pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  RECEPTI  
  MOJE ZDRAVJE  
  MOJ VRT  
  KULTURNI DOGODKI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  RAZVEDRILO  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
  ZANIMIVOSTI  
   
 
   
 
Kaj lahko počnete ta teden v Ljubljani
ponedeljek, 19.3.2018
         20. FESTIVAL DOKUMENTARNEGA FILMA: Že dvajset let zapored prinaša FDF raznovrsten vpogled v dogajanje in produkcijo sodobnega dokumentarca, ki z aktualno obravnavo družbenih in političnih problemov posega v vse pore življenja. Pospremile ga bodo stalne obstranske dejavnosti, pogovori z gosti, filmska delavnica ter mednarodni seminarji in predavanja. 14. do 21. marec

ZGOŠČEVANJE:
Razstava z izborom del nekaterih najvidnejših slovenskih akademskih kipark in kiparjev različnih generacij nadaljuje razstavno in teoretično raziskovanje sodobne slovenske skulpture ter opozarja na njen pomen in vidno družbeno-kulturno vlogo. Razstava je na ogled v Mestni galeriji Ljubljana do 25. marca

NEOREALIZEM: V Narodni galeriji je na ogled razstava več kot dvestotih fotografij najpomembnejših italijanskih fotografov iz obdobja neorealizma. do 31. marca

DUŠA JESIH: DAJ MI ZNAK!:
Umetnica svojo prepoznavno različico geometričnega slikarstva nadgrajuje v smeri reduciranja podob na preproste simbole. Radikalno stilizirani motivi njenih novih slik vzpostavljajo univerzalno vizualno govorico v vsej svoji dvoumnosti, brez jasno določenih pomenov. do 15. aprila

SREDNJEVEŠKA LJUBLJANA:
Nova odkritja nedavnih arheoloških raziskav premikajo mejnike v zgodovinopisju Ljubljane. Kaj se je zgodilo na mestu današnje Ljubljane po propadu rimske Emone? Kam segajo prvi nastanki ljubljanske srednjeveške naselbine in kdaj je bila Ljubljana prvič omenjena v pisnih virih? Kako so odkritja arheoloških izkopavanj od Ljubljanskega gradu do Slovenske ceste spremenila in v čem dopolnila srednjeveško zgodovinopisje ter kdo je skrivnostni vitez z ostrogami, zlatim novcem in svileno suknjo? do 2. maja

RAZSTAVA | MARIJ PREGELJ: Retrospektiva
: Marij Pregelj (1913–1967) je v slovenski zgodovini slikarstva eden najpomembnejših avtorjev visokega modernizma. Tokratna retrospektivna razstava, ki se je odprla 14. decembra v Moderni galeriji, predstavlja Pregljev opus v najbolj obsežnem izboru v zadnjih desetletjih. do 20. maja 2018

HUMANOST IN PROSTOR: STANKO KRISTL, ARHITEKT: Stanko Kristl, arhitekt, profesor, raziskovalec, inovator, humanist, akademik ter nenehni kritik in sooblikovalec vsakdana, sodi med najvidnejše slovenske arhitekte; njegova dela, od vrtcev, šol, bolnišnic, domovanj do spomenikov, so v času svojega nastanka vznemirjala domačo in mednarodno javnost – in to zanje velja še danes. Kot arhitekt v najširšem smislu skozi svoje projekte in raziskave nenehno zastavlja temeljno vprašanje: kaj je arhitektura v odnosu do človeka? do 27. maja 2018

PONEDELJEK, 19. marec

Moje 20. stoletje – filmski večer z Matevžem Jermanom

Balassijev inštitut ob 19.00 uri

Na večer, ko Edison izumi električno žarnico, se leta 1880 v Budimpešti rodita dvojčici Dora in Lili. Po spletu nenavadnih okoliščin sta v ranem otroštvu ločeni in vsako posvoji druga družina, vsakršen stik med njima pa je izgubljen. Ko čez dvajset let Dora odraste v hedonistično zapeljivko, Lili pa v feministično anarhistko, ju usoda spet združi leta 1900 na Orient Ekspresu. Premetena, izjemno dovršena ter vizualno presunljiva alegorija o ženski identiteti v času mehanične reprodukcije. Moje 20. stoletje je bil razglašen za enega od dvanajstih najboljših madžarskih filmov vseh časov.

IMPRONEDELJEK @ Kino Šiška
Kavarna Kino Šiška ob 21. uri

V sodelovanju s priznanim pianistom in skladateljem Rokom Zalokarjem v Kinu Šiška uvajajo redne ponedeljkove večere za vse željne prostega igranja, jamanja in deljenja oziroma iskanja glasbenih idej. Večer bo otvorila pripravljena zasedba, zatem pa je oder odprt za vse.
 
TOREK, 20. marec

Morje ob mestu, vodstvo
Galerija Vžigalica ob 17. uri

Z razstavo predstavljajo tržaško morje, ki je močno zaznamovano kot “mestno morje”. Osem mednarodnih umetnikov tržaške umetniške scene na različne načine pripoveduje o tržaškem morju kot o meditativnem zrcalu na stičišču narodov in kultur, kjer je morje element srečevanj in izmenjav. Na razstavi se predstavljajo Nina Alexopoulou, Cecilia Donaggio Luzzatto-Fegiz, Nika Furlani, Elio Germani, Fabrizio Giraldi, Mila Lazić, Claudia Livia, Emanuela Marassi.

Blazno PRaktično o digitalnih vplivnežih
Fakulteta za družbene vede ob 18.00 uri

Mesto najbolj vročega pojma v svetu marketinga in odnosov z javnostmi je v zadnjih dveh letih brez pardona pripadlo »digitalnim vplivnežem«. Z njimi se srečujemo na vsakem koraku; predstavniki blagovnih znamk z vizijo v očeh izgovarjajo njihova imena, iz strategij zrejo nasmejani obrazi, opremljeni z vrtoglavimi številkami o dosegu, o njih razglabljajo celo psihologi in diskutirajo cinični radijski voditelji.

Odprtje razstave Mario Magajna: Fotograf / Photographer
Galerija Jakopič ob 19.00 uri

Razstava temelji na izboru, ki kar najbolj nazorno izpričuje Magajnovo osnovno poslanstvo oz. njegovo brezpogojno vdanost fotoreporterskemu poklicu in neusahljivo voljo po ovekovečenju vsega, kar se je v Trstu in širši okolici dogajalo. Kljub temu osnovnemu vodilu je Mario Magajna z leti razvil svojevrsten fotografski jezik, ki v pravem ravnotežju spaja pripoved (novico, dogodek, zgodbo) in izpoved (nekakšno naivno, preprosto in neposredno obliko poezije).
 
SREDA, 21. marec

Iz gledališča v muzej – ob svetovnem dnevu lutk
Lutkovno gledališče Ljubljana ob 16.30 uri

Ob svetovnem dnevu lutk Lutkovno gledališče vabi na voden ogled Lutkovnega gledališča Ljubljana in Lutkovnega muzeja. Dogajanje se bo pričelo v preddverju Malega odra LGL, kjer si bodo obiskovalci ogledali zaodrje gledališča in delavnico, spoznali postopek restavriranja lutk in skrb za ohranjanje lutkovne dediščine. Pokukalli bodo tudi v tunel, kjer se bo ob petih pričela predstava.

Potopis: Gruzija in Armenija – deželi na Kavkazu
STA Travel ob 19. uri

Gruzija in Armenija sta od leta 1991 samostojni državi. Veljata za najstarejši krščanski deželi, kjer vera še vedno igra pomembno vlogo. Območje velja za enega najbolj etnično razvitih delov zemlje. V državah je predavatelj preživel nekaj manj kot tri tedne. Na potovanju se je sprehajal pod ledenikom, opazoval vrhove pettisočakov, raziskoval ozke ulice Tbilisija, kupoval na lokalnih tržnicah in užival v čudoviti predstavi glasbene fontane v središču Erevana.

ZINE VITRINE | Tisa Neža Herlec: Sledi
DobraVaga ob 19. uri

Vizualna umetnica Tisa Neža Herlec z razstavo Sledi predstavlja dva avtorska zina in idejni ter materialni kontekst njunega nastanka. V zinu Élasticité zbira izgubljene elastike za lase kot intimne predmete, ki jih je našla na ulicah Dijona. Drugi zin je skupek njenih risb, ki jih ob nastanku zradira, pri čemer na papirju ostaja neberljiva sled podobe. S projektoma raziskuje vmesne prostore ustvarjanja pomena in senzibilnosti do neotipljivosti izgube.
 
ČETRTEK, 22. marec

Narodna galerija v Arboretumu
Mladinska knjiga (Konzorcij) ob 18. uri

Ob praznovanju 100-letnice Narodne galerije bodo izbrane slike iz njene bogate zakladnice od marca 2018 do februarja 2019 razstavljene v Arboretumu Volčji Potok. Izbrane pomanjšane reprodukcije iz Narodne galerije pa bodo razstavljene tudi v Konzorciju.

Ob otvoritvi razstave bosta Jassmina Marijan iz Narodne galerije v Ljubljani in Matjaž Mastnak iz Arboretuma Volčji Potok predstavila nekaj umetnin iz Narodne galerije. Pogovor bo vodila Mateja Račevski iz Arboretuma Volčji Potok.

Začni risati v Narodni galeriji
Narodna galerija ob 18. uri

V Narodni galeriji želijo spodbuditi ljudi k ustvarjanju, k pozornejšemu opazovanju, k odkrivanju novih svetov. Risanje ima namreč spodbudne učinke; številne raziskave so pokazale, da risanje manjša stres, odvrača pozornost od digitalnih medijev in spodbuja ustvarjalnost.

Risarskim navdušencem bodo v pomoč pri risanju akademski slikarji, umetnostni zgodovinarji in likovni pedagogi. Obiskovalci bodo lahko o svojih naljubših delih povprašali kustose, ki bodo ves čas prisotni v razstavnih prostorih.
 
PETEK, 23. marec

Odprta kuhna – otvoritev 6. sezone
Pogačarjev trg med 10. in 21. uro


Čakajo nas nove gurmanske avanture ob odkrivanju zakladnice domače slovenske kuhinje, sodobne kulinarike, eksotičnih okusov daljnih dežel, butičnih slaščic in pristnih klasik ulične prehrane z vseh kotičkov planeta. Mimogrede lahko srebnemo še požirek finega vina ali lokalnega kraft piva in preprosto uživamo.

SOBOTA, 24. marec

Dan odprtih vrat Instituta “Jožef Stefan” 2018
Institut “Jožef Stefan”

Ob obletnici rojstva Jožefa Stefana, ki je 24. marca, organizira Institut Dneve Jožefa Stefana. Ti potekajo od leta 1993, njihov namen je popularizacija znanosti in počastitev spomina na slavnega fizika. Izvedeli boste več o raziskovalnem delu, ki poteka na Institutu, raziskovalci pa vam bodo predstavili dejavnosti posameznih laboratorijev ter zanimive eksperimente.

Program dneva odprtih vrat najdete tukaj.
 
NEDELJA, 25. marec

BOLŠJI SEJEM STARIN
Breg od 8. do 15. ure

Nedeljski Bolšji trg je tradicionalna prireditev kjer se srečujejo zbiratelji, ljubitelji starin, starinarji, nostalgiki in ljudje, ki iščejo zanimive stare predmete, umetniške izdelke, ali navdih za svoje ustvarjanje, turisti, sprehajalci in vsi, ki v starih predmetih vidijo nekaj zanimivega, ali del svoje preteklosti in korenin.

Feministična tura po Ljubljani
Stari trg ob 13. uri


Pridružite se odstiranju zgodb umetnic, kulturnic, arhitektk, političnih voditeljic, družbenih aktivistk, učiteljic, nun, članic AFŽ, humanističnih in naravoslovnih znanstvenic, bork za pravice žensk, narodnih buditeljic in še mnogih drugih znamenitih žensk, ki so zaznamovale prestolnico in to regijo.

Sprehod bo potekal po centru Ljubljane mimo zgradb, trgov, uličic, (redkih) spomenikov in obeležij ter tako ponudil poseben ogled glavnega mesta, hkrati pa se ozrl k preteklim prizadevanjem za pravice žensk kot tudi k današnjim vprašanjem družbenega spola.

Vse informacije in prijave – tukaj.

Študentski košarkarski 3×3 turnir
Dvorana srednje gradbene šole na Kardeljevi ploščadi ob 17. uri


ŠOU v Ljubljani pripravlja prvi študentski košarkarski 3×3 turnir, ki je namenjen vsem, ki imajo status študenta ljubljanske Univerze. V nedeljo bo potekal prvi od treh kvalifikacijskih turnirjev.
Prijave se zaključijo dan (sobota) pred turnirjem do 16h. Vse informacije najdete tukaj.


Ljubljana Times
Foto: erasmusu.com


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

- Vrni se nazaj na KULTURNI DOGODKI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Medvode vas vabijo k raznolikim aktivnostim
Program tega tedna.
torek, 20.3.2018
 
  Aktivnosti v goriški regiji
BIT Planota organizira različne dogodke in srečanja.
sreda, 14.2.2018
 
  Aktivnosti v Idriji
Idrija je družabna.
četrtek, 1.3.2018
 
  Radol´ca vas vabi k raznolikim aktivnostim
Dogodki meseca marca 2018.
ponedeljek, 12.3.2018
 
 
 
 
Save Save