pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Zimzeleni na Golici
četrtek, 31.5.2018
         

Prvega majskega pohoda na Golico s Križovca smo se Zimzeleni zelo veselili. Ker je bil april čemeren, prvomajski prazniki naporni, delo na vrtu utrudljivo, smo rabili vedrino, svežino, ki nam jo da ravno prav naporen korak v naše gore.

Prečili smo planino Pusti rovt.

Golico seveda poznamo iz prejšnjih pohodov. Zdaj nas je čakala v najlepšem odevu, z razcvetelimi narcisami. Skupini Barjani in Zimzelen smo se z minibusi pripeljali do izhodišča na Križovcu (1222 m). Tu smo se razdelili. Hrabrejši naj bi šli s sedla Suha preko slemen na vrh Golice, ostali pa po gozdni poti do planinske koče na Golici.

Ne, oko ne vara, res so narcise.

Ostanki snežnega plazu ob poti.

Gosta megla, ki se je vlekla po vrhovih Krvavke, je prvo skupino ustavila in jih usmerila po naši poti; bili so le malo pred nami.

Clusijeva svišča

Hoja po gozdu je bila zložna, malo nam je zatrepetalo srce le ob prečkanju čistin, kjer se pozna delovanje divjih snežnih plazov minule zime. A je šlo vse gladko, saj je ob nevarnih mestih stal Frenk in bdel nad varnim korakom. Elica pa nas je opozarjala na previdnost. Ustavili smo se le na varnih mestih, da smo si ogledali cvetje v skalah in ostanke snega.

Na varni planinski poti.

Videli smo črni teloh, ki cveti v vseh inačicah, od snežno bele do umazano rdeče barve, avrikelj v rumeni barvi, alpski zvonček, navadni slečnik, zlatične vetrnice, Clusijev svišč, spomladanski svišč ter seveda bele poljane narcis – ključavnic, tu v višini še slabo razcvetene.

Tudi ob povratku smo občudovali polja narcis.

Zadnji del poti do koče je malo rezal v kolena in je bil počitek zaželen. Dvorišče koče in vse klopi okoli nje pa so bile zasedene. Pohodnikov je bilo veliko od vsepovsod. Po kratkih pozdravih znancev so se skupine pohodnikov odpravile po svojih smereh. Tudi naša prva skupina se je odločila za vzpon na vrh Krvavke in sestop po slemenih, ker meglic ni več bilo.

Skupinska slika z Barjani.

Mi smo si vzeli čas za uživanje in lep pogled na Julijce in Zgornjesavsko dolino. Da nas ne bi uspavalo, smo se morali pripraviti na sestop. Strogo smo se držali navodil in pazili na vsak korak, ki bi lahko povzročil zdrs po grušču v globino. Navzdol je šlo hitreje kot navzgor. S prvo skupino smo se spet sešli na sedlu Suha, od koder smo vsi seveda lahko gledali na avstrijsko stran. Po obveznem slikanju nas je čakala le še pot do minibusov. Odpeljali smo se na Pristavo na zasluženo malico, na pasulj s klobaso. Potem pa nazaj na Vrhniko.

Besedilo: Mari Malovrh 

Fotografije: Željko J., Stane K., Marija A., Sonja Z. BBodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save Save
Društvo upokojencev Vrhnika

- Vrni se nazaj na DRUŠTVA UPOKOJENCEV

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Vrhniški upokojenci obiskali Gorici
Obiskali in videli so veliko zanimivih stvari.
sreda, 30.5.2018
 
  Svizci na Menišiji
Pohodi so jim zlezli pod kožo, saj jih povezujejo že vrsto let.
ponedeljek, 28.5.2018
 
  Raziskovanje Krasa
Vodnik je povedal veliko zanimivosti.
nedelja, 27.5.2018
 
  Sončki od Male vasi pri Iški do Rakitne
Jutro ni kazalo na lep dan, a sonce je kmalu posušilo jutranjo vlago.
petek, 18.5.2018
 
  Barjani po poti Srečka Kosovela
Pohod od Sežane do Tomaja.
četrtek, 17.5.2018
 
 
 
 


 
Save Save