pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Vrhniški upokojenci obiskali Gorici
sreda, 30.5.2018
         

Iz leta v leto se zmanjšuje interes za upokojenske enodnevne izlete, kaj je vzrok, lahko le ugibamo. Kljub temu pa je še zanimanje, če se ponudi res dober izlet, oziroma dober program.

Tokrat smo se zapeljali proti Novi Gorici, oziroma na hrib Kostanjevica. Tu se splača pogledati vsaj tri kulturne zanimivosti. Kot arhitekturno in duhovno središče je samostanska cerkev Gospodovega oznanjenja Mariji. Kot zgodovinski spomenik je grobnica Bourbonov, kjer so shranjeni posmrtni ostanki francoske kraljevske rodbine Bourbonov, med njimi Karel X., ki je edini kralj pokopan na ozemlju Slovenije. Kot največji kulturni spomenik pa zagotovo sodi samostanska knjižnica, ki nosi ime po patru Stanislavu Škrabcu (letos 100 letnica njegove smrti), največjem slov. jezikoslovcu. Tu je shranjenih okoli 16.000 knjig, med njimi 30 prvotiskov, najstarejši je iz l. 1476, in za Slovence pomembna slovnica Adama Bohoriča, ki ji dodatno vrednost daje avtorjevo posvetilo. Zaradi dragocenosti je knjižnica kot tudi ostali kompleksi zaščitena kot kulturni spomenik že od leta 1952. Za vse pa že 200 let skrbijo očetje Frančiškani.

Na vrtu med bourbonkami

Obnovljena Bohoričeva slovnica

Od leta 2003 krasi kostanjeviški samostan velika zbirka dišečih vrtnic bourbonk (druga največja v Evropi). Zasadila jih je občina Nova Gorica v sodelovanju z novogoriškim društvom ljubiteljev vrtnic in strokovnjakov od drugod. Najlepše so v mesecu maju, malo smo jih že zamudili, najlepši del cvetenja je že mimo.

Za naslednji samo bežni ogled je bila igralnica Perla. Sprehodili smo se med tisočimi igralnimi avtomati in 40 igralnimi mizami, saj spada Perla med večje igralnice.

Na meji med Goricama

Že po kratkem sprehodu po Novi Gorici in nekaj ogledih smo imeli občutek zelo urejenega mesta, zelo veliko je parkovnih površin, vrtnic in raznih spomenikov.

Maketa glavne ulice v Novi Gorici

Sledil je tudi ogled mesta Gorica na italijanski strani, mestnih ulic ki smo se jih spominjali iz nakupovalnih časov. Tokrat smo imeli priložnost spoznati zgodovinsko in arhitekturno lepoto mesta, ki je stičišče italijanske, slovanske in nemške kulture.

Tu je bil začetek Gorice (Stare Gorice)

Zanimiva uličica v Stari Gorici

Še eno mestece, vredno ogleda, smo obiskali ob povratku domov. Nad ajdovskem delu Vipavske doline se nahaja Vipavski Križ. Zgodaj poseljen kraj je že v predrimskem času menjal lastnike in arhitekturo. Konec 15. stoletja je bil zgrajen štiri stolpni grad, obzidje in kapucinski samostan. Kraj je danes urejen, obnovili so kar nekaj uličic in hiš, žal pa polovica gradu propada zaradi neurejenega lastništva. Zgradbe so spomeniško zaščitene, naselje pa sodi med zanimivejše kraje v Vipavski dolini.

Vipavski Križ po obnovi


Žalosten pogled na propadajoči grad

Lep izlet, z dobrim vodenjem, priporočamo ga tudi drugim.


Besedilo: Ivanka S.
Fotografije: Željko J.
Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save Save
Društvo upokojencev Vrhnika

- Vrni se nazaj na DRUŠTVA UPOKOJENCEV

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Svizci na Menišiji
Pohodi so jim zlezli pod kožo, saj jih povezujejo že vrsto let.
ponedeljek, 28.5.2018
 
  Ekip je bilo kar 17
Balinarski turnir v počastitev občinskega praznika.
sobota, 26.5.2018
 
  Sončki od Male vasi pri Iški do Rakitne
Jutro ni kazalo na lep dan, a sonce je kmalu posušilo jutranjo vlago.
petek, 18.5.2018
 
 
 
 


 
Save Save