pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Pohod na Malo Ponco
petek, 6.7.2018
         

V soboto, 30. junija, sva se Vandrovčka iz DU Zagorje ob Savi pridružila pohodnikom planinske sekcije Sokol PD Litija na pohodu po brezpotju na Malo Ponco. Z avtobusom smo se pripeljali do Nordijskega centra Planica. Naša skupina, ki jo je vodil vodnik Franci Intihar, je začela turo po neoznačeni lovski stezi, ki nas je vodila skozi gozd po strmem pobočju Ponc. Ko smo prišli na skalnato pobočje, deloma poraščeno s travo in ruševjem, je bila pot ponekod zaraščena in slabo vidna. Bili so tudi lepo prehodni deli poti.Naša pot je bila zelo razgibana. Vodila nas je čez številna melišča, grape in pobočja poraščena z ruševjem in s cvetočim rododendronom. Tudi drugega gorskega cvetja je bilo veliko. Premagati smo morali tudi več skalnih stopenj in dva zavarovana skoka.Med našim pohodom je lovska pot večkrat postala brezpotje. Ko smo prišli do snežišča pod Veliko Ponco, smo imeli počitek in malico. Od tam do razpotja poti ni bilo več daleč. Leva pot vodi v Tamar, desna proti škrbini Vratca. Skozi Vratca je strm žleb, da smo morali kar malo poplezati in poiskati oprimke.Z Vratc smo se spustili nekaj metrov na italijansko stran, kjer se priključi pot od Belopeških jezer. Mi smo nadaljevali pohod desno pod strmimi stolpiči Male Ponce. Zadnji del poti skozi grapo je deloma izpostavljen, nevaren za zdrs. Od manjšega sedla smo se povzpeli na vrh skozi ruševje.Mala Ponca je 1925 m visok vrh v Julijskih Alpah, ki se nahaja med Planico in Belopeškimi jezeri. Ima lepe razglede na Mangart, Vevnico, Visoko Ponco, Cipernik, Karnijske Alpe, Ziljske Alpe ...
Sestopali smo po isti poti skozi Vratca, do razpotja. Nadaljevali smo pohod po deloma vidni lovski stezi proti Tamarju. Pot je mestoma nevarna za zdrs, zato smo iskali oprimke na skalah in se oprijemali ruševja. Pot nas je vodila po pobočju Velike in Srednje Ponce. Prečili smo tudi dva snežišča.Sestopili smo v Tamar po melišču blizu izvira in slapa Nadiže. Po počitku in malici smo prehodili še pot iz Tamarja do Planice.
Pohod iz Planice na Malo Ponco in od tam do Tamarja je trajal sedem ur. Hoja po daljši neoznačeni lovski stezi in brezpotju je pravo doživetje, če hodiš z vodnikom, ki pozna teren. Moraš pa biti izkušen in vzdržljiv gornik.

Druga skupina, ki jo je vodil vodnik Marjan je uživala na poti iz Planice v Tamar in pri ogledu izvira in slapa Nadiže.
 
AVTORJA: Ivan in Olga Kos


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save Save
DU Zagorje ob Savi

- Vrni se nazaj na DRUŠTVA UPOKOJENCEV

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Pohod na Bjelolasico
Vtisi z izleta na najvišjo planino Gorskega Kotarja.
četrtek, 28.6.2018
 
  Dan slovenskih planinskih doživetij na Rogli
Za vse je bilo dobro poskrbljeno.
sobota, 23.6.2018
 
  Pohod skozi sotesko Pekel pri Borovnici
Soteska je zanimiva, ker ima potok veliko brzic in slapov.
sobota, 16.6.2018
 
 
 
 


 
Save Save