pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Pohod na Pirčev hrib
petek, 1.6.2018
         

V soboto, 26. maja 2018, sva šla Vandrovčka iz DU Zagorje ob Savi skupaj s pohodniki planinske sekcije Sokol PD Litija na pohod na Gorjance. V Novem mestu se nam je pridružil naš vodnik Borut. Peljali smo se skozi Šentjernej, Šmarje in se ustavili na parkirišču pri Kartuziji Pleterje, kjer je izhodišče za pohod na Pirčev hrib oziroma Špilerjevo špico (934 m).

Nekaj časa smo hodili za obzidjem samostana. Šli smo mimo vhoda, ki vodi do stare gotske cerkve. Od tam smo hodili po kolovozu, ki se je zmerno vzpenjal skozi gozd.

Po dobri uri smo prišli do vasice Javorovica (554 m), ki leži v osrčju Gorjancev. Šli smo skozi vas, mimo turistične kmetije Pri Mariji, do Spominskega hrama. Tam nam je vodnik Borut razložil dogodke iz druge svetovne vojne, ki so se odvijali na tem področju. Ko smo prebirali imena padlih borcev 4. bataljona Cankarjeve brigade, smo ugotavljali, da so bili borci doma iz raznih krajev Slovenije. Pri spomeniku smo naredili skupinsko sliko, potem pa se odpravili naprej proti Pirčevemu hribu.

Hodili smo po delu evropske pešpoti E7 in delu Trdinove poti. Pot nas je vodila skozi gozd, ob robu gozda in čez lepe košenice polne cvetja. V polnem cvetenju so bile travniške kadulje, vmes pa tudi veliko kranjskih lilij oziroma zlatih jabolk.

Od tam smo imeli lep pogled na Trdinov vrh. Proti vrhu Pirčevega hriba smo hodili po gozdu. Pohod do vrha je trajal tri ure, ker smo imeli vmes daljše postanke. Vrh je poraščen, zato z njega ni razgledov.

Spustili smo se na drugo stran hriba in prišli na čudovito košenico. Pravijo, da je na južnem pobočju ena najlepših košenic na Gorjancih. Sredi košenice, pod lipo, kjer so miza in klopi za počitek, smo imeli malico iz nahrbtnika.

Od tam smo šli navzdol mimo lovske preže do kolovoza in po njem okrog hriba do poti, po kateri smo šli prej na vrh. Nekaj časa smo sestopali proti Javorovici, nato pa šli po stezi levo mimo Javorovice. Ves čas smo hodili po gozdu. Potem nas je pot vodila mimo osamljene domačije in prišli smo do našega izhodišča.

V Kartuziji Pleterje smo si ogledali staro gotsko cerkev. Na drugi strani parkirišča pa je zanimiv Muzej na prostem Pleterje.

Cel pohod z ogledi je trajal 5 ur in pol. Odpeljali smo se do vasice Drča, kjer smo imeli  na turistični kmetiji - Vinotoč "Drča" naročenega odojka in pečene postrvi.

Avtorja: Ivan in Olga Kos


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save Save
DU Zagorje ob Savi

- Vrni se nazaj na DRUŠTVA UPOKOJENCEV

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Raziskovanje Krasa
Vodnik je povedal veliko zanimivosti.
nedelja, 27.5.2018
 
 
 
 


 
Save Save