pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  RECEPTI  
  MOJE ZDRAVJE  
  MOJ VRT  
  KULTURNI DOGODKI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  RAZVEDRILO  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
  ZANIMIVOSTI  
   
 
   
 
Kaj lahko počnete ta teden v Ljubljani
ponedeljek, 8.1.2018
         HELENA KOTTLER VURNIK – pregledna razstava: Svoje delo je Helena Vurnik, rojena Kottler, posvetila predvsem opremi projektov svojega soproga, arhitekta Ivana Vurnika. V Narodni galeriji je razstava na ogled še do 14. januarja.

Porumenele fotografije: KUBA 1978
: Fotografska razstava odstira del bogatega opusa dolgoletnega fotografa revije Mladina Toneta Stojka, ki ga je poleti 1978, v času 11. svetovnega festivala mladih in študentov, ustvaril na Kubi. V Cekinovem gradu – Muzeju novejše zgodovine Slovenije bo na ogled do 21. januarja.

NOVE PRIDOBITVE 2017
: V Mestnem muzeju Ljubljana je na ogled razstava Nove pridobitve 2017. Gre za predstavitev donacij in odkupov umetniških del za zbirko Muzeja in galerij mesta Ljubljane v letu 2017, s katero se obeležuje 110 let, odkar se je začela snovati ljubljanska mestna umetniška zbirka. do 8. februarja

SALON ZDSLU. Podoba v mediju, medij v kontekstu
: Najpomembnejša letna razstava članov Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov je v letošnjem letu namenjena novomedijski umetnosti. V Narodnem muzeju Slovenije je na ogled do 25. februarja.

RAZSTAVA | MARIJ PREGELJ: Retrospektiva: Marij Pregelj (1913–1967) je v slovenski zgodovini slikarstva eden najpomembnejših avtorjev visokega modernizma. Tokratna retrospektivna razstava, ki se je odprla 14. decembra v Moderni galeriji, predstavlja Pregljev opus v najbolj obsežnem izboru v zadnjih desetletjih. do 20. maja 2018

HUMANOST IN PROSTOR: STANKO KRISTL, ARHITEKT: Stanko Kristl, arhitekt, profesor, raziskovalec, inovator, humanist, akademik ter nenehni kritik in sooblikovalec vsakdana, sodi med najvidnejše slovenske arhitekte; njegova dela, od vrtcev, šol, bolnišnic, domovanj do spomenikov, so v času svojega nastanka vznemirjala domačo in mednarodno javnost – in to zanje velja še danes. Kot arhitekt v najširšem smislu skozi svoje projekte in raziskave nenehno zastavlja temeljno vprašanje: kaj je arhitektura v odnosu do človeka? do 27. maja 2018

PONEDELJEK, 8. januar

POGOVOR Z ROŽANČEVIM NAGRAJENCEM IN NOMINIRANCEMA 2017
Knjižnica Otona Župančiča ob 18. uri

Profesor za staro francosko književnost, prevajalec, pesnik in esejist Miha Pintarič je za knjigo Dvojni presledek dobil Rožančevo nagrado 2017, ki jo že petindvajset let podeljujejo za najboljšo izvirno esejistično knjigo.
Nominirani so še bili Miha Blažič (N’toko) za delo Samoumevni spev, Renata Salecl za knjigo Tek na mestu in Marcel Štefančič, jr. za delo Črna knjiga kapitalizma. Poleg nagrajenca bosta na pogovoru prisotna nominiranca Miha Blažič in Renata Salecl. Tradicionalno predstavitev Rožančevih nagrajencev in nominirancev bo v sodelovanju s Slovenskim centrom PEN vodila dr. Ignacija J. Fridl.

hokej: HK SŽ OLIMPIJA – HK PLAYBOY SLAVIJA
Hala Tivoli ob 20. uri

Zadnja tekma rednega dela državnega prvenstva. Zeleni zmaji se bodo v Tivoliju srečali s HK Playboy Slavija.

Swing v SEM-u – Prvič letos!
Kavarna SEM ob 21.15 uri

Čas je za prvi plesni ponedeljek v novem letu. Čaka vas dobra družba in dobra swing glasba. Vstopnine ni.

TOREK, 9. januar

-

SREDA, 10. januar

FIFTY YEARS OF THE COLEMAN REPORT – Mitja Sardoč in Slavko Gaber
Trubarjeva Hiša Literature ob 17. uri

Znanstvena monografija Fifty Years of the Coleman Report proučuje tematiko t.i. Colemanovega poročila ter njegov vpliv na edukacijske politike in na teoretiziranje o enakosti izobraževalnih možnosti. Poročilo je prva tovrstna sociološka študija, ki je leta 1966 razburkala ameriško strokovno javnost na področju edukacije. Monografija je razdeljena na dva dela, v prvem avtorice/ji posvečajo pozornost teoretskim konceptualizacijam, v drugem pa je predstavljenih nekaj regionalnih primerov proučevanja dediščine Colemanovega poročila.

O monografiji bosta spregovorila sourednika Mitja Sardoč in Slavko Gaber. Pogovor bo vodila Lea Vrečko.

KOORDINATE ZVOKA: 18
Pritličje ob 21. uri

Žiga Murko, Primož Sukič, Mina Fina in Dré Hočevar bodo v tokratne koordinate zvoka vnašali vrednosti sodobnih simbolnih sistemov in izpostavili osnovni premislek o temeljnih izpeljavah post-interakcijskih improvizacijskih metodologij. Povedano drugače: Urbana video opera za Žensko, Filozofijo in tri performerje.

Organizatorji vabijo k poslušanju improviziranega diskurza gostujočih glasbenikov drugega dogodka ter prostem pogovoru z glasbeniki o razvoju in vlogi medsebojnega zvočnega raziskovanja. Dogodek je brezplačen.
 
ČETRTEK, 11. januar

ANJA JELOVŠEK | z umetnico osebno
DobraVaga ob 18. uri

Uvod v razstavo UMETNICA NA MESEC | Anja Jelovšek: Air-Lines bo pogovor, ki se bo pričel uro pred uradno otvoritvijo razstave. Anja Jelovšek je bila zadnje tri mesece rezidentka Odprtega ateljeja DobreVage, z razstavo AIR-LINES pa povezuje svojo avtomatizirano risbo s tisto, ki jo na nebu ustvarjajo letala. Pogovor bo povezovala Ajda Ana Kocutar.

ALI DANES ŠE POTREBUJEMO DEMOKRACIJO? – mag. Tatjana Rozman
Knjižnica Otona Župančiča ob 18. uri

Zdi se, da je koncept demokracije zašel v slepo ulico. Je mogoče demokracijo zamenjati za učinkovitejši in pravičnejši sistem? Kako se upreti anonimnim sistemom moči?
Morda pa se lahko kaj naučimo iz zgodovine. Glavni poudarki predavanja bodo: izvor demokracije v antiki; koncepti moderne demokracije in francoska revolucija; odnos do virtualnega sveta in mehanizmi vladanja; razsvetljenstvo kot ključni prelom.
 
PETEK, 12. januar

ŠPIL LIGA – tretji tekmovalni špil sezone

Kino Šiška ob 20. uri

V Kinu Šiška se že četrto leto zapored odvija liga dijaških bendov. K sodelovanju so povabljeni vsi bendi in solo glasbeni ustvarjalci, ki imajo vsaj dve avtorski skladbi in so sposobni izvesti 20 minut živega koncertnega nastopa. Med prijavljenimi je strokovna komisija izbrala izvajalce, ki se bodo pomerili v štirih ligaških večerih. S strani občinstva in komisije izbrani izvajalci se bodo pomerili še v dveh polfinalnih večerih ter na zaključnem, finalnem večeru, ki se bo odvil v veliki dvorani Kina Šiška.

Na tretjem špilu boste lahko ob treh novih zasedbah slišali še, kako po dveh letih zvenijo mladi povratniki na oder Špil lige, ljubljansko-mednarodni In The Attic. Barve debitantov pa bodo zastopali dolenjski razbijači Bajta 23, funk rockerji iz prestolnice Garlik in bratovščina hard rockerjev iz Dravograda OnePlan. Vstop prost!
 
SOBOTA, 13. januar

JANUARSKA FEMINISTIČNA TURA PO LJUBLJANI
Stari trg ob 13. uri

Pridružite se odstiranju zgodb umetnic, kulturnic, arhitektk, političnih voditeljic, družbenih aktivistk, učiteljic, nun, članic AFŽ, humanističnih in naravoslovnih znanstvenic, bork za pravice žensk, narodnih buditeljic in še mnogih drugih znamenitih žensk, ki so zaznamovale prestolnico in to regijo.

Sprehod bo potekal po centru Ljubljane mimo zgradb, trgov, uličic, (redkih) spomenikov in obeležij ter tako ponudil poseben ogled glavnega mesta, hkrati pa se ozrl k preteklim prizadevanjem za pravice žensk kot tudi k današnjim vprašanjem družbenega spola.

Vse informacije in prijave – tukaj.
 
NEDELJA, 14. januar

BOLŠJI SEJEM STARIN
Breg od 8. do 15. ure

Nedeljski Bolšji trg je tradicionalna prireditev kjer se srečujejo zbiratelji, ljubitelji starin, starinarji, nostalgiki in ljudje, ki iščejo zanimive stare predmete, umetniške izdelke, ali navdih za svoje ustvarjanje, turisti, sprehajalci in vsi, ki v starih predmetih vidijo nekaj zanimivega, ali del svoje preteklosti in korenin.

Ljubljana Times


Upokojitev in pokojnine 2017 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

- Vrni se nazaj na KULTURNI DOGODKI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Medvode vas vabijo k raznolikim aktivnostim
Program tega tedna.
sreda, 3.1.2018
 
  Aktivnosti v goriški regiji
BIT Planota organizira različne dogodke in srečanja.
sreda, 22.11.2017
 
  Aktivnosti v Idriji
Idrija je družabna.
torek, 21.11.2017
 
  Radol´ca vas vabi k raznolikim aktivnostim
Dogodki od 9.-14. januarja 2018.
ponedeljek, 8.1.2018
 
 
 
 
Save Save