. V mariborskem koncu je veliko loterijskih sedmic. Lahko bi celo rekli, da je to loterijski trikotnik. Pa ni nobene posebne skrivnosti, le naključja. Tudi njegov soigralec iz nogometnega kluba je zadel sedmico, nekaj za tem, ko je Alojz zadel svojo prvo. Letošnji milijonar je vplačal listek prav na istem mestu na Teznem, kjer je Alojz vplačal svojo drugo sedmico. »Tam sem že enkrat zadel – dve vrstici na zimskem 3 x 3,« je svoj izbor obrazložil dvakratni sedmičar. Se pravi – če želite zadeti na lotu, morate v Tezno.

Žrebanje njegovega drugega dobitka je bilo v sredo in gledal ga je na televiziji. »Neki občutek sem imel, da ga moram gledati. Ko so izvlekli številke, so se mi zdele nekam znane. Pogledat sem šel listek – in še enkrat sem zadel sedmico,« se je zasmejal. Dobitek zmagovalne kombinacije je bil 670.302 evra, od tega je šlo malo več kot 100.000 evrov za davek občini Starše. »Letos jeseni sem na občini vprašal, ali bi mi prispevali kaj za ogrevanje, ker pač nimam denarja. Pa so se samo obrnili stran,« je razočaran. S to kombinacijo je bilo sicer tako, da je številke prvič določil s tarot kartami, kar tako za šalo. Dala mu jih je vedeževalka Viviana, češ da ima dar in da bi lahko vedeževal. Pa si je našlogal sedmico. In sodišče. »Malo sreče sem imel v življenju, pa še to mi hočejo vzeti.«

Tekst: MATEJA A. HRASTAR
Foto: IZTOK DIMC


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Revija Jana

- Vrni se nazaj na ZANIMIVOSTI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
 

četrtek, 1.1.1970
 
  Blišč in beda loterijskih milijonarjev
Vsakdo sanja, da bi na loteriji zadel milijone. Toda življenje loterijskega milijonarja ni vedno rajsko poležavanje ...
torek, 31.1.2012
 
  Zdravstveni nasveti za seniorje
S starostjo pa se poveča pogostost različnih zdravstvenih težav, zato smo k sodelovanju v novi številki revije ...
sobota, 31.3.2012
 
  Vremenska napoved - projekcije
Vreme in vremenska napoved, temperatura zraka in morja, veter, padavine, biovreme ...
petek, 1.1.2016
 
 

četrtek, 1.1.1970
 
  Recept za ribji brodet brez koščic
Dobro pripravljen ribji brodet je pravi kulinarični užitek. Veliko ljudi se izogiba ribjim jedem zaradi strahu pred ...
torek, 27.6.2017
 
  Pohod - Povežimo soline
Iz deževnega Zasavja in skozi snežno ploho blizu Ljubljane, smo se pripeljali na sončno obalo ...
sreda, 4.4.2012
 
 
 
 


 
Save Save