pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Holesterol
torek, 2.1.2018
         

     
V telesu oz. v vsaki živali se nahaja holesterol. Holesterol je nujen za naše zdravje in dobro počutje. Kaj je holesterol? Maščoba, ki se ne porabi za energijo in za razgradnjo vitaminov A, E, D in K, se pretvori v maščobne obloge, kot vir rezervne energije ter kot obloga pred udarci in mrazom. En del pa se pretvori v holesterol. Holesterol je nujen gradben element esecialnih hormonov, tvori živčevje, tvori žolč za presnovo maščob, je nujen za lepo kožo in lase, tvori vitamin D.

Maščobne kisline delimo na nasičene in nenasičene. Nasičene so predvsem trde maščobe (maslo, loj), nenasičene pa so pretežno v oljih. Če zaužijemo preveč nasičenih maščobnih kislin oz. celo transmaščobnih (hidrogeniranih) kislin povečujemo tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja. Saj s tem zvišujemo slab holesterol in hkrati znižujemo vrednost dobrega holesterola. Hidrogenirane maščobe so najslabše maščobe, pri katerih se pretvarjajo olja v masti. Tako nastane margarina in rastlinska mast. Največ hidrogeniranih izdelkov najdete v obliki slaščic, peciva in pekovskih izdelkov. Transmaščobne (hidrogenirane) kisline pa nastajajo tudi med cvrtjem živil. Toda s finančnega stališča je kemijski postopek hidrogeniranja najugodnejši in zato so izdelki, ki niso obdelani s tem postopkom veliko dražji in dostopni manjšemu delu populacije.

Kako lahko znižamo raven slabega holesterola?
Zavedati se moramo, da kar 80% holesterola nastaja v jetrih in ga le 20% vnesemo v telo s hrano živalskega izvora. Zato poskrbite za to, da bo zdrav (HDL) holesterol presegel slabega (LDL). Dober holesterol namreč čisti žilne stene, slab pa jih packa. Na holesterol vplivajo gibanje, spanje, prehrana, stres oz. način življenja.
Glede prehrane si zapomnite, da uživajte veliko stročnic, zelenjave, polnovrednih žit, oreščkov, modre ribe (sardele, skuše, tuna, inčun, losos), sadje. Uporabljajte olivno olje. Izogibajte se cvrtja in raje meso pecite na žaru, dušite, kuhajte.

Z leti se nivo holesterola naravno povečuje. Toda to je normalno, saj se tudi telesne funkcije s staranjem zmanjšujejo. Predvsem upada nastajanje hormonov. Holesterol pomaga pri tvorjenju maščobnih hormonov in ker se s staranjem nivo teh hormonov znižuje, se telo bori tako, da proizvaja še več holesterola. Zato zdravila za nižanje holesterola v tem primeru niso nobena rešitev. Zdravila umetno znižajo nivo holesterola, toda s tem nasilno posežejo v normalno in naravno delovanje organizma, kar sproži nezaželene učinke.

  

dr. Veronika L. Dolenc, prof. šp. vzg.

veronika.dolenc@zdravozivi.si
zdravozivi.si


Upokojitev in pokojnine 2017 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.


- Vrni se nazaj na ŠPORT IN REKREACIJA

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN


Save Save Save

- Vrni se nazaj na MOJE ZDRAVJE

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Štirje stebri: voda, hrana, gibanje in spanje
Osnovne fiziološke potrebe za telo so voda, gibanje ...
nedelja, 10.12.2017
 
  Gibanje, ki je dovolj intenzivno in konstantno, nas pomljajuje
Staranje se z pravilnimi dražljaji, ki jih enakomerno in ...
sreda, 7.12.2016
 
  Vremenska napoved - projekcije
Vreme in vremenska napoved, temperatura zraka in morja, veter, padavine, biovreme ...
petek, 1.1.2016
 
  Zakaj je "dober" holesterol za nekatere lahko škodljiv?
Kriva je mutacija gena.
nedelja, 26.3.2017
 
  Halo TV: Holesterol
Kaj je slab in kaj dober holesterol ? Vsaj 50 % Slovencev ima povišane vrednosti holesterola.
ponedeljek, 25.1.2016
 
 
 
 


 
Save Save